Najsmaczniejsze masło z niezwykłymi dodatkami

Najsmaczniejsze masło z niezwykłymi dodatkami

Najsmaczniejsze masło z niezwykłymi dodatkami

gastronomia 10 stycznia 2022 r4,67 (6)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz

Pamiętać Ballada o królewskiej kanapce przetłumaczone przez Samuela Marshaka, gdzie król poprosił o dobre masło na śniadanie? Ani król, ani prezydent nie odmówią naszym olejkom zapachowym!

Olejek szmaragdowy

Przepisy na masło smakowe

Masło z suszonymi owocami w rumie

Masło podawać do jagnięciny i drobiu.

Masło z suszonymi owocami w rumie
Masło z suszonymi owocami w rumie

10 porcji, przygotowanie: 10 min. + 48 godz

Czego potrzebujesz:

  • 180 g masła 82,5% tłuszczu
  • 30 g dużych, jasnych rodzynek jumbo
  • 40 g suszonych moreli w miodzie
  • 50 ml ciemnego rumu korzennego
  • skórka z połowy uzbeckiej cytryny
  • 1 łyżka. l. różowe ziarna pieprzu
  • gruba sól morska

Co zrobić:

1. Rodzynki i suszone morele zalać wrzącą wodą, lekko osuszyć i drobno posiekać. Zalać rumem, przykryć folią i odstawić na 24 godziny.

2. Doprowadź masło do temperatury pokojowej. Do oliwy dodajemy skórkę i suszone owoce (jeżeli część romaine została wchłonięta, nie dodajemy jej).

3. Dodaj lekko zmielony różowy pieprz. Mieszaj, aż będzie gładka i ostudzona. Olejek jest gotowy w ciągu jednego dnia.

Olejek musztardowy z tymiankiem

Olej ten doskonale nadaje się do pieczonych ziemniaków, marchwi, selera

Olejek musztardowy z tymiankiem
Olejek musztardowy z tymiankiem

10 porcji, przygotowanie: 5 min. + 24 godz

Czego potrzebujesz:

  • 180 g masła 82,5% tłuszczu
  • 1 łyżka. l. Musztarda gładka Dijon i musztarda z ziarnami
  • 4 gałązki tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka miód kwiatowy
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • gruba sól morska

Co zrobić:

1. Doprowadź masło do temperatury pokojowej.

2. Liście tymianku i czosnek posiekać bardzo drobno (można je rozbić w moździerzu). Podgrzej miód, wymieszaj z musztardą i olejem, solą i pieprzem.

3. Dodaj tymianek i czosnek. Mieszaj, aż będzie gładka i ostudzona. Olejek jest gotowy w ciągu jednego dnia.

Olejek szmaragdowy

Oliwę podawać do czerwonych i białych ryb oraz pieczonych warzyw.

Olejek szmaragdowy
Olejek szmaragdowy

10 porcji, przygotowanie: 10 min. + 24 godz

Czego potrzebujesz:

  • 180 g masła 82,5% tłuszczu
  • 50 g pietruszki
  • 20 g zielonej bazylii
  • 20 g zielonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • mieszanka świeżo zmielonego pieprzu
  • gruba sól morska

Co zrobić:

1. Doprowadź masło do temperatury pokojowej.

2. Posiekaj wszystkie warzywa wraz z łodygami i czosnkiem, włóż je do szklanki blendera zanurzeniowego, dodaj sól i zmiel na puree.

3. Posyp masło pieprzem. Mieszaj warzywa, aż będą gładkie i wstaw do lodówki. Olejek jest gotowy w ciągu jednego dnia.

Pikantny olejek miodowy

Olej nadaje się do chudej wieprzowiny, drobiu i steków.

Pikantny olejek miodowy
Pikantny olejek miodowy

10 porcji, przygotowanie: 10 min. + 24 godz

Czego potrzebujesz:

  • 180 g masła 82,5% tłuszczu
  • 30 g miodu gryczanego
  • 1 czerwona i 1 zielona papryczka chili
  • 1 ząbek czosnku
  • gruba sól morska

Co zrobić:

1. Doprowadź masło do temperatury pokojowej.

2. Chili i czosnek obierz, posiekaj jak najdrobniej (można rozetrzeć w moździerzu).

3. Podgrzej miód, wymieszaj z chili i oliwą, dodaj sól. Mieszaj, aż będzie gładka i ostudzona. Olejek jest gotowy w ciągu jednego dnia.

Jak przechowywać i podawać

Po zmieszaniu oleju z „aromatami” możesz skorzystać z kilku opcji. Wybór zależy od tego, jak chcesz podać masło smakowe. Jeśli podajesz je na śniadanie lub herbatę, smarując nim pieczywo (a jest to możliwe w przypadku wszystkich przepisów, które tu widzisz), to z masła uformuj prostokąt, który z łatwością zmieści się w Twojej maselniczce.

Zawiń w pergamin i włóż do lodówki (przechowuj nie dłużej niż 5 dni) lub zamrażarki (przechowuj nie dłużej niż 3 miesiące). Jeśli chcesz podawać masło do steków, ryb itp., wygodniej jest uformować z niego grubą kiełbasę, owinąć kilkoma warstwami folii i zamrozić. Następnie przed podaniem należy zdjąć folię i gorącym nożem pokroić masło, przed każdym krojeniem zanurzając je we wrzącej wodzie, w krążki o grubości 6–10 mm.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #masłoPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość KonstancaKonstanca31 stycznia 2020 r

Dziękuję za ciekawe przepisy!

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja