Najsmaczniejsze tartaletki na romantyczną ucztę

Najsmaczniejsze tartaletki na romantyczną ucztę

Najsmaczniejsze tartaletki na romantyczną ucztę

gastronomia 07 lutego 2022 r5,00 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz

Przygotujmy się na Walentynki wcześniej! Tartaletki na świąteczną ucztę 14 lutego to opcja korzystna dla obu stron. Można je kupić w sklepie i wypełnić je gotowymi sałatkami. Lub poeksperymentuj z różnymi nadzieniami. Zaletą tartaltek jest to, że nie będziesz głodny, ale nie będziesz się przejadać i nadal będziesz miał energię na ciekawsze zajęcia niż jedzenie.

Tartaletki z winogronami i kozim serem oraz tartaletki z figami i kremem pistacjowym

Tartaletki z puree z selera i boczkiem oraz tartaletki z kremem pomarańczowym

Tartaletki z kremem pomarańczowym z pewnością docenią płeć piękna, a dla mężczyzn odpowiedni będzie nadzienie z selera i boczku. Jest to zarówno satysfakcjonujące, jak i dobre dla męskiej siły.

Tartaletki z puree z selera i boczkiem oraz tartaletki z kremem pomarańczowym
Tartaletki z puree z selera i boczkiem oraz tartaletki z kremem pomarańczowym

Tartaletki z puree z selera i boczkiem

Najlepiej wykorzystać tartaletki z ciasta francuskiego.

6–8 sztuk

1. 350 g korzenia selera pokroić w kostkę, włożyć do rondla, zalać bulionem warzywnym i gotować 20 minut. Odcedzić na durszlaku, zachowując bulion.

2. Zmiel seler w blenderze na gładką masę, dodając bulion. Aby uzyskać gładkie puree, przetrzyj je przez sito. Ostudzić i dodać sól.

3. W misie blendera wymieszaj puree z selera, 3 żółtka, 1 drobno posiekaną szalotkę, 1 ząbek czosnku, 90 ml śmietanki o zawartości tłuszczu 30% i 80 g startego, twardego sera. W razie potrzeby przetrzyj puree przez sito.

4. Na suchej patelni podsmaż 50–60 g plasterków surowego wędzonego boczku. Przełożyć na ręczniki papierowe.

5. Puree posmaruj już upieczone tartaletki i piecz w temperaturze 180°C przez 7-8 minut.

6. Wymieszaj 1 łyżkę. l. Musztarda Dijon, 1 łyżka. l. czerwony ocet winny i 3 łyżki. l. oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia. Sos wymieszać z 50 g sałatki kukurydzianej.

7. Wyjmij tartaletki z piekarnika i lekko przestudź. Udekoruj sałatą i boczkiem pokrojonym na średnie kawałki i natychmiast podawaj.

Tartaletki z kremem pomarańczowym

Najlepiej stosować tartaletki z ciasta twarogowego.

6–8 sztuk

1. Na krem ​​ubić 2 jajka i 3 żółtka, 100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, najlepiej czerwonych pomarańczy, 150 g cukru i sok z 1 cytryny na gładką masę.

2. Miskę wstaw do łaźni wodnej i kontynuuj ubijanie, aż mieszanina osiągnie temperaturę 160°C.

3. Zdjąć z ognia i dodać 100 g masła pokrojonego na kawałki oraz skórkę z 1 pomarańczy. Mieszaj mieszaninę, aż będzie gładka. Pozostaw na 10–15 minut. 4. Rozsmaruj nadzienie na nieupieczonych tartaletach i piecz w temperaturze 200°C do momentu, aż ciasto będzie gotowe, czyli 15 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić 20 minut. na drucianej kratce, a następnie studzimy przez 2–3 godziny. Podczas serwowania dekorujemy bitą śmietaną i opcjonalnie kandyzowaną skórką pomarańczową.

Tartaletki z winogronami i kozim serem oraz tartaletki z figami i kremem pistacjowym

Tartaletki z winogronami i kozim serem oraz tartaletki z figami i kremem pistacjowym
Tartaletki z winogronami i kozim serem oraz tartaletki z figami i kremem pistacjowym

Tartaletki z winogronami i kozim serem

Najlepiej wykorzystać tartaletki z ciasta filo.

6–8 sztuk

1. Drobno posiekaj lub rozgnieć widelcem 200 g koziego sera. Wymieszaj z 2 łyżkami. l. płynny miód i spora szczypta suszonego tymianku.

2. Przekrój jagody na pół z dużej kiści białych winogron bez pestek.

3. Posmaruj masę serową nieupieczonymi tartalkami, na wierzchu ułóż winogrona. Skropić miodem i piec w temperaturze 200°C, aż ciasto będzie gotowe, czyli 7–10 minut. Podawać natychmiast, udekorowane świeżym tymiankiem.

Tartaletki z figami i kremem pistacjowym

Najlepiej używać tartaletek z ciasta kruchego.

6–8 sztuk

1. Na krem ​​ubij na pianę 2 żółtka, 50 g cukru i 40 g posiekanych, niesolonych pistacji. Dodać 40 g przesianej mąki, wymieszać na gładką masę. 2. W rondelku zagotować, ale nie gotować, 200 ml mleka zmieszanego z nasionami z 1 laski wanilii.

3. Miskę z ubitymi żółtkami umieszczamy w łaźni wodnej i cienkim strumieniem wlewamy gorące mleko, kontynuując ubijanie śmietanki na gładką masę. Zdejmij miskę z ognia i całkowicie ostudź.

4. Aby przygotować nadzienie, figi przekrój na 4 części. Drobno posiekaj 30 g pistacji. Schłodzoną śmietanę rozłóż pomiędzy nieupieczone tartaletki, włóż do każdej figi, posyp pistacjami i brązowym cukrem. Piec w temperaturze 200°C, aż ciasto będzie gotowe, 10–15 minut. Podawać natychmiast, udekorowane listkami mięty.

Tartaletki z konfiturą i fetą oraz tartaletki z jajami przepiórczymi i szpinakiem

Tartaletki z konfiturą i fetą oraz tartaletki z jajami przepiórczymi i szpinakiem

Tartaletki z dżemem i fetą

Najlepiej wykorzystać tartaletki z ciasta francuskiego.

8–10 sztuk
1. Na konfiturę cebulową pokrój 4 duże cebule w cienkie półpierścienie. Umieścić w rondlu o grubym dnie i wymieszać z 4 łyżkami. l. oliwa z oliwek. Dopraw obficie solą morską.

2. Gotować na małym ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.

3. Dodaj 3 łyżki. l. ocet balsamiczny i 2 łyżki. l. brązowy cukier. Kontynuuj gotowanie, mieszając, przez 30–40 minut. Jeżeli dżem jest za gęsty, dodać odrobinę soku pomarańczowego. Zdjąć z ognia, ostudzić. 4. Pokrój 120 g fety w drobną kostkę. Doprawić słodką papryką i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Połóż konfiturę cebulową pomiędzy nieupieczonymi tartalkami, posyp fetą i piecz w temperaturze 200°C do momentu, aż ciasto będzie gotowe, około 15 minut. Skropić pachnącą oliwą z oliwek i podawać.

Tartaletki z jajkami przepiórczymi i szpinakiem

Najlepiej używać tartaletek z ciasta francuskiego.

6–8 sztuk

1. Drobno posiekaj duży pęczek szpinaku i pęczek zielonej cebuli i smaż na mieszance masła i oliwy z oliwek przez 7-10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Fajny. 2. Zetrzyj 60 g goudy na drobnej tarce, wymieszaj z mieszanką warzywną i 50 ml śmietanki o zawartości tłuszczu 30%. 3. Nadzienie rozsmaruj na już upieczonych tartaletkach. W nadzieniu zrobić wgłębienie i wbić do niego 2 jajka przepiórcze. 4. Piec w temperaturze 200°C przez 6–8 minut, aż jajka będą gotowe. Lekko ostudzić, nakłuć żółtka, dodać małe kawałki masła i od razu podawać.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #tartletyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość aleks5555xzaleks5555xz7 lutego 2022 r

Wow, ile pysznych przepisów! Dziękuję! Są pyszne nie tylko w wyglądzie, ale i w opisie.

00OdpowiedźRita PirkoRita Pirko12 lutego 2020 r

Tartaletki z figami i kremem pistacjowym wyglądają po prostu nieporównywalnie! Bardzo piękne.

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja