Naleśniki kefirowe z cebulą

Naleśniki kefirowe z cebulą

gastronomia 26 czerwca 2023 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1KomentarzGarmażeria Do przepisu

Naleśniki kefirowe z cebulą to dość kreatywne i smaczne danie na obfite śniadanie lub lekką kolację. Wiadomo, że obróbka cieplna cebuli wpływa na nią lepiej – kostki cebuli smażone powoli, aż do uzyskania przezroczystości, dzięki karmelizacji nabierają miękkiego i przyjemnego smaku. Ostry smak i zapach cebuli całkowicie znikają. Oczywiście naleśniki należy podawać z słonymi dodatkami, na przykład kwaśną śmietaną lub matsoni; doskonale sprawdzą się także kajmaki lub dowolny twaróg, świeże warzywa i sałatki liściaste. Z ciasta na bazie kefiru powstają zawsze cienkie i elastyczne naleśniki z pięknymi ażurowymi brzegami.

Złożoność: łatwo Kalorie: 666,19 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 15 minut Używany: 14,94 g/37,10 g/68,07PiekarniaSKŁADNIKI NA 4 PORCJEmąka pszenna – 300 gcebula – 2-3 szt.kefir – 250 mljaja C1 – 3 szt.olej roślinny – 6 łyżek. l.cukier – 1 łyżeczka.soda – ½ łyżeczki.sól – ½ łyżeczki. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzej 5 łyżek. l. olej roślinny i dodaj cebulę. Ustaw temperaturę na niską. Cebulę lekko posolić, doprawić szczyptą cukru i smażyć często mieszając przez 7-8 minut. Cebula powinna stać się przezroczysta, ze złotym odcieniem. Cebulę przełożyć do miski i ostudzić.

Krok 2

Do głębokiej miski wbij jajka, dodaj pozostały cukier, sól i wymieszaj mikserem. Nie ma potrzeby ubijania jajek, aż się spienią; żółtka i białka muszą jedynie połączyć się w jednorodną mieszaninę.

Krok 3

Do miski z masą jajeczną wlać kefir i dodać sodę. Wymieszaj mikserem i pozostaw na 1-2 minuty. Na powierzchni płynu powinna powstać lekka piana.

Krok 4

Mąkę przesiej przez drobne sito. Wlać do masy kefirowej i wymieszać mikserem na średnich obrotach. Zalać 150 ml wrzącej wody, wymieszać. Dodać przygotowaną cebulę i ponownie dokładnie wymieszać.

Krok 5

Rozgrzej patelnię o średnicy 20-22 cm na dużym ogniu. Nasmaruj dno pozostałym olejem roślinnym. Ustaw temperaturę na średnio-wysoką. Wlać porcję ciasta i rozprowadzić je na dnie, przechylając patelnię w różnych kierunkach.

Krok 6

Piecz naleśnik bez przykrycia przez 1-1,5 minuty. Brzegi naleśnika powinny się zarumienić. Ostrożnie przewróć naleśnik na drugą stronę za pomocą szpatułki i kontynuuj smażenie przez kolejne 45 s-1 min. Gotowe naleśniki układamy w stos na płaskim talerzu.

PRZYDATNE RADY

Aby zrobić naleśniki kefirowe z cebulą, możesz użyć zwykłej cebuli lub spróbować ugotować je z innymi rodzajami cebuli. Szalotka doda wyrafinowania przepisowi, bordowa cebula jałtańska doda soczystości, biała perłowa cebula doda delikatności, a zielona cebula doda malowniczości!

PRZY OKAZJI

Do pieczenia naleśników optymalnie jest używać patelni z grubym dnem i niskimi bokami. Z reguły takie patelnie mają powłokę nieprzywierającą, dzięki czemu naleśniki nie przyklejają się do patelni.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja