Najsmaczniejsze sałatki naszych czasów

Najsmaczniejsze sałatki naszych czasów

Jednym z palących pytań podczas samoizolacji jest to, jak stale jeść smacznie i różnorodnie, nie przybierając na wadze. Odpowiedź jest prosta – rób sałatki! Z niedrogich i niedrogich składników można przygotować setki wspaniałych dań. Opowiadamy szczegółowo o sałatkach z ziemniaków, buraków, marchwi, kapusty i jajek.

Okres samoizolacji rozpoczął się w sezonie zupełnie ubogim w witaminy, jednak z każdym dniem sytuacja się poprawia, a na półkach sklepowych pojawia się coraz więcej doskonałych warzyw, a nawet owoców. Któregoś dnia widziałem wyjątkowo duże śliwki z Chile, ale nie o nich oczywiście należy myśleć, tylko o pokrzywach i smarkach, rodzimych, czyli, mówiąc bardziej efektownie, locavore. Ale zróbmy porządek. Dziś porozmawiamy o sałatkach.

Sałatka z kapusty

Na tę porę roku i do tych celów najlepiej nadaje się pod każdym względem sałatka z kapusty, znana również jako „Wiosna”, czyli „Witamina”, czyli sałatka coleslaw w amerykańskiej praktyce. W sowieckich stołówkach taka sałatka kosztowała 4 kopiejki i zawsze była popularna. Nawet zduszony studencki budżet byłby w stanie to wytrzymać, a w połączeniu z pół szklanki kwaśnej śmietany i dwiema kromkami czarnego chleba taka sałatka mogłaby stać się pełnowartościowym obiadem w ciasnych okolicznościach przed stypendium lub wypłatą.

Tymczasem surówka z kapusty to naturalny magazyn witamin, zdrowego błonnika roślinnego, soków warzywnych, otchłań świeżych smaków i mała kałuża kalorii. Oczywiście jeśli nie wypełnisz go 40% kwaśną śmietaną. W składzie sałatki z kapusty można znaleźć szeroką gamę solidnych zielonych (i innych kolorów) warzyw, takich jak: sama kapusta, zwłaszcza młoda kapusta, która jest teraz dostępna w świetnej cenie, ogórki, papryka zielona (lub czerwona), łodygowa seler, daikon, kalarepa, cebula dymka, koper, natka pietruszki, rzodkiewki, jabłka, rzodkiewki czarne i zielone oraz różne warzywa korzeniowe o podobnej koncepcji. Nie przepadam za marchewką w kapuście; moim zdaniem odstają od chóru zarówno smakiem, jak i kolorem, a poza tym młode jeszcze nie dojrzały.

Użyj wszystkich na raz lub dowolnej kombinacji powyższych, zgodnie ze swoim gustem i dostępnością. Nawet sama kapusta i zioła dają już doskonały efekt, a kombinacje pozwolą Ci nie powtarzać ich przez długi czas.

Surówka z kapusty to naturalny magazyn witamin, zdrowego błonnika roślinnego, soków warzywnych i świeżych aromatów.
Surówka z kapusty to naturalny magazyn witamin, zdrowego błonnika roślinnego, soków warzywnych i świeżych aromatów.

Aby sałatka była soczysta i jasna w smaku, kapustę należy energicznie wycisnąć. Aby to zrobić, odetnij główkę kapusty wzdłuż południków po obu stronach od łodygi do bieguna północnego. Na dużej desce połóż połowę kapusty przekrojoną stroną do dołu i ostrym, dużym, szerokim nożem pokrój wzdłuż meridianów tak cienko, jak to możliwe. Powtórz z drugą połową. W pozostałej środkowej części ponownie odetnij krawędzie po obu stronach łodygi, złóż je razem na desce i pokrój równie cienko wzdłuż równoległych linii, jest to wygodniejsze. Jeśli masz robot kuchenny z niszczarką, wszystkie te operacje można wykonać w ciągu około trzydziestu sekund bez wysiłku; nie wpłynie to na wygląd po rozdrobnieniu.

Następnie przełożyć kapustę do dużej miski lub misy, obficie posypać solą (wygodniej i lepiej jest solą gruboziarnistą) – to będzie cała ilość soli na całą sałatkę, więc nie oszczędzaj, możesz od razu posypać czarny pieprz i naciśnij tak mocno, jak to możliwe obiema rękami. Jeśli chcesz ostrzejszego, bardziej brutalnego smaku, dodaj do kapusty cebulę; Dla mnie to za dużo, do takiej sałatki należy od razu wypić wódkę, a przy stole są z nami dzieci. Ale jeśli masz wódkę, oczywiście dodaj ją, zwłaszcza że cebula znacznie ułatwia zachowanie dystansu społecznego. Na tym etapie należy dodać także ostrą paprykę, jeśli jej używamy.

Jeśli masz kapustę z zeszłorocznych zbiorów, będziesz musiał ją zbierać przez długi czas, aż zauważalnie puścisz sok i zmęczysz się; Młoda kapusta wymaga kilkukrotnie mniejszego wysiłku, poradzi sobie z nią nawet dziecko. Po wyciśnięciu kapusty posypujemy ją octem stołowym – idealnie sprawdzi się ocet winny biały lub jabłkowy 6%, wystarczy 50 ml, przykrywamy płaskim talerzem dnem do dołu, z dużym wysiłkiem dociskamy dłońmi, a na wierzch kładziemy coś ciężkiego na górze – duży słoik z wodą, garnek zupy, hantle, dynia. I odstaw na co najmniej pół godziny, aż sok z kapusty podniesie się do poziomu talerza i cała kapusta obtonie.

Podczas gdy kapusta jest solona i marynowana, wszystkie twarde warzywa pokroić w paski julienne lub zetrzeć je na koreańskiej tarce do marchewki, aby były piękne. Pokrój słodką paprykę, jabłka, łodygi selera na cienkie paski, drobno posiekaj warzywa. Po prostu czas upłynie.

Teraz zdejmij hantle lub dynię, nałóż na talerz, poluzuj ubitą kapustę i wrzuć wszystkie pozostałe warzywa i zioła do miski. Dobrze wymieszaj. Sałatka jest gotowa. Być może będziesz musiał dodać sól, pieprz lub dodać więcej octu do swojego smaku.

.O dressingu coleslaw z oliwą. Ta sałatka ma jedną mistyczną cechę – wchłania olej bez śladu. Zupełnie bez śladu. Niezależnie od tego, czy jest to słonecznik ze smażonych nasion, zielona oliwka, jakikolwiek – znika bez śladu w sałatce w ciągu 5-10 minut. Jeśli mamy ochotę na olej, warto polać nim już znajdującą się na talerzu sałatkę lub doprawić i od razu zgasić, w przeciwnym razie będzie to produkt odpadowy i wydane pieniądze.

Doprawiamy sfermentowanym mlekiem – śmietaną, jogurtem itp. Nie polecam – sałatka ma dużo własnego soku i wyjdzie z niej niezdarna papka.

Sałatki Z Jajkami

Sos z mleka fermentowanego lub majonezu jest świetny na kolejną wiosenną sałatkę, niestety bardziej pożywną, ale bardzo smaczną, co tu zrobisz. To cała grupa sałatek jajecznych. Jajka na twardo stanowią idealną bazę do różnych dodatków – świeżych ogórków, zielonej lub prażonej cebuli, jabłek, selera, rzodkiewki i ziół. W ogólnej kompozycji może nie być tak wielu jaj, ale są one potrzebne do delikatności i dobrej jakości.

Jajka na twardo stanowią doskonałą bazę do różnorodnych dodatków do sałatek
Jajka na twardo stanowią doskonałą bazę do różnorodnych dodatków do sałatek

Któregoś dnia zrobiłam taką sałatkę: duży ogórek sportowiec, duży 100 g pęczek zielonej cebuli, pół pęczka koperku, trzy jajka na twardo, 100 ml majonezu. Posypałam wierzch czerwoną wędzoną ostrą papryką – jej piękno i specyficzny smak.

Najprostsza sałatka tego rodzaju – same jajka z parzoną cebulą, za niewielką cenę, daje wspaniały efekt. Osoby wyrafinowane mogą łączyć zielone jabłka, seler na łodygach i duże białe winogrona, co sugeruje inną słynną sałatkę tego samego rodzaju.

Sałatka Waldorfska

Sałatka Waldorf, według pseudohistorycznych apokryfów, została wynaleziona w 1893 roku przez maître d’eau nowojorskiego hotelu Waldorf-Astoria Oskara Szczyrki. W okresie objętym raportem przepis ogromnie się rozprzestrzenił, zyskał też dodatki i prace amatorskie. Sałatkę zaczęto od plasterków czerwonych jabłek, selera i majonezu, potem dodano do niej orzechy włoskie, teraz sałatka często zawiera czerwone i białe winogrona, rodzynki i sałatę. „Dobrze komponuje się z gotowaną wieprzowiną” – piszą nam niektóre źródła, ale nie jesteśmy tu dla gotowanej wieprzowiny. Samo połączenie jest rewelacyjne, można je doprawić majonezem lub jogurtem greckim z dodatkiem soli i soku z cytryny, czasem dodaje się miód. Delikatnie mówiąc, bardzo świeży i elegancki przepis.

Waldorf - bardzo świeża i elegancka sałatka wiosenna
Waldorf – bardzo świeża i elegancka sałatka wiosenna

Można na chwilę oszukać żołądek paczką selera, a potem dalej będzie się chciało jeść. Porozmawiajmy zatem o gęstszych sałatkach.

Sałatka ziemniaczana

Na przykład sprzedają już młode ziemniaki, obrzydliwie drogie, ale zawsze strasznie się ich chce. Jeśli zrobisz wariacje na temat austriackiej sałatki ziemniaczanej z młodymi ziemniakami, możesz zjeść ich mniej, a będziesz cieszyć się jeszcze bardziej.

Kilogram małych młodych ziemniaków ugotować bez obierania (kto je kiedykolwiek obierał?!), odcedzić, zalać zimną wodą na kilka minut, ponownie odcedzić i całkowicie ostudzić. Albo nie, a otrzymasz ciepłą sałatkę ziemniaczaną.

Obierz kilka średnich cebul, drobno posiekaj, włóż do miski i zalej zimną wodą na 10 minut, dokładnie spłucz w palcach, odłóż na durszlak i poczekaj, aż odciekną. Następnie przełożyć do miski, posypać solą, wymieszać, posypać octem i dociskać przez 5-10 minut.

Ogórki przycinamy z obu stron. Jeśli ogórki są duże, a skórka gruba, odetnij je obieraczką do warzyw. Ogórek podzielić wzdłuż na 4 części i pokroić w poprzek.

Do ogórków można dodać solone grzyby – będzie bardzo smaczne. W sumie powinno być trzysta gramów grzybów i ogórków. Grzyby również należy posiekać.

Pokrój cienki szczypiorek na centymetry – półtora lub zwykłą zieloną cebulę – następnie w bardzo cienkie krążki.

Dressing – sos klasyczny składa się z mocnego bulionu wołowego, musztardy, aromatycznego oleju i octu oraz czarnego pieprzu. W naszym przypadku – 50-100 ml bulionu, 50 ml oleju, łyżka musztardy i szklanka octu. Nie ma bulionu wołowego – nie martw się, dodaj ogórek kiszony lub nawet odrobinę wody. Podczas serwowania posypujemy obficie drobno posiekanym koperkiem.

Nawiasem mówiąc, tej sałatki ziemniaczanej można zjeść dużo, np. Surówki z kapusty. Dobrze przechowują się w lodówce przez kilka dni.

Sałatka ziemniaczana to cała kategoria pożywnych sałatek, w których główną rolę odgrywają ziemniaki.
Sałatka ziemniaczana to cała kategoria pożywnych sałatek, w których główną rolę odgrywają ziemniaki.

Porozmawiajmy o innych warzywach korzeniowych. Istnieją dwie klasyczne sałatki z najbardziej znanych nam warzyw – buraków i marchwi – ale jedna jest pochodzenia libańskiego, a druga marokańska. Co wcale nam nie zaszkodzi. Jeśli masz pół kilograma buraków i marchwi, możesz sam zaaranżować taki śródziemnomorski stół.

Sałatki z buraków

Zacznijmy od buraków. Buraki średniej wielkości należy ugotować w całości i całkowicie ostudzić lub do momentu, aż będzie można je obrać. Następnie buraki pokroić w krążki o grubości 1 cm i ułożyć na talerzu lub półmisku. Polać sokiem z cytryny, oliwą, posypać solą, czarnym pieprzem i drobno posiekaną natką pietruszki.

Buraki dobrze komponują się z różnorodną żywnością - warzywami, owocami, ziołami, płatkami zbożowymi, makaronami, nabiałem
Buraki dobrze komponują się z różnorodną żywnością – warzywami, owocami, ziołami, płatkami zbożowymi, makaronami, nabiałem

Aby przygotować sos, rozgnieć w moździerzu ząbek czosnku i sól na pastę, dodaj dwie łyżki oliwy, wymieszaj luźno z szklanką gęstego jogurtu greckiego i polej buraki. Dla urody posyp szczyptą czarnuszki lub czarnuszki – są to nasiona cebuli. Tak Sam Clark serwuje buraki w słynnej londyńskiej restauracji Moreau.

Sałatki marchewkowe

Teraz marchewki wychwalane przez Claudię Rodin. Marchewkę w całości ugotuj, ostudź, obierz i pokrój w cienkie plasterki. Jednak widziałem też kostki. Najważniejszą rzeczą jest tutaj dressing, a najważniejszy w dressingu jest kminek, znany również jako kminek. Całe nasiona kminku-kminku należy podsmażyć, a raczej uprażyć – jak bez chwytliwych słów – na suchej patelni, aż lekko zbrązowieje i zacznie wydzielać mocny zapach, następnie wlać do moździerza i rozdrobnić na proszek, dodać ząbek czosnku i połowę łyżeczkę soli i ponownie wszystko zmiksuj na pastę, następnie rozcieńcz ją kilkoma łyżkami oliwy, dodaj ½ łyżeczki cukru pudru, wyciśnij połowę cytrynę i wszystko dobrze wymieszaj. Marchewkę włóż do miski, polej dressingiem i wstrząśnij. Sałatkę marchewkową posyp drobno posiekaną kolendrą.

Marchew w sałatkach dobrze komponuje się z surowymi warzywami - rzodkiewkami, ogórkami, groszkiem, szpinakiem, cukinią czy cukinią - oraz z owocami takimi jak pomarańcze, jabłka czy nektarynki
Marchew w sałatkach dobrze komponuje się z surowymi warzywami – rzodkiewkami, ogórkami, zielonym groszkiem,…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja