Naleśniki jogurtowe
gastronomia 13 kwietnia 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Naleśniki jogurtowe okazują się gęste, puszyste, o przyjemnej, zwiewnej konsystencji, więc Twoi bliscy po prostu zakochają się w tym daniu i poproszą Cię o gotowanie go raz po raz. Cóż, łatwo będzie spełnić takie pragnienie, ponieważ te naleśniki zajmą Ci tylko pół godziny, a nawet mniej. Czy powinniśmy smażyć naleśniki, czy powinniśmy je piec? W tym przypadku mówimy o użyciu oleju roślinnego do smarowania patelni. Jeśli masz pewność co do jego nieprzywierających właściwości, możesz włożyć do niego ciasto naleśnikowe „na sucho”. W przeciwnym razie lepiej nasmarować dno patelni olejem roślinnym, aby nie rozczarować się wynikiem.
Złożoność: łatwo Kalorie: 67,94 kcal/porcję Porcje: 12 Gotowanie: 30 minut Używany: 2,25 g/2,02 g/9,97ŚniadanieNaleśnikiPiekarniaNaleśnikiWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciKarnawałNa świątecznym stoleSKŁADNIKI NA 12 PORCJIjajka – 2 szt.cukier – 40 gekstrakt waniliowy – 1/3 łyżeczki.mleko – 60 mljogurt naturalny gęsty (np. grecki) – 80 golej roślinny – 1 łyżka. l.mąka – 150 gproszek do pieczenia – 6 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj składniki na ciasto naleśnikowe. Jajka ubić trzepaczką z cukrem. Dodać ekstrakt waniliowy i mleko. Lekko ubijaj trzepaczką, aż mieszanina uzyska jednorodną konsystencję.
Krok 2
Dodać jogurt naturalny i olej roślinny, wymieszać. Na wierzch przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia przez drobne sito. Szybko wymieszaj szpatułką i od razu przystąp do pieczenia naleśników.
Krok 3
Rozgrzej patelnię z powłoką nieprzywierającą i nałóż powstałe ciasto porcjami. Smażyć naleśniki z jednej strony na średnim ogniu, aż się zarumienią.
Krok 4
Za pomocą szpatułki przewróć naleśniki na drugą stronę. Smażymy do zarumienienia z drugiej strony. Gotowe naleśniki przełóż na talerz. Do momentu podania przechowywać w ciepłym miejscu. Z pozostałego ciasta przygotuj także naleśniki.
UWAGA DO GOSPODARKI
Do jogurtowego ciasta naleśnikowego możesz dodać kilka łyżek proszku kakaowego – ku uciesze wszystkich miłośników czekolady. Gwarantujemy przyjemny kolor, niezrównany aromat i niesamowity smak!
PRZY OKAZJI
Jeśli naleśniki ugotujesz nie na jogurcie naturalnym, ale na słodzonych z pewnymi dodatkami, produkty nabiorą odpowiedniego smaku. Czy podoba Ci się ten pomysł? Śmiało możesz użyć jogurtu, który szczególnie lubisz!
Amarant jest:
Bogaty w białko, lizynę i skwalen ()
Amarant jest:
·
zbilansowane, łatwo przyswajalne białko roślinne
·
biodostępny wapń i lizyna
·
błonnik
Dodając amarantus w ilości do 20% całkowitej mąki stosowanej w przepisach, poprawiasz wartość odżywczą, smak i konsystencję wypieków. Ponadto amarantus jest odpowiednim zagęszczaczem do sosów, zup i gulaszy.
Reklama LLC „Russkaya Oliva” INN: 3665050261