Najsmaczniejsze masło z niezwykłymi dodatkami
gastronomia 10 stycznia 2022 r4,67 (6)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz
Pamiętać Ballada o królewskiej kanapce przetłumaczone przez Samuela Marshaka, gdzie król poprosił o dobre masło na śniadanie? Ani król, ani prezydent nie odmówią naszym olejkom zapachowym!
Przepisy na masło smakowe
Masło z suszonymi owocami w rumie
Masło podawać do jagnięciny i drobiu.
Masło z suszonymi owocami w rumie
10 porcji, przygotowanie: 10 min. + 48 godz
Czego potrzebujesz:
- 180 g masła 82,5% tłuszczu
- 30 g dużych, jasnych rodzynek jumbo
- 40 g suszonych moreli w miodzie
- 50 ml ciemnego rumu korzennego
- skórka z połowy uzbeckiej cytryny
- 1 łyżka. l. różowe ziarna pieprzu
- gruba sól morska
Co zrobić:
1. Rodzynki i suszone morele zalać wrzącą wodą, lekko osuszyć i drobno posiekać. Zalać rumem, przykryć folią i odstawić na 24 godziny.
2. Doprowadź masło do temperatury pokojowej. Do oliwy dodajemy skórkę i suszone owoce (jeżeli część romaine została wchłonięta, nie dodajemy jej).
3. Dodaj lekko zmielony różowy pieprz. Mieszaj, aż będzie gładka i ostudzona. Olejek jest gotowy w ciągu jednego dnia.
Olejek musztardowy z tymiankiem
Olej ten doskonale nadaje się do pieczonych ziemniaków, marchwi, selera
Olejek musztardowy z tymiankiem
10 porcji, przygotowanie: 5 min. + 24 godz
Czego potrzebujesz:
- 180 g masła 82,5% tłuszczu
- 1 łyżka. l. Musztarda gładka Dijon i musztarda z ziarnami
- 4 gałązki tymianku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka miód kwiatowy
- świeżo zmielony czarny pieprz
- gruba sól morska
Co zrobić:
1. Doprowadź masło do temperatury pokojowej.
2. Liście tymianku i czosnek posiekać bardzo drobno (można je rozbić w moździerzu). Podgrzej miód, wymieszaj z musztardą i olejem, solą i pieprzem.
3. Dodaj tymianek i czosnek. Mieszaj, aż będzie gładka i ostudzona. Olejek jest gotowy w ciągu jednego dnia.
Olejek szmaragdowy
Oliwę podawać do czerwonych i białych ryb oraz pieczonych warzyw.
Olejek szmaragdowy
10 porcji, przygotowanie: 10 min. + 24 godz
Czego potrzebujesz:
- 180 g masła 82,5% tłuszczu
- 50 g pietruszki
- 20 g zielonej bazylii
- 20 g zielonej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- mieszanka świeżo zmielonego pieprzu
- gruba sól morska
Co zrobić:
1. Doprowadź masło do temperatury pokojowej.
2. Posiekaj wszystkie warzywa wraz z łodygami i czosnkiem, włóż je do szklanki blendera zanurzeniowego, dodaj sól i zmiel na puree.
3. Posyp masło pieprzem. Mieszaj warzywa, aż będą gładkie i wstaw do lodówki. Olejek jest gotowy w ciągu jednego dnia.
Pikantny olejek miodowy
Olej nadaje się do chudej wieprzowiny, drobiu i steków.
Pikantny olejek miodowy
10 porcji, przygotowanie: 10 min. + 24 godz
Czego potrzebujesz:
- 180 g masła 82,5% tłuszczu
- 30 g miodu gryczanego
- 1 czerwona i 1 zielona papryczka chili
- 1 ząbek czosnku
- gruba sól morska
Co zrobić:
1. Doprowadź masło do temperatury pokojowej.
2. Chili i czosnek obierz, posiekaj jak najdrobniej (można rozetrzeć w moździerzu).
3. Podgrzej miód, wymieszaj z chili i oliwą, dodaj sól. Mieszaj, aż będzie gładka i ostudzona. Olejek jest gotowy w ciągu jednego dnia.
Jak przechowywać i podawać
Po zmieszaniu oleju z „aromatami” możesz skorzystać z kilku opcji. Wybór zależy od tego, jak chcesz podać masło smakowe. Jeśli podajesz je na śniadanie lub herbatę, smarując nim pieczywo (a jest to możliwe w przypadku wszystkich przepisów, które tu widzisz), to z masła uformuj prostokąt, który z łatwością zmieści się w Twojej maselniczce.
Zawiń w pergamin i włóż do lodówki (przechowuj nie dłużej niż 5 dni) lub zamrażarki (przechowuj nie dłużej niż 3 miesiące). Jeśli chcesz podawać masło do steków, ryb itp., wygodniej jest uformować z niego grubą kiełbasę, owinąć kilkoma warstwami folii i zamrozić. Następnie przed podaniem należy zdjąć folię i gorącym nożem pokroić masło, przed każdym krojeniem zanurzając je we wrzącej wodzie, w krążki o grubości 6–10 mm.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #masłoPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Konstanca31 stycznia 2020 r
Dziękuję za ciekawe przepisy!
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych