Najsmaczniejsza smażona ryba: jak idealnie ją ugotować na patelni

Najsmaczniejsza smażona ryba: jak idealnie ją ugotować na patelni

Najsmaczniejsza smażona ryba: jak idealnie ją ugotować na patelni

Olga Siutkina 22 marca 2024 r

Najsmaczniejsza ryba smażona na patelni to ta, do której jesteś przyzwyczajony od dzieciństwa. Które sam złowił na wędkę z brzegu rodzimej rzeki, na morzu lub, wciąż drżący, kupił na targu. Miłośnika smażonej ryby nie powstrzyma obecność ości. Najważniejsze jest to, że skorupa i ogon są chrupiące, jeśli jest to mała ryba rzeczna.

smażona ryba

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Która ryba rzeczna nadaje się do smażenia na patelni?
  • Która ryba morska nadaje się do smażenia na patelni?
  • Kilka wskazówek, jak pysznie usmażyć rybę na patelni

Rybę smaży się na patelni i na grillu, gotuje, gotuje, piecze, przyrządza się z niej ciasta. Jednak najczęściej rybę wysyła się na patelnię z rozgrzanym olejem. Jaka ryba będzie najsmaczniejsza po smażeniu?

Każdą rybę najlepiej smażyć na patelni z dobrze rozgrzanym olejem.
Każdą rybę najlepiej smażyć na patelni z dobrze rozgrzanym olejem.

Ogólnie rzecz biorąc, możesz oczywiście usmażyć dowolną rybę. Pytaniem jest smak i ilość kości. Każda ryba ma w takim czy innym stopniu kości: musisz się z tym pogodzić. Duże ryby o gęstym ciele są zwykle filetowane, a wtedy otrzymasz kawałki całkowicie pozbawione kości. Dzięki pewnym umiejętnościom i zręczności możesz wybrać nawet najcieńsze kości z małych.

Zacznijmy od rzeki.

Która ryba rzeczna nadaje się do smażenia na patelni?

Chcesz, żeby w ogóle nie było problemów z czyszczeniem łusek, a tylko duże kości? Weź małego suma. Absolutnie bez kłopotów. Rybę należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą (w przeciwnym razie będzie wyczuwalny zapach błota), pokroić na kawałki i można ją smażyć w dowolny sposób.

Karp lub karp, w zależności od wielkości, można smażyć na patelni w całości lub pokroić na kawałki. Karpie to głównie ryby klatkowe, a karpie są dzikie. Mięso jest słodkie, ma wyraźny smak, jest w nim kość, w przeciwieństwie do sandacza, który ma mniej ości, ale smak jest mniej wyraźny i mdły.

Duże ryby słodkowodne, takie jak karp czy karp, najlepiej smażyć porcjami
Duże ryby słodkowodne, takie jak karp czy karp, najlepiej smażyć porcjami

Szczupak, pstrąg rzeczny, okoń, sieja to także dobry wybór do smażenia na patelni. Karaś, zwłaszcza karaś złocisty, pomimo swojej kościstości, bardzo smaczna ryba. Mięso jest delikatne, lekko słodkie, skórka chrupiąca. Szczerze mówiąc, to moja ulubiona smażona ryba. Do niedawna w rzece Choper znajdowano karpia złocistego. Teraz karaś złocisty praktycznie zniknął tam, pozostał tylko karaś srebrny. To też dobra ryba na patelnię, ale nie ma już tej złocistej słodyczy mięsa.

I bardzo mała rybka, która pod jednym ważnym warunkiem będzie niesamowicie smaczna i chrupiąca. Należy je obtoczyć w mące i obsmażyć na patelni na rozgrzanym oleju. Do tych przysmaków zalicza się stynę, sielawę, a nawet stynę.

Małe ryby smażone na patelni okażą się bardzo smaczne, z chrupiącą skórką, jeśli najpierw zwiniesz je w mąkę. Skórka mączna zapobiegnie także rozpadaniu się ryby podczas smażenia.
Małe ryby smażone na patelni okażą się bardzo smaczne, z chrupiącą skórką, jeśli najpierw zwiniesz je w mąkę. Skórka mączna zapobiegnie także rozpadaniu się ryby podczas smażenia.

Srebrny karp, jeśli waży więcej niż 1,5 kg, gdy drobne kości stają się mocniejsze i bardziej widoczne, jest bardzo dobry podczas smażenia.

Lin jest smaczniejszy niż ten, który rósł nie na błotnistym dnie, ale na piaszczystym dnie, wśród trzcin.

Ryby z rzek północnych mogą być nam mniej znane, ale nie można ich ignorować. Co więcej, niektóre z nich nie są zbyt kościste.

Aby było jaśniej i lepiej zapamiętane, napiszę listę nazw ryb, które najbardziej nadają się do smażenia na patelni:

  • jesiotr
  • muksun
  • wiwat
  • białoryb
  • trochę
  • lin
  • posępny
  • byk
  • karp
  • karp
  • szczupak
  • duży srebrny karp
  • pstrąg rzeczny
  • okoń
  • Karaś złoty i srebrny
  • stynka
  • sielawa
  • stynka

Smażona ryba świeżo złowiona w rzece będzie smaczniejsza niż ta mrożona.

Która ryba morska nadaje się do smażenia na patelni?

Ryby morskie są przewidywalne pod względem kości Nie będzie takich małych jak na rzece. Zanim jednak kupisz rybę, która trafi na patelnię, musisz jeszcze poznać trochę specyfikę każdego gatunku i nie pomylić się przy wyborze.

Ryby morskie najlepiej smakują grillowane lub pieczone
Ryby morskie najlepiej smakują grillowane lub pieczone

Oczywiście każde danie, w tym smażona ryba, to kwestia gustu. Chcę jednak zwrócić uwagę na cechy gatunków łososia, tak zwanej „czerwonej” ryby. Łosoś, pstrąg, łosoś kumpel, łosoś różowy, a zwłaszcza łosoś coho mają silny zapach, dlatego są cenione. Łosoś i pstrąg są bardzo tłuste, a podczas smażenia tłuszcz szybko się utlenia i jełczeje. A łosoś suchy, łosoś różowy i łosoś coho nie nadają się do smażenia właśnie dlatego, że są zbyt suche. Dlatego moja osobista rada w przypadku łososia wybierz inną metodę gotowania: gotowanie, gotowanie, pieczenie.

Na rynku spożywczym istnieje wiele odmian ryb morskich z białym mięsem. Od dużych, które przed smażeniem trzeba pokroić na porcje, po małe, które w całości układa się na patelni. Z reguły ryby morskie mają ostrzejszy zapach, ale zawierają znacznie więcej witamin.

Ryby morskie z białym mięsem są niemal idealne do smażenia
Ryby morskie z białym mięsem są niemal idealne do smażenia

Oczywiście smaczniejsze będą świeżo złowione ryby morskie, jednak na naszych półkach najczęściej sprzedawane są w postaci mrożonej. A swoją drogą lepiej kupić mrożoną rybę i samodzielnie ją delikatnie rozmrozić. Będzie taniej niż kupowanie „schłodzonego”. Może tu jest jakiś haczyk. Ryba była również mrożona i może być znacznie droższa. Chcę też zauważyć: niedrogie odmiany ryb nie premium, takie jak navaga, gromadnik, mintaj, są znacznie zdrowsze w przypadku żywności dla niemowląt i występuje na nich mniej reakcji alergicznych. I plamiak jedna z najniżej kalorycznych ryb.

Halibut błękitnopłetwy nadaje się do smażenia na patelni, ale można go łatwo pomylić z halibutem strzałozębnym. Tego ostatniego lepiej w ogóle nie jeść: jest to obarczone nieprzyjemnymi konsekwencjami.

Wybierz więc ryby morskie do smażenia:

  • dorsz
  • nawaga
  • kapelan
  • lucjan
  • plamiak
  • cefal
  • śledź
  • halibut o niebieskiej skórze
  • śledź
  • mintaj
  • flądra
  • okoń morski
  • dorada
  • podeszwa
  • antar

Kilka wskazówek, jak pysznie usmażyć rybę na patelni

  1. Dodaj kawałek masła do oleju roślinnego Powstanie pyszna aromatyczna skórka.
  2. Na jakiś czas przed smażeniem posolić rybę.
  3. Oleju do smażenia powinno być dużo, ale mąki minimalna.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #ryby słodkowodne #ryby morskie #ryby smażonePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Olga ZacharowaOlga Zacharowa23 marca 2023 r

Konstanta, dziękuję za tak smaczny i wnikliwy komentarz! Lubię też smażoną rybę, ale z ościami… Nie mam dostępu do karpia srebrzystego, więc gotuję filet z dorsza)

00OdpowiedźKonstancaKonstanca22 marca 2023 r

Jako dziecko moi rodzice często smażyli ryby morskie – gromadnik, morszczuk, było bardzo smaczne. Teraz ulubioną smażoną rybą naszej rodziny jest karaś srebrny. Sami z mężem łapiemy, oczyszczamy, patroszymy i smażymy. Każdą rybę przed smażeniem robię często płytkie nacięcia od ogona do głowy (oprócz żeberek), następnie solimy, panierujemy w mące i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju roślinnym. W tak przetworzonych rybach praktycznie nie ma małych ości, ryba okazuje się chrupiąca i smaczna. Nie obcinam ogona i płetw, smażę na nich rybę, dla mnie to najsmaczniejszy przysmak.))

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja