Najsmaczniejsza smażona ryba: jak idealnie ją ugotować na patelni
Olga Siutkina 22 marca 2024 r
Najsmaczniejsza ryba smażona na patelni to ta, do której jesteś przyzwyczajony od dzieciństwa. Które sam złowił na wędkę z brzegu rodzimej rzeki, na morzu lub, wciąż drżący, kupił na targu. Miłośnika smażonej ryby nie powstrzyma obecność ości. Najważniejsze jest to, że skorupa i ogon są chrupiące, jeśli jest to mała ryba rzeczna.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Która ryba rzeczna nadaje się do smażenia na patelni?
- Która ryba morska nadaje się do smażenia na patelni?
- Kilka wskazówek, jak pysznie usmażyć rybę na patelni
Rybę smaży się na patelni i na grillu, gotuje, gotuje, piecze, przyrządza się z niej ciasta. Jednak najczęściej rybę wysyła się na patelnię z rozgrzanym olejem. Jaka ryba będzie najsmaczniejsza po smażeniu?
Każdą rybę najlepiej smażyć na patelni z dobrze rozgrzanym olejem.
Ogólnie rzecz biorąc, możesz oczywiście usmażyć dowolną rybę. Pytaniem jest smak i ilość kości. Każda ryba ma w takim czy innym stopniu kości: musisz się z tym pogodzić. Duże ryby o gęstym ciele są zwykle filetowane, a wtedy otrzymasz kawałki całkowicie pozbawione kości. Dzięki pewnym umiejętnościom i zręczności możesz wybrać nawet najcieńsze kości z małych.
Zacznijmy od rzeki.
Która ryba rzeczna nadaje się do smażenia na patelni?
Chcesz, żeby w ogóle nie było problemów z czyszczeniem łusek, a tylko duże kości? Weź małego suma. Absolutnie bez kłopotów. Rybę należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą (w przeciwnym razie będzie wyczuwalny zapach błota), pokroić na kawałki i można ją smażyć w dowolny sposób.
Karp lub karp, w zależności od wielkości, można smażyć na patelni w całości lub pokroić na kawałki. Karpie to głównie ryby klatkowe, a karpie są dzikie. Mięso jest słodkie, ma wyraźny smak, jest w nim kość, w przeciwieństwie do sandacza, który ma mniej ości, ale smak jest mniej wyraźny i mdły.
Duże ryby słodkowodne, takie jak karp czy karp, najlepiej smażyć porcjami
Szczupak, pstrąg rzeczny, okoń, sieja — to także dobry wybór do smażenia na patelni. Karaś, zwłaszcza karaś złocisty, pomimo swojej kościstości, — bardzo smaczna ryba. Mięso jest delikatne, lekko słodkie, skórka chrupiąca. Szczerze mówiąc, to moja ulubiona smażona ryba. Do niedawna w rzece Choper znajdowano karpia złocistego. Teraz karaś złocisty praktycznie zniknął tam, pozostał tylko karaś srebrny. To też dobra ryba na patelnię, ale nie ma już tej złocistej słodyczy mięsa.
I bardzo mała rybka, która pod jednym ważnym warunkiem będzie niesamowicie smaczna i chrupiąca. Należy je obtoczyć w mące i obsmażyć na patelni na rozgrzanym oleju. Do tych przysmaków zalicza się stynę, sielawę, a nawet stynę.
Małe ryby smażone na patelni okażą się bardzo smaczne, z chrupiącą skórką, jeśli najpierw zwiniesz je w mąkę. Skórka mączna zapobiegnie także rozpadaniu się ryby podczas smażenia.
Srebrny karp, jeśli waży więcej niż 1,5 kg, gdy drobne kości stają się mocniejsze i bardziej widoczne, jest bardzo dobry podczas smażenia.
Lin jest smaczniejszy niż ten, który rósł nie na błotnistym dnie, ale na piaszczystym dnie, wśród trzcin.
Ryby z rzek północnych mogą być nam mniej znane, ale nie można ich ignorować. Co więcej, niektóre z nich nie są zbyt kościste.
Aby było jaśniej i lepiej zapamiętane, napiszę listę nazw ryb, które najbardziej nadają się do smażenia na patelni:
- jesiotr
- muksun
- wiwat
- białoryb
- trochę
- lin
- posępny
- byk
- karp
- karp
- szczupak
- duży srebrny karp
- pstrąg rzeczny
- okoń
- Karaś złoty i srebrny
- stynka
- sielawa
- stynka
Smażona ryba świeżo złowiona w rzece będzie smaczniejsza niż ta mrożona.
Która ryba morska nadaje się do smażenia na patelni?
Ryby morskie są przewidywalne pod względem kości — Nie będzie takich małych jak na rzece. Zanim jednak kupisz rybę, która trafi na patelnię, musisz jeszcze poznać trochę specyfikę każdego gatunku i nie pomylić się przy wyborze.
Ryby morskie najlepiej smakują grillowane lub pieczone
Oczywiście każde danie, w tym smażona ryba, — to kwestia gustu. Chcę jednak zwrócić uwagę na cechy gatunków łososia, tak zwanej „czerwonej” ryby. Łosoś, pstrąg, łosoś kumpel, łosoś różowy, a zwłaszcza łosoś coho mają silny zapach, dlatego są cenione. Łosoś i pstrąg są bardzo tłuste, a podczas smażenia tłuszcz szybko się utlenia i jełczeje. A łosoś suchy, łosoś różowy i łosoś coho nie nadają się do smażenia właśnie dlatego, że są zbyt suche. Dlatego moja osobista rada — w przypadku łososia wybierz inną metodę gotowania: gotowanie, gotowanie, pieczenie.
Na rynku spożywczym istnieje wiele odmian ryb morskich z białym mięsem. Od dużych, które przed smażeniem trzeba pokroić na porcje, po małe, które w całości układa się na patelni. Z reguły ryby morskie mają ostrzejszy zapach, ale zawierają znacznie więcej witamin.
Ryby morskie z białym mięsem są niemal idealne do smażenia
Oczywiście smaczniejsze będą świeżo złowione ryby morskie, jednak na naszych półkach najczęściej sprzedawane są w postaci mrożonej. A swoją drogą lepiej kupić mrożoną rybę i samodzielnie ją delikatnie rozmrozić. Będzie taniej niż kupowanie „schłodzonego”. Może tu jest jakiś haczyk. Ryba była również mrożona i może być znacznie droższa. Chcę też zauważyć: niedrogie odmiany ryb nie premium, takie jak navaga, gromadnik, mintaj, są znacznie zdrowsze w przypadku żywności dla niemowląt i występuje na nich mniej reakcji alergicznych. I plamiak — jedna z najniżej kalorycznych ryb.
Halibut błękitnopłetwy nadaje się do smażenia na patelni, ale można go łatwo pomylić z halibutem strzałozębnym. Tego ostatniego lepiej w ogóle nie jeść: jest to obarczone nieprzyjemnymi konsekwencjami.
Wybierz więc ryby morskie do smażenia:
- dorsz
- nawaga
- kapelan
- lucjan
- plamiak
- cefal
- śledź
- halibut o niebieskiej skórze
- śledź
- mintaj
- flądra
- okoń morski
- dorada
- podeszwa
- antar
Kilka wskazówek, jak pysznie usmażyć rybę na patelni
- Dodaj kawałek masła do oleju roślinnego — Powstanie pyszna aromatyczna skórka.
- Na jakiś czas przed smażeniem posolić rybę.
- Oleju do smażenia powinno być dużo, ale mąki minimalna.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #ryby słodkowodne #ryby morskie #ryby smażonePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Olga Zacharowa23 marca 2023 r
Konstanta, dziękuję za tak smaczny i wnikliwy komentarz! Lubię też smażoną rybę, ale z ościami… Nie mam dostępu do karpia srebrzystego, więc gotuję filet z dorsza)
00OdpowiedźKonstanca22 marca 2023 r
Jako dziecko moi rodzice często smażyli ryby morskie – gromadnik, morszczuk, było bardzo smaczne. Teraz ulubioną smażoną rybą naszej rodziny jest karaś srebrny. Sami z mężem łapiemy, oczyszczamy, patroszymy i smażymy. Każdą rybę przed smażeniem robię często płytkie nacięcia od ogona do głowy (oprócz żeberek), następnie solimy, panierujemy w mące i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju roślinnym. W tak przetworzonych rybach praktycznie nie ma małych ości, ryba okazuje się chrupiąca i smaczna. Nie obcinam ogona i płetw, smażę na nich rybę, dla mnie to najsmaczniejszy przysmak.))
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych