Do przepisu
Zapraszamy do opanowania przygotowania najszybszego i najłatwiejszego deseru bez pieczenia. I gorąco! I wcale nie kłamiemy: naprawdę nie potrzebujesz piekarnika, ale kuchenka mikrofalowa, do której kawałki ciasta są wysyłane w filiżankach na dwie minuty, jest po prostu konieczna. Jeśli więc masz taki w swojej kuchni, możesz zaczynać! Pamiętaj, że ważne jest, aby deser ten podawać od razu po przygotowaniu: w tym przypadku lody delikatnie się roztopią, dodając delikatnych kremowych nut do smaku przysmaku.
Złożoność: łatwo Porcje: 2 Gotowanie: 10 minutMikrofalowyŚniadanieKolacjaDeserKakaoLodyDrinkWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmWalentynkiUrodzinyNa świątecznym stoleRomantyczna kolacjaBufetSKŁADNIKI NA 2 PORCJEmąka – 2 łyżki. l.cukier puder – 2 łyżki. l.kakao w proszku – 2 łyżki. l.proszek do pieczenia – 2 łyżeczki.mielony cynamon – 1 łyżeczka.mielony imbir – na czubku nożamielony kardamon – na czubku nożajajka – 2 szt.olej roślinny – 2 łyżki. l.lody – 60 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj składniki ciasta deserowego. W małej misce wymieszaj mąkę, cukier puder, kakao, proszek do pieczenia, mielony cynamon, imbir i kardamon.
Krok 2
Weź dwie duże filiżanki lub kubki, które można używać w kuchence mikrofalowej. Do każdego wbić jajko i dodać 1 łyżkę. l. olej roślinny.
Krok 3
Zawartość kubków wymieszaj widelcem. Mieszankę mączną podzielić na dwie części i rozprowadzić pomiędzy kubkami z jajkami. Mieszaj widelcem, aż mieszanina uzyska jednorodną konsystencję.
Krok 4
Włóż filiżanki z przyszłym deserem do kuchenki mikrofalowej na dwie minuty, włączając ją na pełną moc. Następnie sprawdź, czy wierzch nie jest zbyt mokry. Jeśli tak, gotuj przez kolejne 30 sekund. Deser podawaj na gorąco, każdą porcję dekorując lodami.
PRZYDATNE RADY
Jeśli chcesz podać ten deser tak gorący, jak to możliwe na koniec lunchu lub kolacji, wymieszaj wcześniej wszystkie suche składniki: jeszcze bardziej skróci to i tak już nieznaczny czas gotowania potrawy.
PRZY OKAZJI
Do ciasta można dodać kilka małych kawałków czekolady, aby uzyskać szybki deser bez pieczenia. Który dokładnie? Cokolwiek chcesz: gorzkie, mleczne, a nawet białe!