Naleśniki kefirowe z proszkiem do pieczenia
gastronomia 31 października 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Naleśniki kefirowe przygotowywane są w oparciu o tradycyjną technologię, ale są szczególnie delikatne dzięki dodatkowi proszku do pieczenia. Zwykle do pieczenia używa się specjalnego proszku do pieczenia, ale jeśli nie masz go pod ręką, wystarczy dodać pół łyżeczki sody oczyszczonej. W procesie elementarnej reakcji chemicznej ciasto nasyca się dwutlenkiem węgla, w wyniku czego nabiera lekkiej i zwiewnej struktury, a gotowe naleśniki stają się szczególnie puszyste i porowate. Dodatkowo naleśniki przygotowane według tego przepisu pieczą się bardzo szybko, co ma znaczenie, jeśli zdecydujemy się upiec je na śniadanie, gdy liczy się każda minuta.
Złożoność: łatwo Kalorie: 382,77 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 20 minut Dodać. czas: 10 minut Używany: 9,74 g/21,50 g/37,51MikserPrażenieŚniadanieDanie główneWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmŚwięto dzieciSKŁADNIKI NA 4 PORCJEmąka – 150 gkefir – 400 mljaja C1 – 2 szt.olej roślinny – 3 łyżki. l.proszek do pieczenia ciasta – ½ łyżeczki.cukier – 1 łyżka. l.sól – ½ łyżeczki. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Do dużej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać sól i dokładnie wymieszać, aż wszystkie suche składniki zostaną równomiernie rozłożone.
Krok 2
W drugiej misce jajka połączyć z cukrem i ubić mikserem. Ubij ciasto mikserem na średnich obrotach. Wlać kefir, dodać 2 łyżki. l. olej roślinny i ponownie ubij.
Krok 3
Powstałą ciecz wlać do mieszanki mąki i mieszać, aż będzie gładka. W cieście nie powinny pozostać grudki mąki. Przykryj miskę folią spożywczą i pozostaw ciepłe na 10-15 minut.
Krok 4
Rozgrzej patelnię naleśnikową o średnicy 20-22 cm na średnim ogniu, posmaruj jej dno olejem roślinnym i wlej porcję ciasta. Rozłóż ciasto równomiernie cienką warstwą, przechylając patelnię w różnych kierunkach.
Krok 5
Piec naleśnik na złoty kolor, około 1 minuty. Przesuwaj szpatułką po bokach patelni, oddzielając brzegi naleśnika. Przewróć naleśnik na drugą stronę i smaż kolejne 30-40 sekund.
Krok 6
Zdejmij naleśnik z patelni i połóż go na talerzu. Kontynuuj gotowanie, aż całe ciasto się skończy. Gotowe naleśniki układamy w stos, jeden na drugim.
PRZYDATNE RADY
Aby mieć pewność, że wszystkie naleśniki będą tej samej wielkości i grubości, możesz użyć miarki. Zazwyczaj na patelnię o średnicy 20-22 cm potrzeba około 120 ml ciasta, a na patelnię o średnicy 22-24 cm 140 ml. Jeśli wielkość Twojej patelni jest inna, optymalną ilość dobierz eksperymentalnie.
PRZY OKAZJI
Zalecamy smażenie naleśników na kefirze o zawartości tłuszczu 2,5-3,2%. Kefir możesz zastąpić niskotłuszczową kwaśną śmietaną, jogurtem lub matsoni. Cienkie naleśniki najwygodniej jest piec na specjalnej patelni z niskimi bokami.