Naleśniki „3 szklanki” z kefirem
gastronomia 04 czerwca 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Naleśniki „Trzy Szklanki” na kefirze są dobre, ponieważ skład ciasta zapada w pamięć po raz pierwszy i na zawsze: nazwa mówi sama za siebie. Fajnie, że nie będziesz potrzebować wagi kuchennej, bo nie wszystkie gospodynie ją mają. A w naszym przypadku główne składniki (kefir, mąka, woda mineralna) odmierzamy w szklance o pojemności 250 ml. Cóż, z innymi produktami nie ma problemów: nie da się z nimi pomylić. I nawet jeśli nagle dodasz trochę więcej lub mniej cukru, sody lub soli, naleśniki „3 szklanki” i tak wyjdą rewelacyjnie, a Twoi bliscy będą bardzo zadowoleni.
Złożoność: łatwo Kalorie: 90,82 kcal/porcja Porcje: 8 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 10 minut Używany: 3,08 g/2,62 g/13,71PiekarniaWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 8 PORCJIjajka – 2 szt.cukier – 2 łyżki. l.sól – 1/2 łyżeczkikefir 3,2% tłuszczu – 1 szklanka (250 ml)mąka – 1 szklanka (160 g)soda – 1/2 łyżeczkigazowana stołowa woda mineralna – 1 szklanka (250 ml)olej roślinny do smażenia naleśników – według uznania Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj składniki na ciasto naleśnikowe. Wbij jajka do dużej, głębokiej miski. Dodaj cukier i sól. Mieszaj tylko do połączenia składników, aż mieszanina będzie miała jednolitą konsystencję.
Krok 2
Do masy jajecznej wlać kefir o temperaturze pokojowej. Ponownie bardzo dokładnie wymieszaj trzepaczką. W osobnej misce przesiej mąkę z sodą oczyszczoną przez drobne sito.
Krok 3
Do mieszanki jajeczno-kefirowej dodać mąkę. Dokładnie wymieszaj, aby w cieście naleśnikowym nie było grudek. Rozcieńczyć mieszaninę mąki wodą mineralną, mieszając trzepaczką. Pozostaw ciasto naleśnikowe na 10 minut.
Krok 4
Rozgrzej patelnię naleśnikową na dużym ogniu. Nasmaruj niewielką ilością oleju. Wlać porcję ciasta i zrumienić naleśnik z jednej strony. Odwróć szpatułką i smaż drugą.
Krok 5
Przygotowany naleśnik wyłożyć na talerz i odstawić w ciepłe miejsce do momentu podania. W ten sam sposób przygotuj naleśniki z pozostałego ciasta kefirowego. Za każdym razem smaruj patelnię olejem roślinnym.
UWAGA DO GOSPODARKI
Aby naleśniki „W Trzech Szklankach” z kefirem można było smażyć na nieprzywierającej patelni bez oleju, wystarczy dodać go do ciasta: wystarczy jedna łyżka stołowa.
PRZY OKAZJI
Gotowe naleśniki „3 szklanki” z kefirem należy ułożyć na talerzu, posmarować pędzelkiem roztopionym masłem – tak będzie smaczniej.