Najsmaczniejszy kawior z bakłażana na zimę

Najsmaczniejszy kawior z bakłażana na zimę

Giennadij Usaczow 31 lipca 2023 r4.40(10)Dodaj do ulubionychUdziałPyszny kawior z bakłażana na zimęNajsmaczniejszy kawior z bakłażana na zimęPyszny kawior z bakłażana na zimęNajsmaczniejszy kawior z bakłażana na zimę Do przepisu

Przygotowanie najsmaczniejszego kawioru z bakłażana na zimę nie jest takie trudne, jeśli masz pod ręką sprawdzony przepis i wysokiej jakości składniki. Zakładamy, że pierwszą rzecz już masz, pozostaje tylko zakupić składniki na pyszny kawior i zabrać się do pracy. Najtrudniejsza część jest na końcu, bo kawior z bakłażana będziesz musiał przełożyć do słoików i zwinąć, a nie zjeść od razu. Chociaż pokusa, aby to zrobić, będzie bardzo duża! Jeśli okażecie cierpliwość, zimą będziecie mieli pod ręką naprawdę smaczny kawior z bakłażana, z którym nie może konkurować nawet najlepszy sklepowy kawior.

Złożoność: łatwo Porcje: 5 Gotowanie: 1 godzina 20 minut Dodać. czas: 40 minutKuchnia ukraińskaKolacjaKolacjaDanie główneWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciImpreza, bufetSKŁADNIKI NA 5 PORCJIbakłażany – 2 kgsól – 6-6,5 łyżek stołowych bez zjeżdżalni3 litry wodycebula – 1 kgsłodka papryka – 1 kgostra papryka – 2 strąki (lub do smaku)marchewka – 1 kgpomidory – 1,5 kgolej roślinny – 350-400 mlcukier – 1 płaska łyżkaocet (9%) – 3 łyżeczki. lub do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Z podanej ilości produktów otrzymuje się 5 litrów gotowego kawioru z bakłażana. Do kawioru najlepiej wybrać małe, mocne bakłażany. Owoce myjemy i kroimy w małą kostkę.

Krok 2

Umieść bakłażany w misce. Dodać 5 łyżek soli i zalać trzema litrami wody (powinna całkowicie przykryć bakłażany). Pozostawić na 40 minut w temperaturze pokojowej.

Krok 3

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Paprykę pokroić w ten sam sposób. Posiekaj ostrą paprykę. Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na średniej tarce. Pomidory myjemy i kroimy w kostkę. Bakłażany opłucz z soli i wyciśnij.

Krok 4

Bakłażany na kawior podsmaż na patelni z niewielką ilością oleju i przełóż do dużego rondla. Następnie na patelnię wlewamy kolejną porcję oleju i podsmażamy cebulę. Przełożyć do bakłażanów. Smaż marchewki. Przełożyć na patelnię z warzywami. Podsmaż paprykę i dodaj na patelnię. Następnie usmaż pomidory.

Krok 5

Wymieszaj wszystkie warzywa. Dodać ostrą paprykę, sól (najpierw dodać 1 łyżkę i spróbować, w razie potrzeby dodać jeszcze trochę soli) i cukier. Postaw patelnię na ogniu i gotuj kawior na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez 40 minut. Przed końcem gotowania dodaj ocet. Jeśli kawior z bakłażana okaże się płynny, ugotuj go do pożądanej grubości. Gorące rozlać do wyparzonych słoików, zakręcić i przechowywać do zimy.

PRZYDATNE RADY

Gotowy kawior z bakłażana można zmielić w blenderze, a następnie ponownie doprowadzić do wrzenia. Dopiero potem mieszaninę można umieścić w wysterylizowanych słoikach i zamknąć pokrywkami.

PRZY OKAZJI

To, czy obrać bakłażany na kawior, zależy od Ciebie. Należy pamiętać, że w tym drugim przypadku konsystencja kawioru z bakłażana będzie ciekawsza, a smak będzie bogaty i wyrazisty.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja