Naleśniki kefirowe z jabłkami

Naleśniki kefirowe z jabłkami

gastronomia 6 lipca 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1KomentarzGarmażeria Do przepisu

Naleśniki kefirowe z jabłkami to proste i oryginalne danie, którego koniecznie powinni spróbować wszyscy miłośnicy wypieków z jabłkami. Oprócz kefiru i innych tradycyjnych składników do ciasta dodaje się starte jabłka – to właśnie one czynią przepis wyjątkowym. Naleśniki wychodzą wyjątkowo puszyste i lekkie, z subtelnym aromatem pieczonych jabłek i długim posmakiem. Wypadają korzystnie na tle tradycyjnych naleśników swoją sypką i delikatną konsystencją, plastycznością i teksturowaną powierzchnią. Podawać z plasterkami kwaśnych jabłek smażonymi na maśle lub po prostu posypać cukrem pudrem. Świetnie nadają się także do nadzienia z serka słodkiego lub serka śmietankowego.

Złożoność: łatwo Kalorie: 408,58 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 15 minut Używany: 5,95 g/19,69 g/51,03PiekarniaSKŁADNIKI NA 4 PORCJEkefir – 500 mljajko – 2 szt.jabłka – 4 szt.mąka pszenna – 80 gcukier – 3 łyżki. l.cukier waniliowy – 1 łyżeczka.sok z cytryny – 1 łyżeczka.olej roślinny – 3 łyżki. l.soda – 1 łyżeczka.sól – ½ łyżeczki. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Podgrzej kefir do temperatury pokojowej, wyjmując go wcześniej z lodówki lub wkładając do kuchenki mikrofalowej na 1 minutę. Jabłka obierz, przekrój na pół i usuń nasiona.

Krok 2

Jabłka zetrzyj na grubej tarce i skrop sokiem z cytryny. Oddziel żółtka od białek. Żółtka połączyć z cukrem zwykłym i waniliowym i ubić mikserem. Wlać kefir i 2 łyżki. l. olej roślinny, dodać mąkę i sodę i wymieszać.

Krok 3

Do ciasta dodać starte jabłka i ponownie wymieszać. Białka ubić z solą na gęstą pianę. Przełożyć do miski z ciastem i delikatnie wymieszać szpatułką, starając się nie naruszyć zwiewnej struktury piany białkowej.

Krok 4

Na kuchence postaw suchą patelnię o średnicy 16-18 cm i rozgrzej ją na dużym ogniu. Zmniejsz ogień do średniego i posmaruj dno patelni olejem roślinnym.

Krok 5

Na patelnię wlewamy porcję ciasta i rozprowadzamy je po dnie, przechylając patelnię w różnych kierunkach. Piecz naleśnik przez 1,5 minuty. Ciasto powinno zarumienić się na brzegach, a powierzchnia powinna przestać się świecić i stać się matowa.

Krok 6

Przewróć naleśnik na drugą stronę. Kontynuuj pieczenie przez kolejne 45 sekund-1 minutę, aż będzie ugotowane. Gotowy naleśnik przełożyć na talerz. Piec naleśniki, aż całe ciasto się zużyje.

PRZYDATNE RADY

Do naleśników z jabłkami wybierz jabłka słodko-kwaśne, takie jak Babcia Smith lub Antonówka. Na ciasto lepiej jest wziąć tłusty kefir. Równoważnym substytutem kefiru może być jogurt, sfermentowane mleko pieczone lub kwaśna śmietana, które można lekko rozcieńczyć przegotowaną wodą, a połowę mąki pszennej można zastąpić płatkami owsianymi.

PRZY OKAZJI

Możesz urozmaicić przepis – razem z startym jabłkiem spróbuj dodać do ciasta dojrzałego banana, rozgniecionego na puree. W takim przypadku sensowne jest zmniejszenie ilości cukru do 1 łyżeczki, aby naleśniki nie były mdłe. Jabłko można też zastąpić gruszką o gęstym miąższu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja