Naleśniki kefirowe bez dziur

Naleśniki kefirowe bez dziur

gastronomia 21 czerwca 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzGarmażeria Do przepisu

Naleśniki kefirowe bez dziurek stanowią doskonałą bazę do przygotowania naleśników nadziewanych np. konfiturą. Klasyczne i powszechnie uwielbiane ażurowe naleśniki są bardzo piękne, jednak smarowanie ich czymś wystarczająco płynnym jest bardzo problematyczne. Dżemy, miody, pasty i pasztety warzywne – to wszystko przedostaje się przez dziurki i plami dłonie, twarz, a nawet ubranie! Jest wyjście! Zrób naleśniki kefirowe bez dziur. Sekret polega na tym, że do tych naleśników nie dodaje się sody ani drożdży, dzięki czemu w cieście nie tworzą się bąbelki. Naleśniki okazują się równie smaczne i złotobrązowe, ale o wiele bardziej praktyczne.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 372,55 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzina Używany: 8,40 g/19,48 g/40,67PiekarniaSKŁADNIKI NA 6 PORCJIKefir 2,5% – 400 mlMąka – 250 grJaja kurze I kategorii – 2 szt.Olej roślinny – 3 łyżki (60 ml) + do smażeniaMasło – 40 gCukier – 2 łyżkiSól – 1 łyżeczka (bez zjeżdżalni) Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Weź osobny pojemnik, wbij do niego jajka, połącz z cukrem i solą, ubijaj, aż powstanie gęsta piana. Najłatwiej to zrobić za pomocą miksera.

Krok 2

Kefir podgrzej do temperatury około 40 stopni (tak, abyś czuł ręką, że jest ciepły, ale nie gorący!). Wymieszaj kefir z jajkami. Dodaj olej roślinny. Dokładnie wymieszaj.

Krok 3

Mąkę przesiej i dodaj do masy kefirowo-jajecznej. Dodawaj porcjami mąkę, ciągle mieszając. Aby proces był łatwiejszy i szybszy, możesz użyć miksera.

Krok 4

Ciasto powinno być dość płynne. Konsystencją przypomina gęsty kefir. Pozostaw ciasto na 15 minut, aby odpoczęło.

Krok 5

Rozgrzej patelnię na dużym ogniu. Nasmaruj rozgrzaną patelnię olejem roślinnym. Na patelnię wlać porcję ciasta, nieco ponad pół chochli. Przechyl patelnię, aby ciasto równomiernie rozłożyło się na dnie.

Krok 6

Smaż naleśniki po 1-1,5 minuty z każdej strony. Z każdym naleśnikiem patelnia staje się coraz gorętsza, dzięki czemu pieczenie zajmuje mniej czasu. Możesz nieco zmniejszyć temperaturę.

Krok 7

Gotowe naleśniki kefirowe bez dziur połóż na szerokim płaskim talerzu i natychmiast posmaruj masłem. Dzięki temu naleśnik będzie elastyczny i będzie jeszcze smaczniejszy! Te naleśniki podawane są z dowolnym nadzieniem! Smacznego!

UWAGA DO GOSPODARKI

Do naleśników lepiej trochę podgrzać kefir (a także wodę lub mleko). Ponieważ mąka miesza się i gorzej współdziała z zimną cieczą. Ale nie przegrzewaj – wystarczy doprowadzić go do temperatury 35-40 stopni.

PRZY OKAZJI

Ciasto naleśnikowe bez dziur, jak każde inne ciasto naleśnikowe, po wyrobieniu należy dać „odpocząć”. Dosłownie 10-15 minut. W tym momencie wszystkie komponenty testu zaczynają ze sobą współdziałać.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja