Naleśniki kefirowe z twarogiem
gastronomia 07 czerwca 2023 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Naleśniki kefirowe z twarogiem raczej nikogo nie zaskoczą – to danie od dawna stało się klasyką gatunku. Dlatego naleśniki przygotowane według tego przepisu to doskonały wybór dla każdego, kto pragnie urozmaicić menu, ale nie jest gotowy na odejście od tradycji. Naleśniki nadziewane wysokiej jakości twarogiem to idealne danie na lekki obiad lub przekąskę i z pewnością przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Łącząc w cieście kefir i wrzącą wodę, upieczemy cienkie i puszyste naleśniki, a twarożek wzbogaci danie w wapń i fosfor oraz witaminy z grupy B, co będzie miało korzystny wpływ na cały organizm. Naładują Cię także energią i dobrym humorem!
Złożoność: przeciętny Kalorie: 472,87 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 45 minut Dodać. czas: 15 minut Używany: 18,23 g/25,33 g/42,34PiekarniaWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 6 PORCJIDo nadzieniatwarożek o zawartości tłuszczu 5-9% – 400 gcukier – 3 łyżki. l.cukier waniliowy – 1 łyżeczka.Do testumąka pszenna – 200 gkefir – 300 mljajka – 2 szt.olej roślinny – 3 łyżki. l.masło – 40 gcukier – 1 łyżka. l.soda – ½ łyżeczki.sól – ½ łyżeczki. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj nadzienie. Twarożek połączyć z cukrem zwykłym i waniliowym i ubić blenderem zanurzeniowym. Mieszaj nadzienie, aż kryształki cukru całkowicie się rozpuszczą. Przykryj miskę folią spożywczą i włóż do lodówki.
Krok 2
Przygotuj ciasto. Jajka rozbić do dużej miski, dodać sól i cukier i lekko ubić mikserem. Wystarczy, że żółtka i białka po prostu połączą się w jednorodną masę.
Krok 3
Wymieszaj kefir z sodą. Po 1 minucie spieniony płyn wlać do miski z jajkami, dodać mąkę i wymieszać mikserem. Dodaj 2 łyżki. l. olej roślinny, zalać 200 ml wrzącej wody i ponownie wymieszać.
Krok 4
Rozgrzej patelnię o średnicy 20-22 cm na dużym ogniu przez 1 minutę. Zmniejsz ogień do średniego, posmaruj dno olejem roślinnym i wlej porcję ciasta. Piecz naleśnik przez 1 minutę, aż uzyska złoty kolor. Przewróć na drugą stronę i kontynuuj smażenie przez kolejne 45 sekund.
Krok 5
Gotowy naleśnik wyłóż na deskę. Umieść 2 łyżki na środku. l. nadzienie twarogowe. Podnieś przeciwległe brzegi naleśnika nad nadzieniem i lekko dociśnij. Zwiń naleśnik w rulon w kierunku poprzecznym. Powtarzaj, aż naleśniki i nadzienie znikną.
Krok 6
Rozpuść masło na dużej patelni. Ułóż przygotowane naleśniki i smaż ze wszystkich stron na złoty kolor, 2-3 minuty. Podawać na gorąco.
PRZYDATNE RADY
Aby przygotować nadzienie naleśnikowe, możesz łatwo obejść się bez blendera. Tylko
Twarożek przetrzyj przez drobne sito, a następnie wymieszaj z cukrem pudrem. Zwłaszcza
Nadzienie dobrze wychodzi z warstwowego twarogu, ale trzeba go najpierw użyć
wycisnąć nadmiar wilgoci. Aby to zrobić, umieść sito nad dużą miską i wyłóż je
podwójną warstwę gazy i ułóż twarożek. Złóż krawędzie gazy do góry i dociśnij
zapakuj z małym wsadem i pozostaw na 30-60 minut.
PRZY OKAZJI
Można dodać drobno posiekane suszone morele lub
suszone śliwki, suszona żurawina, owoce kandyzowane lub rodzynki, a zamiast cukru użyj miodu lub
syrop. Możesz stworzyć ogromną liczbę unikalnych kombinacji i każdą
czas wnieść coś nowego na stół!