Najsmaczniejsze sałatki z paluszkami krabowymi. Włącznie z tym, jak są przygotowywane w Japonii
Olga Siutkina 30 listopada 2023 r(6)Dodaj do ulubionychUdział
Sałatki z paluszkami krabowymi cieszą się ogromną popularnością w Internecie. Co więcej, istnieją setki opcji takich sałatek i są one przygotowywane z przyjemnością nie tylko w naszym kraju. A czemu nie, bo paluszki krabowe są pyszne i dość niedrogie. Ponadto są kompatybilne z większością produktów. Przyjrzyjmy się najpopularniejszym pomysłom na takie sałatki.
Treść:
- Co to są paluszki krabowe
- Opcje sałatek z paluszkami krabowymi
- Tradycyjna sałatka z paluszkami krabowymi
- Ciekawa sałatka z paluszkami krabowymi
- Sałatka noworoczna z paluszkami krabowymi
- Najprostsza sałatka z paluszków krabowych, taka jak w Japonii
- Co jeszcze można dodać do sosu do sałatki z paluszków krabowych?
- Sałatka z paluszków krabowych z czerwonym kawiorem
Co to są paluszki krabowe
Ojczyzną paluszków krabowych jest Japonia. To tam producenci nauczyli się z największym pożytkiem wykorzystywać niezbyt wartościowe odmiany ryb. Mięso mielone surimi wynaleziono do robienia paluszków krabowych. Tej sztuce poświęcona jest cała wystawa w Muzeum Odawara. Tam, za pomocą symulatora komputerowego, jasno wyjaśniono ogólną zasadę przygotowania produktu. Filet rybny długo mielono w moździerzu i soli. W rezultacie mięso mielone zmienia swoją strukturę i staje się lepkie. Następnie jest myte. Początkowo mielona ryba ma czerwonawy odcień i ostry, specyficzny zapach – surimi wytwarza się głównie z mintaja. A wtedy wszystko zależy od dodatków. Mogą to być wyłącznie aromaty i barwniki. Lub dodaje się mięso krewetek, a w niektórych przypadkach dodaje się niewielką ilość naturalnego mięsa kraba.
Stąd kształtowanie się cen. Można więc śmiało powiedzieć – im droższe, tym smaczniejsze i bardziej naturalne. Sami Japończycy jedzą nie tylko proste paluszki krabowe, ale także przygotowują z nich dość drogie dania i przekąski, podają je na świerkowych deskach i dają jako prezenty na święta.
Rozpoczęliśmy produkcję paluszków krabowych w 1984 roku w fabryce Murmańsk Protein. Nawiasem mówiąc, naród radziecki postrzegał wówczas ten produkt jako przysmak. Jego gust rzeczywiście różnił się od obecnego. W Specyfikacji Technicznej z 1985 roku uczciwie napisano, że jest to imitacja mięsa kraba poprzez zastosowanie mielonych krewetek lub dorsza z dodatkiem aromatów i esencji mięsa kraba. Nowoczesna produkcja i postęp przemysłu chemicznego zmieniły nieco skład, ale zasada pozostaje ta sama – droższa, czyli bardziej naturalna.
Opcje sałatek z paluszkami krabowymi
Po raz pierwszy spróbowałem paluszków krabowych w 1985 roku jako substytut naturalnego kraba w sałatce.
Tradycyjna sałatka z paluszkami krabowymi
Oto najprostszy i najczęściej stosowany przepis, według którego prawie wszystkie radzieckie gospodynie domowe przygotowywały sałatki z paluszkami krabowymi.
- 200 g paluszków krabowych
- 1 średni świeży ogórek
- 3 jajka na twardo
- 300 g kukurydzy konserwowej
- warzywa – koperek lub natka pietruszki
- sól, pieprz, majonez do smaku
Paluszki krabowe, ogórki i jajka pokroić w drobną kostkę. Sól, pieprz, dopraw majonezem. To najłatwiejsza rzecz, jaką możesz zrobić z paluszkami krabowymi.
Sałatka z paluszkami krabowymi i kukurydzą konserwową
Ciekawa sałatka z paluszkami krabowymi
Ale jest wiele innych ciekawych sałatek z nich zrobionych. Składniki są najbardziej różnorodne i nieoczekiwane. Na przykład tak:
- 200 g paluszków krabowych
- 150 g oliwek bez pestek
- 400 g marynowanych pieczarek
- 1 średnia cebula
- 3 plasterki ananasa z puszki
- 4-5 łyżek. l. majonez
Paluszki krabowe i ananas – w drobną kostkę, pieczarki – w plasterkach, oliwki – w krążki, cebula w cienkich półpierścieniach.
Sałatka z paluszkami krabowymi, oliwkami i ananasami
Sałatka noworoczna z paluszkami krabowymi
A oto sałatka z paluszków krabowych, godna podania na świątecznym stole:
- 100 g paluszków krabowych
- 150 g obranych krewetek (małych)
- 70 g kapusty pekińskiej
- 120 g kukurydzy konserwowej
- 50 g jasnych rodzynek
- 60 g sera półtwardego
- 120 g majonezu
- 70 g ketchupu
Paluszki krabowe i ananasa pokroić w kostkę. Kapustę pekińską pokroić w paski (kapustę pekińską można zastąpić zwykłą kapustą białą). Zetrzeć ser. Wymieszaj majonez i ketchup. Wymieszaj paluszki krabowe z krewetkami, kukurydzą, kapustą i rodzynkami. Ułożyć w salaterce, posypać startym serem.
Zwróć uwagę na ananasa w sałatce. To jeden z najbardziej nieoczekiwanych i najskuteczniejszych składników sałatek z paluszkami krabowymi. Ale jeśli nie ma ananasa, można go doskonale zastąpić lekkimi rodzynkami.
Sałatka z paluszkami krabowymi – jak zestaw konstrukcyjny. Same paluszki krabowe mają dość neutralny smak, dlatego dobrze komponują się z wieloma składnikami. Spróbuj dodać paprykę, ryż, fasolkę szparagową lub fasolkę szparagową, gotowaną marchewkę – a może znajdziesz swoje ulubione połączenie.
Najprostsza sałatka z paluszków krabowych, taka jak w Japonii:
- 2 średnie ogórki
- 200 g paluszków krabowych
- 2-3 łyżki. łyżki majonezu
- 1 łyżka. łyżka białego sezamu
- 1 łyżeczka sosu sojowego
Ogórek w tej sałatce można zastąpić zielonym groszkiem lub kiełkami fasoli. Więcej korzyści!
Ogórek pokroić w cienkie paski, paluszki krabowe rozłożyć na włókna. Majonez wymieszać z sosem sojowym i doprawić sałatkę. Posyp sezamem.
Swoją drogą, uważaj. Razem z majonezem w sałatce, sos sojowy bardzo dobrze komponuje się z dressingiem. Można użyć sosu ostrygowego. To da lekki azjatycki akcent.
Co jeszcze można dodać do sosu do sałatki z paluszków krabowych?
Jak już pisałem, może to być ketchup, sos sojowy lub ostrygowy, odrobina czosnku – świeżego lub suszonego, curry w proszku – nada jasny odcień. Dodaj do majonezu odrobinę musztardy i sosu narsharab, a sos sałatkowy otworzy się przed Tobą z zupełnie nowej strony. Możesz dodać kilka kropli sosu Worcestershire lub octu balsamicznego, aby uzyskać inny nowy smak.
Sałatkę można oczywiście doprawić zwykłym olejem roślinnym. Następnie przejdzie do kategorii dań wielkopostnych.
Tutaj np. w takim połączeniu: paluszki krabowe, kapusta pekińska lub biała, marchewka gotowana, fasola konserwowa, koperek, oliwa z oliwek, musztarda, sól, pieprz.
Lub ten: paluszki krabowe, fasola biała konserwowa, papryka, czerwona słodka cebula, oliwki, olej roślinny, ocet, czarny pieprz mielony, czosnek, sól.
Moja ulubiona sałatka z paluszków krabowych. Uwaga, można go przygotować również na świąteczny stół.
Sałatka z paluszków krabowych z czerwonym kawiorem
Sałatka z paluszków krabowych z czerwonym kawiorem
- 150 g paluszków krabowych
- 3 jajka
- 1 pomarańcza
- 100 g kukurydzy konserwowej
- 2 łyżki łyżki czerwonego kawioru
- 2 łyżki l. majonez
- Jajka ugotować na twardo, ostudzić.
- Obierz pomarańczę z filmów.
- Paluszki krabowe, pomarańczę i jajka pokroić w kostkę.
- Wszystkie składniki podane w przepisie umieścić w pojemniku, wymieszać i doprawić majonezem.
Solić czy nie solić to kwestia gustu. Mi wystarczy solony czerwony kawior.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #sałatka z paluszkami krabowymi #paluszki krabowePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
7 stycznia 2022 r
Oprócz japońskiej sałatki Z paluszków krabowych, wszystkie pozostałe są Z paluszkami krabowymi. W japońskiej recepturze w kompozycji dominują pałeczki. Nasze przepisy są dość dziwne. Pierwsza sałatka: na 200g paluszków – 500g pozostałych składników; drugie: 600g dodatków; po trzecie: 600g… itd. Nie wspominając już o tym, że japońskie paluszki krabowe i nasze są nieporównywalne.
00OdpowiedźElena Niekrasowa6 stycznia 2022 r
Pracowałam w takim zakładzie produkcyjnym, więc nie jem paluszków krabowych, nie gotuję ich i nikomu nie polecam. Skład – układ okresowy. W doskonałym źródle białka – mięsie mintaja – nie ma już nic żywego, więc kpią z surowców. Dodają masę różnych skrobi, olej rzepakowy najniższej jakości, zagęstniki, polepszacze i najbardziej szkodliwy glutaminian. Nie radzę nikomu karmić tym swojej rodziny. Lepiej raz w roku kupić prawdziwego kraba, niż jeść paluszki raz w miesiącu
00OdpowiedźKonstanca21 grudnia 2021 r
Nie wiedziałam, że paluszki krabowe wynaleziono w Japonii, myślałam, że w Chinach.) Często przygotowujemy różnorodne sałatki z paluszkami krabowymi zarówno na stół codzienny, jak i świąteczny. Podoba nam się również ta opcja: paluszki krabowe, marynowane wodorosty, jajka, zielona cebula, świeży ogórek, majonez. Okazuje się pyszne! Dziękuję za przepisy na sałatki!
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych