Naleśniki bez jajek: 7 przepisów na naleśniki w okresie Wielkiego Postu

Naleśniki bez jajek: 7 przepisów na naleśniki w okresie Wielkiego Postu

Naleśniki bez jajek: 7 przepisów na naleśniki w okresie Wielkiego Postu

gastronomia 25 marca 2024 r

Przepisy na naleśniki bez jajek szczególnie przypadną do gustu osobom poszczącym, niejedzącym jajek ze względu na ograniczenia dietetyczne lub alergie, a także gospodyniom domowym, które nie mają jajek w lodówce we właściwym czasie. To także świetny sposób na obniżenie spożycia cholesterolu bez utraty smaku i konsystencji tradycyjnych naleśników. Istnieje wiele przepisów na pyszne naleśniki niezawierające jajek. W tych przepisach często używa się składników takich jak zakwas, woda sodowa lub kwaśna śmietana, aby uzyskać puszystą konsystencję bez użycia jaj. Spróbuj zrobić naleśniki bez jajek według naszych przepisów, a już nigdy nie wrócisz do tradycyjnych!

naleśniki bez jajek

Zawartość materiału:

  • Jak sprawić, by naleśniki bez jajek były puszyste i bardziej zwiewne
  • Naleśniki bez jajek z polewą ziemniaczano-cebulową
  • Ciasto naleśnikowe bez jajek z kawiorem dyniowym
  • Najzdrowsze naleśniki bez jajek
  • Naleśniki bez jajek z kaszą gryczaną
  • Naleśniki PP bez jajek i mleka
  • Naleśniki bez jajek z przyprawą dyniową
  • Naleśniki bez jajek ze śmietaną

Przepisów na naleśniki bez jajek jest mnóstwo. Podobnie jak tradycyjne naleśniki, mogą być drożdżowe lub bez drożdży, słodkie lub neutralne. Zastąpienie jaj musem jabłkowym lub puree bananowym sprawi, że będą słodsze i dodadzą owocowego smaku. Naleśniki idealnie nadają się do podania z miodem, konfiturą, mlekiem skondensowanym lub słodkim twarogiem. Naleśniki z substytutem o neutralnym smaku nadają się do każdego rodzaju podania – można je nadziewać słonymi nadzieniami, uformować w ciasto naleśnikowe lub podawać z zupą. Jako bazę ciasta naleśnikowego bez jajek można użyć wody pitnej, mleka krowiego lub roślinnego albo kefiru.

Opcja podawania naleśników bez jajek z grzybami
Opcja podawania naleśników bez jajek z grzybami

Jak sprawić, by naleśniki bez jajek były puszyste i bardziej zwiewne

Rolą jajka w przygotowaniu naleśników jest związanie składników oraz nadanie im lekkości i puszystości. Nadaje również naleśnikom złocisty kolor. Całość lub część funkcji mogą pełnić inne składniki:

  • Woda sodowa. Do ciasta naleśnikowego bez jajek zamiast 1 jajka dodać 60 g wody.
  • Drożdże. Naleśniki drożdżowe zawsze wychodzą puszyste i przewiewne.
  • Do ciasta naleśnikowego dodać 2 łyżki. proszek do pieczenia, 2 łyżki. l. woda i 1 łyżka. l. olej roślinny. Ta mieszanina zastąpi 1 jajko.
  • Najłatwiej zrobić naleśniki bez jajek, dodając do ciasta naleśnikowego pełnotłustą śmietanę (od 20%). 1 łyżka. l. śmietana zastępuje 1 jajko w przepisie.
  • Przecier owocowy nada naleśnikom słodkawego smaku. Możesz użyć banana lub jabłka. Zastąp 1 jajko 1/4 szklanki przecieru owocowego.

7 sprawdzonych przepisów z kolekcji

Naleśniki bez jajek z polewą ziemniaczano-cebulową

Nie jesz jajek i szukasz smacznej i sycącej opcji na śniadanie? Zwróćcie uwagę na naleśniki bez jajek z polewą ziemniaczano-cebulową! Naleśniki te są idealnym zamiennikiem tradycyjnych naleśników z dodatkiem jajek do ciasta. Puszysta konsystencja i pikantny smak sprawiają, że naleśniki są niezwykle pyszne. Są łatwe w przygotowaniu i można je dostosować do własnych upodobań, co czyni je uniwersalnym daniem, którym można się delektować o każdej porze dnia. Do pieczenia możesz wybrać wiele innych produktów: grzyby, dymkę, dowolne warzywa, pieczone warzywa lub ryby.

Naleśniki bez jajek z polewą ziemniaczano-cebulową
Naleśniki bez jajek z polewą ziemniaczano-cebulową

Do przygotowania 4 porcji naleśników z ziemniakami i cebulą potrzebne będą:

  • mąka – 2 szklanki
  • proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki.
  • sól – 1 łyżeczka.
  • szczypta sody
  • woda wysokogazowana – 500–600 ml
  • cukier – 1 łyżka. l.
  • olej roślinny – 3 łyżki. l. + więcej do smażenia

Do pieczenia:

  • ziemniaki gotowane w mundurkach – 2 szt.
  • duża cebula – 1 szt.
  1. Aby przygotować naleśniki bez jajek z pieczonymi ziemniakami i cebulą, należy wymieszać mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaj wodę gazowaną, cukier, dodaj mieszaninę mąki i mieszaj, aż masa będzie gładka.
  2. Dodaj olej roślinny i ponownie zamieszaj. Odstaw ciasto na 30 minut.
  3. Aby upiec, obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę o wielkości 7–8 mm. Obierz i posiekaj cebulę mniej więcej w ten sam sposób. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż przez 10 minut, przełóż do miski.
  4. Na patelnię wlej olej i smaż ziemniaki na dużym ogniu na złoty kolor. Ziemniaki wymieszać z cebulą, dodać sól.
  5. Nasmaruj patelnię naleśnikową i rozgrzej ją na średnim ogniu. Na patelnię kładziemy niewielką ilość pieczeni i od razu wylewamy na nią ciasto. Następnie pieczemy jak zwykłe naleśniki. Gotowe naleśniki włóż do rondla lub miski z pokrywką. Podawaj naleśniki na gorąco.

Ciasto naleśnikowe bez jajek z kawiorem dyniowym

Ciasto naleśnikowe nie zawiera jajek, dzięki czemu jest świetną opcją dla osób, które mają ograniczenia dietetyczne lub chcą ograniczyć spożycie produktów pochodzenia zwierzęcego. Ciasto robione jest z prostego ciasta składającego się z mąki gryczanej i pszennej, mleka roślinnego, masła i wody. Kawior z dyni jest idealnym dodatkiem do tego pikantnego dania, dodając powiewu świeżego smaku, który doskonale komponuje się z naleśnikami.

Ciasto naleśnikowe bez jajek z kawiorem dyniowym
Ciasto naleśnikowe bez jajek z kawiorem dyniowym

Do przygotowania ciasta naleśnikowego bez jajek z kawiorem dyniowym potrzebujesz:

  • kawior dyniowy – 1 puszka (460 g)
  • chudy majonez – 250 g
  • cukinia – 1 szt.
  • bazylia – 1 pęczek

Na naleśniki:

  • mąka pszenna – 200 g
  • mąka gryczana – 120 g
  • mleko roślinne – 300 ml
  • gorąca woda – 300 ml
  • sól – 1/4 łyżeczki.
  • olej roślinny – 3 łyżki. l.
  1. Aby przygotować placek naleśnikowy bez jajek z kawiorem dyniowym, w misce wymieszaj mąkę pszenną i gryczaną, dodaj sól. W mące zrób dołek i zacznij wyrabiać gładkie ciasto, stopniowo dodając mleko roślinne. Gdy ciasto stanie się jednorodne, dolewamy tyle gorącej wody, aby powstało płynne ciasto naleśnikowe. Dodaj olej roślinny, wymieszaj. Ciasto pozostawić w lodówce na 1 godzinę.
  2. Upiecz naleśniki o średnicy 18–20 cm. Upieczone naleśniki ułóż w stos.
  3. Włóż 2 naleśniki do tortownicy w kształcie tortu. Nasmaruj cienką warstwą chudego majonezu, nałóż na niego odrobinę kawioru dyniowego. Złożyć ciasto naleśnikowe, nakładając na każdy naleśnik majonez, a na co drugi kawior.
  4. Na wierzchu ułóż kawior. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  5. Ostrożnie przełóż ciasto naleśnikowe bez jajek na talerz i zdejmij boki patelni. Udekoruj cienkimi plasterkami grillowanej cukinii i bazylii.

Najzdrowsze naleśniki bez jajek

Najzdrowsze naleśniki to te robione bez jajek i mleka krowiego. To właśnie ten przepis zapraszamy do przetestowania w praktyce i po raz kolejny przekonania się, że zdrowe może być smaczne. Takie naleśniki okazują się „koronkowe”, rozpływające się w ustach, więc docenią je nawet osoby bardzo dalekie od prawidłowego odżywiania. Ponadto danie jest niesamowicie szybkie i łatwe w przygotowaniu. Nawiasem mówiąc, te dietetyczne naleśniki można zaoferować dziecku na śniadanie: gwarantujemy szczerą rozkosz! Tylko, jeśli to możliwe, nie obciążaj ich skondensowanym mlekiem lub kwaśną śmietaną. Najlepszym dodatkiem do dietetycznych naleśników będą świeże jagody lub pokrojone owoce.

Najzdrowsze naleśniki bez jajek
Najzdrowsze naleśniki bez jajek

Do przygotowania 10-12 porcji dietetycznych naleśników bez jajek potrzebujesz:

  • mąka pszenna pełnoziarnista – 320 g
  • mąka z ciecierzycy – 160 g
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka. (3–4 g)
  • woda pitna – 450 ml
  • mleko sojowe – 500 ml
  • cukier trzcinowy – 1 łyżka. l. (17g)
  • olej roślinny – do smaku
  • sól – na czubku noża
  1. Przygotuj ciasto na dietetyczne naleśniki bez jajek. Aby to zrobić, najpierw przesiej mąkę pszenną pełnoziarnistą i ciecierzycową z solą i proszkiem do pieczenia przez drobne sito do osobnej miski.
  2. Do małego rondla lub chochli wlać wodę pitną. Dodać mleko sojowe, cukier i postawić na małym ogniu. Mieszać, aż będzie ciepłe (ok. 30°C).
  3. Umieść mieszaninę mąki w misie miksera. Wlać mleko i ubijać, aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję. Następnie należy natychmiast rozpocząć pieczenie naleśników.
  4. Postaw patelnię na dużym ogniu i rozgrzej ją. Za pomocą pędzla posmaruj olejem roślinnym. Bierzemy chochelkę ciasta naleśnikowego i wlewamy na patelnię. Brązowy z jednej strony.
  5. Ostrożnie podnieś naleśnik szpatułką i przewróć go na drugą stronę. Zrumienić i położyć na talerzu. Nasmaruj niewielką ilością oleju roślinnego.
  6. W ten sam sposób upiecz wszystkie naleśniki bez jajek i podawaj na gorąco. Jeżeli nie zjesz całości na raz, resztę przełóż do miski i przykryj wierzch folią spożywczą. Przechowywać w lodówce.

Naleśniki bez jajek z kaszą gryczaną

Przedstawiamy kolejny wielkopostny przepis z kaszą gryczaną. Jednak tak smaczne i zdrowe danie zasługuje na to, aby pojawić się na Waszym stole nie tylko w okresie Wielkiego Postu. Te naleśniki są łatwe w przygotowaniu i bogate w składniki odżywcze. Gryka jest doskonałym źródłem białka, błonnika i niezbędnych minerałów, takich jak magnez i cynk. Ponadto, ponieważ te naleśniki nie zawierają jajek, są świetną opcją dla osób z alergią na jajka lub przestrzegających diety wegańskiej.

Naleśniki bez jajek z kaszą gryczaną
Naleśniki bez jajek z kaszą gryczaną

Do przygotowania naleśników bez jajek z kaszą gryczaną potrzebujesz:

  • mąka – 250–270 g
  • cukier – 4 łyżeczki.
  • gazowana woda mineralna – 500 ml
  • drobna sól morska
  • olej roślinny – do smażenia

Do napełniania:

  • kasza gryczana – 250 g
  • woda pitna – 200 g
  • cebula – 1 szt.
  • pieczarki we własnym soku – 100 g
  • rafinowany olej roślinny
  • sól
  1. Aby przygotować naleśniki bez jajek z kaszą gryczaną, przesiej mąkę i sól. Dodaj cukier. Stopniowo wlewaj wodę i zagniataj ciasto do konsystencji śmietany. Przykryj miskę ciastem folią i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut.
  2. Rozgrzej patelnię. Dodaj trochę oleju roślinnego. Wylać 1 chochelkę ciasta. Wykonuj okrężne ruchy patelnią, tak aby ciasto rozłożyło się równomiernie na całej powierzchni. Smaż przez 1,5 minuty.
  3. Za pomocą szpatułki przewróć naleśnik na drugą stronę i smaż jeszcze przez 1 minutę. Przełóż naleśnik na talerz. W ten sam sposób smażymy resztę naleśników.
  4. Kaszę gryczaną posortować, opłukać i smażyć na suchej, gorącej patelni na złoty kolor. Zagotuj wodę w rondlu, dodaj trochę soli i oleju roślinnego. Dodaj grykę. Doprowadzić do wrzenia. Łyżką cedzakową usuń pianę, zmniejsz ogień i gotuj, aż wchłonie całą wodę.
  5. Cebulę pokroić w kostkę i smażyć na złoty kolor. W misce wymieszaj kaszę gryczaną z cebulą i grzybami. Jeśli to konieczne, dodaj sól.
  6. Na każdy naleśnik nałóż 1,5–2 łyżki. l. nadzienia. Zwiń naleśniki w koperty.
  7. Na patelni rozgrzej olej roślinny. Ułożyć 4-5 naleśników gładką stroną do góry i smażyć przez 1,5 minuty, następnie odwrócić i smażyć kolejne 1,5 minuty.

Naleśniki PP bez jajek i mleka

Naleśniki PP bez jajek i mleka przypadną do gustu nie tylko tym, którzy uważnie monitorują swoją dietę, ale także wszystkim innym, bo danie wychodzi naprawdę wyśmienite. Nawiasem mówiąc, jego smak i aromat w dużej mierze zależą od tego, jakie mleko wybierzesz. Weź kokos – poczujesz delikatne egzotyczne nuty, migdał – przyjemną orzechowość. Jeżeli zależy Ci na regularnym smaku, użyj neutralnego mleka ryżowego. Ogólnie rzecz biorąc, istnieje pole do eksperymentów kulinarnych! Co szczególnie miłe, naleśniki PP bez jajek i mleka można podawać na śniadanie, bo są nie tylko proste w przygotowaniu, ale też bardzo szybkie, a rano, jak wiadomo, liczy się każda minuta.

Naleśniki PP bez jajek i mleka
PP naleśniki…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja