Do przepisu
Vinaigrette słusznie uważany jest za jedną z najsmaczniejszych, interesujących gastronomicznie sałatek, ponieważ harmonijnie łączy w sobie nuty słodkie, słone, kwaśne, a czasem nawet gorzkie (cebula!). Nie mniej dziwna jest hipotetyczna historia powstania tego dania. Nazwa winegret pochodzi od francuskiego słowa vinaigre, co oznacza ocet. Rzeczywiście sos do tej sałatki przygotowuje się z oleju roślinnego z dodatkiem niewielkiej ilości kwaśnego składnika. Nawiasem mówiąc, może to być zwykły ocet stołowy lub wino, jabłko lub po prostu sok z cytryny. Nazwa sałatki jest więc francuska, ale pomysł połączenia słodkawych warzyw korzeniowych z czymś słonym ma korzenie skandynawskie lub niemieckie. Szwedzi, Finowie i Norwegowie wciąż przygotowują zimną przystawkę ze śledzia z burakami, a Niemcy chętnie łączą w jednym daniu warzywa korzeniowe z kiszonymi lub kiszonymi ogórkami. Przepis na winegret trafił do Rosji prawdopodobnie w XVIII wieku wraz z francuskimi kucharzami. Co więcej, jak zwykle, pomysł doczekał się wielu wariacji na ten temat, dlatego każda nowoczesna gospodyni domowa ma własne zdanie na temat przygotowania najsmaczniejszego winegretu.
Złożoność: łatwo Kalorie: 161,79 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 15 minut Dodać. czas: 1 godzina 30 minut Używany: 2,66 g/8,68 g/18,22PiekarnikPieczenieKuchnia rosyjskaKolacjaFlakonik na sole trzeźwiąceSałatkaWegetarianizm: OvoWegetarianizmNowy RokBufetSKŁADNIKI NA 6 PORCJI2 średnio soczyste buraki3 średnie marchewki4 średnie ziemniaki2-3 średnio mocne pikle1 małe słodko-kwaśne jabłkonierafinowany olej słonecznikowysól, świeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Wszystkie warzywa korzeniowe na sos winegret umyj pędzelkiem i zawiń (każde osobno) w folię dość szczelnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec do miękkości. Ziemniaki będą gotowe jako pierwsze (35 minut). Następnie marchewka (40-45 min.). Czas pieczenia buraków wynosi od 50 minut. do 1,5 godziny, w zależności od odmiany i wielkości. Ugotowane warzywa należy łatwo nakłuć wykałaczką.
Krok 2
Rozpakuj pieczone warzywa na winegret, przepłucz zimną wodą i ostudź. Obierz ze skóry.
Krok 3
Warzywa na najsmaczniejszy winegret pokroić w równą kostkę o boku około 1 cm.
Krok 4
Przed wymieszaniem warzyw, polej je pojedynczo olejem i wymieszaj. Ogórki obierz ze skórki (zostaw cienką skórkę), miąższ pokrój w drobną kostkę. Jabłko obierz, usuń rdzeń, miąższ pokrój w kostkę nieco mniejszą niż warzywa bazowe. Ogórki i jabłko wymieszać z pozostałymi składnikami winegretu, doprawić oliwą, solą i pieprzem.
PRZYDATNE RADY
Jeśli chcesz, aby najsmaczniejszy winegret był bardziej pikantny, dodaj do niego drobno posiekaną małą czerwoną cebulę (idealna jest słodkawa płaska cebula krymska).
PRZY OKAZJI
Najsmaczniejszy winegret możesz doprawić nierafinowanym olejem roślinnym w czystej postaci lub zmieszanym z niewielką ilością octu lub soku z cytryny (klasyczny sos winegret).