Naleśniki kefirowe bez dziur
gastronomia 21 czerwca 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Naleśniki kefirowe bez dziurek stanowią doskonałą bazę do przygotowania naleśników nadziewanych np. konfiturą. Klasyczne i powszechnie uwielbiane ażurowe naleśniki są bardzo piękne, jednak smarowanie ich czymś wystarczająco płynnym jest bardzo problematyczne. Dżemy, miody, pasty i pasztety warzywne – to wszystko przedostaje się przez dziurki i plami dłonie, twarz, a nawet ubranie! Jest wyjście! Zrób naleśniki kefirowe bez dziur. Sekret polega na tym, że do tych naleśników nie dodaje się sody ani drożdży, dzięki czemu w cieście nie tworzą się bąbelki. Naleśniki okazują się równie smaczne i złotobrązowe, ale o wiele bardziej praktyczne.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 372,55 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzina Używany: 8,40 g/19,48 g/40,67PiekarniaSKŁADNIKI NA 6 PORCJIKefir 2,5% – 400 mlMąka – 250 grJaja kurze I kategorii – 2 szt.Olej roślinny – 3 łyżki (60 ml) + do smażeniaMasło – 40 gCukier – 2 łyżkiSól – 1 łyżeczka (bez zjeżdżalni) Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Weź osobny pojemnik, wbij do niego jajka, połącz z cukrem i solą, ubijaj, aż powstanie gęsta piana. Najłatwiej to zrobić za pomocą miksera.
Krok 2
Kefir podgrzej do temperatury około 40 stopni (tak, abyś czuł ręką, że jest ciepły, ale nie gorący!). Wymieszaj kefir z jajkami. Dodaj olej roślinny. Dokładnie wymieszaj.
Krok 3
Mąkę przesiej i dodaj do masy kefirowo-jajecznej. Dodawaj porcjami mąkę, ciągle mieszając. Aby proces był łatwiejszy i szybszy, możesz użyć miksera.
Krok 4
Ciasto powinno być dość płynne. Konsystencją przypomina gęsty kefir. Pozostaw ciasto na 15 minut, aby odpoczęło.
Krok 5
Rozgrzej patelnię na dużym ogniu. Nasmaruj rozgrzaną patelnię olejem roślinnym. Na patelnię wlać porcję ciasta, nieco ponad pół chochli. Przechyl patelnię, aby ciasto równomiernie rozłożyło się na dnie.
Krok 6
Smaż naleśniki po 1-1,5 minuty z każdej strony. Z każdym naleśnikiem patelnia staje się coraz gorętsza, dzięki czemu pieczenie zajmuje mniej czasu. Możesz nieco zmniejszyć temperaturę.
Krok 7
Gotowe naleśniki kefirowe bez dziur połóż na szerokim płaskim talerzu i natychmiast posmaruj masłem. Dzięki temu naleśnik będzie elastyczny i będzie jeszcze smaczniejszy! Te naleśniki podawane są z dowolnym nadzieniem! Smacznego!
UWAGA DO GOSPODARKI
Do naleśników lepiej trochę podgrzać kefir (a także wodę lub mleko). Ponieważ mąka miesza się i gorzej współdziała z zimną cieczą. Ale nie przegrzewaj – wystarczy doprowadzić go do temperatury 35-40 stopni.
PRZY OKAZJI
Ciasto naleśnikowe bez dziur, jak każde inne ciasto naleśnikowe, po wyrobieniu należy dać „odpocząć”. Dosłownie 10-15 minut. W tym momencie wszystkie komponenty testu zaczynają ze sobą współdziałać.