Naleśniki kefirowe z kapustą
gastronomia 30 czerwca 2023 r4,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Placki kefirowe z kapustą to wspaniałe danie warzywne, które urozmaici Twoją dietę. Placki z kapustą smakują niemal tak samo dobrze, jak placki, jednak ich upieczenie wymaga znacznie mniej czasu i wysiłku. Kolejnym plusem jest to, że naleśniki mają znacznie mniej kalorii niż ciasta! Smażyć naleśniki na patelni o średnicy co najmniej 20-22 cm – jest to najbardziej odpowiednia wielkość dla naleśników przeznaczonych do farszu. Naleśniki z ciasta zmieszanego z kefirem okazują się bardzo elastyczne i miękkie, a jednocześnie dość gęste i sprężyste, dzięki czemu nadzienie będzie bezpiecznie zapakowane w złotobrązową i smaczną folię.
Złożoność: łatwo Kalorie: 734,74 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 45 minut Dodać. czas: 25 minut Używany: 16,67 g/49,54 g/54,70PiekarniaSKŁADNIKI NA 4 PORCJEDo nadzieniakapusta biała – 400 gjaja C1 – 2 szt.cebula – 1 szt.sólświeżo zmielony czarny pieprzDo testumąka pszenna – 200 gkefir o zawartości tłuszczu 2,5-3,2% – 400 mljajko C1 – 2 szt.olej roślinny – 8 łyżek. l.cukier – 1 łyżka. l.soda – ½ łyżeczki.sól – ½ łyżeczki. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Drobno posiekaj kapustę. Cebulę pokroić w małe kostki. Jajka włóż do małego rondla z zimną wodą, zagotuj na dużym ogniu i gotuj przez 2 minuty. Zdejmij z ognia, przykryj patelnię pokrywką i pozostaw jajka w gorącej wodzie na 15-20 minut. Zdejmij skorupkę i rozgnieć jajka widelcem.
Krok 2
Na głębokiej patelni rozgrzej 3 łyżki. l. olej roślinny i gotuj cebulę, aż będzie przezroczysta, 3-4 minuty. Dodać kapustę, sól i pieprz i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Wymieszaj kilka razy. Odkryj, zwiększ ogień do wysokiego i pozwól kapuście lekko się zarumienić, 3 minuty. Ciągle mieszaj kapustę, aby się nie przypaliła. Do miski włóż kapustę, dodaj posiekane jajka i wymieszaj. Ostudzić nadzienie.
Krok 3
Aby przygotować ciasto, do miski wlać kefir, dodać jajka, sól i cukier i wymieszać mikserem. Przesiej mąkę i sodę i wymieszaj na płynną mieszaninę. Ciasto wymieszać mikserem na gładką masę, tak aby nie pozostały grudki mąki.
Krok 4
Rozgrzej patelnię i posmaruj jej dno olejem roślinnym. Wlać porcję ciasta i rozsmarować na całym dnie, przechylając patelnię w różnych kierunkach. Piec naleśnik na złoty kolor, około 1 minuty. Przewróć na drugą stronę i kontynuuj smażenie przez kolejne 45 sekund. Gotowe naleśniki układamy na talerzu. Kontynuuj pieczenie, aż ciasto się skończy.
Krok 5
Połóż naleśnik na desce, połóż 1-2 łyżki na środku. l. nadzieniem z kapusty i złóż kopertę. Kontynuuj, aż skończą się naleśniki i nadzienie. W razie potrzeby usmaż naleśniki po obu stronach na oleju roślinnym i natychmiast podawaj.
PRZYDATNE RADY
Do nadzienia do naleśników kefirowych z kapustą można dodać drobno posiekaną zieloną cebulę lub ząbek czosnku, zalać 1 łyżką. l. sosem sojowym i doprawić wędzoną papryką, mieloną gałką muszkatołową lub suszonym lub świeżym tymiankiem. Nadzienie do naleśników szczególnie smakuje z młodej kapusty, do której można dodać posiekany dziki czosnek – jeśli naleśniki przygotowujemy wiosną, kiedy zaczyna się sezon.
PRZY OKAZJI
Placki kapuściane z kefirem można przygotować wcześniej i zamrozić. Upiecz naleśniki, nadziewaj, zwiń i włóż do pojemnika. Włóż je do zamrażarki, gdzie naleśniki można przechowywać przez 3 tygodnie. Przed podaniem powoli rozmrażaj je na dolnej półce lodówki i smaż na oleju roślinnym na złoty kolor.