Najszybszy dżem jagodowy z miętą

Najszybszy dżem jagodowy z miętą

gastronomia 09 grudnia 2013Najszybszy dżem jagodowy z miętąNajszybszy dżem jagodowy z miętą Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 2 Gotowanie: 15 minutGotowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJE600 g jagód 400 g brązowego cukru 1 średnia cytryna 1 mały pęczek mięty Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Cytrynę dokładnie umyj pędzelkiem i za pomocą noża do obierania usuń z niej skórkę w cienkich paseczkach. Wyciśnij sok z cytryny.

Krok 2

Oddziel liście mięty od łodyg. Łodygi pokroić na 2-3 części i zawiązać nitką. Liście ułożyć jeden na drugim, zwinąć w rulon i pokroić w cienkie plasterki.

Krok 3

Z cukru, soku z cytryny i 100 ml wody zrobić syrop: zagotować, zebrać pianę, dodać skórkę i łodygi mięty, gotować 5 minut. Dodaj liście mięty i jagody, zagotuj, gotuj przez 5 minut. Zdjąć z ognia, całkowicie ostudzić i usunąć łodygi mięty. Dżem najlepiej przechowywać w lodówce nie dłużej niż dwa tygodnie.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja