Naleśniki kefirowe bez cukru

Naleśniki kefirowe bez cukru

gastronomia 17 czerwca 2023 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzGarmażeria Do przepisu

Naleśniki kefirowe bez cukru to doskonałe danie dla każdego, kto stara się kontrolować liczbę kalorii na swoim talerzu. Nie jest tajemnicą, że nadmiar cukru może prowadzić do nieprzyjemnych konsekwencji dla organizmu. Nikt nie sugeruje całkowitego wyeliminowania słodyczy z diety, ale ograniczenie niepotrzebnej słodyczy jest całkiem możliwe, wystarczy ugotować naleśniki zgodnie z tym przepisem. Miłośnikom słodyczy brak cukru w ​​cieście można łatwo zrekompensować – wystarczy podać naleśniki z syropem klonowym, puree z jagód lub miodem. Wszystkie powyższe dodatki do naleśników sprawią, że Twoje śniadanie czy lunch będzie nie tylko smaczne, ale i zdrowe. A nawet tak – bardzo smacznie i bardzo zdrowo! A także naładują Cię energią i dobrym humorem na cały dzień.

Złożoność: łatwo Kalorie: 271,67 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 15 minut Używany: 7,06 g/15,48 g/25,85PiekarniaWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 4 PORCJImąka – 200 gkefir – 300 mljajka – 2 szt.sól – ½ łyżeczki.soda – ½ łyżeczki.olej roślinny – 3,5 łyżki. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj niezbędne składniki. Wcześniej wyjmij kefir i jajka z lodówki – produkty powinny ogrzać się do temperatury pokojowej. Delikatnie podgrzej 180 ml wody.

Krok 2

Jajka rozbić do dużej miski, dodać sól i wymieszać trzepaczką lub mikserem. Nie trzeba ubijać jajek, wystarczy, że żółtko i białko połączą się na gładką masę.

Krok 3

Mąkę przesiać z sodą. Do miski z jajkami wlać kefir i ciepłą wodę. Dodać mieszaninę mąki i wymieszać. Dokładnie wymieszaj ciasto, aby nie pozostały grudki. Dodaj 3 łyżki. l. olej roślinny i ponownie wymieszaj.

Krok 4

Postaw patelnię o średnicy 20-22 cm na kuchence i mocno rozgrzej na średnim ogniu, 1-2 minuty. Za pomocą pędzla do ciasta posmaruj dno patelni cienką warstwą oleju roślinnego.

Krok 5

Na patelnię wlać porcję ciasta. Przechylamy patelnię i rozprowadzamy ciasto cienką warstwą po całej powierzchni. Piec naleśnik na złoty kolor, 1-1,5 minuty. Ostrożnie przewróć na drugą stronę i kontynuuj smażenie przez kolejne 45 sekund – 1 minutę.

Krok 6

Gotowe naleśniki zdejmij z patelni i ułóż je w stos na płaskim talerzu, dzięki temu dłużej będą ciepłe. Placki można od razu ułożyć na talerzach i od razu podawać z różnymi dodatkami.

PRZYDATNE RADY

Przygotowane według tego przepisu naleśniki bez cukru świetnie nadają się do przygotowania ciasta naleśnikowego, w którym naleśniki będą pełnić rolę warstw ciasta. Wystarczy wyłożyć naleśnika na talerz, posmarować polewą czekoladową, kwaśną śmietaną zmieszaną z miodem lub serkiem śmietankowym, ubić cukrem pudrem i przykryć kolejnym naleśnikiem. Lub naprzemiennie wszystkie te nadzienia, to zależy od Ciebie. Powtarzaj warstwy, aż skończą Ci się naleśniki – w zaledwie 20 minut będziesz miał gotowy porządny deser.

PRZY OKAZJI

Naleśniki bez cukru będą szczególnie udane, jeśli po wyrobieniu ciasta odłożymy je w ciepłe miejsce na 5-15 minut. W tym czasie gluten mąki pęcznieje, a naleśniki staną się jeszcze cieńsze i bardziej elastyczne.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja