Do przepisu
Greckie naleśniki tiganites mają podobne znaczenie do włoskiej pizzy: ich ciasto służy jako pojemnik na różnorodne dodatki. Są tiganity na słodko – obficie posypane cynamonem i dosłownie zatopione w miodzie, a także te na słono – z serem lub mięsem, z ziołami i mielonymi podrobami. W oryginalnym przepisie naleśnik jest najpierw pieczony, a więc także smażony na patelni w dużej ilości roztopionego masła. Postanowiliśmy ułatwić sobie trochę życie i nie usmażyliśmy naleśników, tylko włożyliśmy je do piekarnika.
Złożoność: łatwo Kalorie: 869,00 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 30 minut Używany: 66,56 g/46,11 g/45,76PiekarnikMikserPrażenieNa patelniFarszKolacjaPopołudniowa przekąskaNaleśnikiPiekarniaMenu dla dzieciKarnawałNa świątecznym stoleBufetSKŁADNIKI NA 4 PORCJI3 jajka210 g mąki500 ml mleka1 łyżka. Sahara20 ml oleju słonecznikowego5 gramów soliborówka lub inny sos do podaniaNa farsz (na 10 naleśników): 500 g fetypęczek zielonej cebuli600 g gotowanego filetu z kurczaka300 g jogurtu naturalnegoolej słonecznikowy Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Dodaj jajka do mleka, dobrze wymieszaj. Dodać cukier i sól i ponownie wymieszać. Dodać mąkę i ubić ciasto mikserem. Do gotowego ciasta dodaj odrobinę oleju roślinnego.
Krok 2
Na dobrze natłuszczonej patelni smażymy cienkie naleśniki. Przed pieczeniem kolejnego naleśnika posmaruj patelnię olejem w razie potrzeby.
Krok 3
Kurczaka pokroić w cienkie paski, cebulę posiekać i wymieszać z serem feta.
Krok 4
Na naleśniki nakładamy farsz i zwijamy je w kopertę.
Krok 5
Wstawić do piekarnika na 4 minuty w temperaturze 180 stopni. Podawać z jogurtem i sosem jagodowym.
PRZY OKAZJI
Przepis udostępnił Andrey Makaeva, szef kuchni restauracji Food Embassy.