Najszybszy dżem jagodowy z miętą
gastronomia 09 grudnia 2013 Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 2 Gotowanie: 15 minutGotowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJE600 g jagód 400 g brązowego cukru 1 średnia cytryna 1 mały pęczek mięty Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Cytrynę dokładnie umyj pędzelkiem i za pomocą noża do obierania usuń z niej skórkę w cienkich paseczkach. Wyciśnij sok z cytryny.
Krok 2
Oddziel liście mięty od łodyg. Łodygi pokroić na 2-3 części i zawiązać nitką. Liście ułożyć jeden na drugim, zwinąć w rulon i pokroić w cienkie plasterki.
Krok 3
Z cukru, soku z cytryny i 100 ml wody zrobić syrop: zagotować, zebrać pianę, dodać skórkę i łodygi mięty, gotować 5 minut. Dodaj liście mięty i jagody, zagotuj, gotuj przez 5 minut. Zdjąć z ognia, całkowicie ostudzić i usunąć łodygi mięty. Dżem najlepiej przechowywać w lodówce nie dłużej niż dwa tygodnie.