Naleśniki kefirowe bez jajek

Naleśniki kefirowe bez jajek

gastronomia 28 października 2023 r5.00(2)Dodaj do ulubionychUdziałNaleśniki kefirowe bez jajek Do przepisu

Istnieje opinia, że ​​​​nie da się ugotować naleśników na kefirze bez jajek – ciasto nie będzie tak elastyczne, a smak nie będzie tak bogaty. Aby rozwiać ten mit, zapraszamy do wypróbowania prostego przepisu.

Nadaje się w sytuacjach, gdy nie masz pod ręką jajek, jesteś uczulony na ten produkt lub z innego powodu zdecydowałeś się zrezygnować z tego składnika.

Jajko pomaga połączyć pozostałe składniki ciasta, a także nadaje mu puszystość, ale te same funkcje mogą spełniać kefir, soda i dobrze przesiana mąka. Spróbujmy więc upiec naleśniki z kefirem bez jajek.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 404,13 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 30 minut Używany: 8,87 g/12,17 g/65,33Danie główneSKŁADNIKI NA 6 PORCJIMąka – 2 szklankiKefir – 2 szklankiCukier – 2 łyżki. l.Soda oczyszczona – 0,5 łyżeczki.Sól – 0,5 łyżeczki.Olej roślinny – 2 łyżki. l.Gotowane mleko skondensowane – 200 gr. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

W pojemniku, w którym będziesz wyrabiać ciasto, przesiej mąkę przez sito, aby nasyciła się tlenem. To bardzo ważny krok, którego zdecydowanie nie zalecamy pomijać.

Krok 2

Tak więc mąkę nasycano tlenem poprzez przesiewanie przez sito. Teraz musisz dodać cukier, sodę i sól, a następnie wymieszać wszystkie suche składniki.

Krok 3

Do tego samego pojemnika wlać kefir o temperaturze pokojowej i dokładnie wymieszać. Aby masa była gładka, najlepiej użyć miksera elektrycznego lub ręcznej trzepaczki.

Krok 4

Na tym etapie do powstałej masy dodaj połowę oleju roślinnego, a następnie ponownie dobrze wymieszaj. Ciasto pozostawić na chwilę w kuchni – nie trzeba go przykrywać: należy je dodatkowo nasycić tlenem.

Krok 5

Przygotuj silikonową szczoteczkę i szpatułkę: pierwsze urządzenie będzie potrzebne do natłuszczenia patelni (aby nie przelać oleju), a drugie będzie potrzebne dla wygody podczas obracania naleśników.

Krok 6

Dobrze rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Pamiętaj: nigdy nie zaczynaj gotowania w zimnym naczyniu, w przeciwnym razie pierwszy naleśnik na pewno będzie nierówny, a może i więcej niż jeden.

Krok 7

Zanurz szczoteczkę silikonową w oleju roślinnym i lekko nasmaruj całą powierzchnię patelni. Następnie wlać do niego niewielką porcję ciasta i równomiernie rozprowadzić, tak aby naleśnik okazał się cienki.

Krok 8

Smaż naleśnik na średnim ogniu, aż na powierzchni pojawią się bąbelki, następnie przewróć go silikonową szpatułką i dokończ smażenie po drugiej stronie.

Krok 9

W razie potrzeby ponownie posmaruj patelnię naleśnikową olejem roślinnym. Postępuj tak samo jak w poprzednim kroku, aż wykorzystasz całe ciasto.

Krok 10

Pysznego naleśnika smarujemy gotowanym skondensowanym mlekiem (można kupić gotowe lub ugotować w domu) i zawinąć w kopertę. Ten deser nie pozostawi obojętnym żadnego słodyczy.

UWAGA DO GOSPODARKI

Naleśniki bez jajek na kefirze są miękkie i porowate (z dziurką), mają delikatniejszy smak i większą zwiewność, a przy tym są mniej kaloryczne. Ponadto to danie jest odpowiednie dla niektórych wegetarian.

PRZY OKAZJI

Kefir można zastąpić chudym produktem: na przykład dodać mleko sojowe, kokosowe lub migdałowe. W ostateczności można użyć wody, ale należy ją zagotować i mieć temperaturę pokojową. Warto pamiętać: składniki alternatywne do kefiru są bardziej płynne, dlatego trzeba będzie zbilansować ilość mąki.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja