Najsłynniejsze kotlety na świecie: od japońskiego po Pożarską

Najsłynniejsze kotlety na świecie: od japońskiego po Pożarską

Najsłynniejsze kotlety na świecie: od japońskiego po Pożarską

Tatiana Sotnikowa 27 marca 2024 r

Dla nas kotlet to produkt z mięsa mielonego. Francuz czy Włoch od razu wyobraża sobie smażony, panierowany kotlet. Gdzie jest prawda i czy w ogóle istnieje? Rozwiążmy to.

Najsłynniejsze kotlety na świecie: od japońskiego po Pożarską

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Czym są „kotlety”: historia
  • Rodzaje kotletów: naturalne i siekane
  • Przepisy
  • Kotlety mediolańskie
  • Kurczak Kijów
  • Japoński kotlet tonkatsu
  • Kotlety Pożarskiego
  • Burger
  • Szkockie kotlety z jajkami
  • Serbska pljeskavica

Czym są „kotlety”: historia

Samo słowo „kotlet” ma pochodzenie francuskie – od cotelette, co oznacza „żebro”. Początkowo chodziło o smażony kawałek mięsa z kością. Dlaczego została? Najprawdopodobniej po to, aby wygodnie było jeść rękami: choć widelec pojawił się we Francji już w XIV wieku, większość społeczeństwa przez długi czas go ignorowała.

Później zaczęto zaniedbywać kości i smażyć kawałki wstępnie ubitego mięsa. No cóż, myśl kulinarna poszła dalej. W niektórych przypadkach mięso zaczęto drobno siekać, a następnie formować w drobne produkty. Wreszcie zaczęto przyrządzać kotlety w całości z mięsa mielonego, co umożliwiło stosowanie kawałków niższej „rangi”. Okazało się, że jest niedrogie, ale nadal pyszne.

Z czego przygotowywano i przygotowywano kotlety? Przede wszystkim oczywiście z mięsa: cielęciny, wołowiny, wieprzowiny. Chociaż stosuje się również drób (kurczak, indyk), ryby, a nawet warzywa. I taka różnorodność daje nam możliwość wyboru. Niektórzy uparcie wolą mięso czerwone, inni białe. A weganie i wegetarianie są zajęci przygotowywaniem kotletów z warzyw i radowaniem się.

Rodzaje kotletów: całe i siekane

Istnieją 2 rodzaje kotletów ze względu na konsystencję, a nasze ulubione kotlety z mięsa mielonego również zaliczamy do siekanych. Co jest lepsze, a co gorsze, to kwestia gustu, jednak należy pamiętać, że w przypadku mięsa naturalnego najważniejsza jest jego jakość. I to jest całkiem logiczne, bo w tym przypadku nie ma mowy o zamaskowaniu ciągnących się czy zbyt tłustych kawałków. Jeśli mówimy o posiekanych kotletach, istnieją tutaj opcje. Po pierwsze, mięso jest rozdrabniane, co oznacza, że ​​wszystkie żyły, które mogłyby zepsuć nastrój, dosłownie rozpuszczają się w całkowitej masie. Po drugie, do posiekanych kotletów często dodaje się cebulę, czosnek, zioła, jajka, kaszę mannę i mąkę, co „oszczędza” nawet niezbyt dobrą bazę. Kolejną przyjemną zaletą posiekanych kotletów jest to, że są lepiej przeżuwane i trawione.

Przepisy

Kotlety mediolańskie

Włosi nazywają to danie alla milaneso. Przygotowuje się go w ciągu kilku minut, bo nie ma tu nic specjalnego do „wyczarowania”. Należy zatem pamiętać, że jakość mięsa musi być jak najwyższa. Spróbuj znaleźć naprawdę świeżą polędwicę i zdecydowanie cielęcinę, delikatną i różową.

Kotlet mediolański
Kotlet mediolański

Do przygotowania 2 porcji potrzebne będą:

  • kotleciki cielęce z kością (schab) – 2 szt.
  • jajka – 2 szt.
  • mąka – 50 g
  • bułka tarta – 100 g
  • ghee – 190 g
  • sól
  • mielony czarny pieprz

1. Ubij mięso płaską stroną młotka. Dopraw solą i pieprzem z obu stron. Tępą stroną dużego noża utwórz wzór kratki na kotletach.

2. W jednej misce ubij jajka. Do drugiego wsyp mąkę, do trzeciego bułkę tartą.

3. Rozpuść masło na patelni. Kotlety maczamy w jajku, panierujemy w mące, ponownie panierujemy w jajku, a chleb w bułce tartej.

4. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Ułożyć na ręcznikach papierowych, aby wchłonęły nadmiar oleju i podawać.

Przy okazji

Kotlety mediolańskie podajemy z liśćmi sałaty skropionymi delikatnie oliwą lub po prostu z plasterkiem cytryny.

Uwaga dla gospodyni

Aby kotlety nabrały ciekawego smaku, do mąki lub bułki tartej można dodać suszony tymianek, rozmaryn i bazylię.

Kurczak Kijów

Kotlety po kijowsku od dawna uważane są za nieodzowny atrybut sowieckiej kuchni restauracyjnej; bardzo rzadko przygotowywano je w domu. Teraz wiele osób próbuje to zrobić samodzielnie i jest zaskoczonych, że przepis na danie jest całkiem wykonalny, ale wynik przekracza oczekiwania.

Kurczak Kijów
Kurczak Kijów

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • filet z kurczaka – 4 szt.
  • masło – 180 g
  • natka pietruszki – 5 gałązek
  • jajka – 2–3 szt.
  • mąka – 50 g
  • bułka tarta – 50 g
  • olej roślinny do smażenia – 400–500 ml
  • sól
  • mielony czarny pieprz

1. Masło pokroić na 4 kawałki po 45 g i włożyć do zamrażarki.

2. Podziel filet z kurczaka na duży i mały. Małe odłóż na bok.

3. Zaczynając od grubej części fileta, delikatnie go odetnij i otwórz jak książkę. Przykryj filet folią i rozbij na równą grubość. Sól i pieprz trochę ze wszystkich stron.

4. Posiekaj liście pietruszki. Usuń masło i obtocz w natce pietruszki. Połóż kawałki masła na środku panierowanego fileta, przykryj wierzch małymi kawałkami masła. Zwiń kotlet, ostrożnie zawijając wszystkie rogi do wewnątrz (jak bułka), aby olej nie wyciekł. Powinieneś otrzymać zwarty, wydłużony kotlet.

5. Zawiń kotlety pojedynczo w folię. Włożyć do zamrażarki na 10 minut.

6. Na talerze wsyp mąkę i bułkę tartą. Jajka wbij na talerz i lekko wstrząśnij. Kotlet panierujemy ze wszystkich stron w mące, strzepujemy jej nadmiar, następnie zanurzamy w jajku, otrząsamy i obtaczamy w bułce tartej. Ponownie zanurzamy w jajku i bułce tartej. Przygotuj więc wszystkie kotlety. Włożyć do zamrażarki na 20 minut.

7. Rozgrzej olej w rondlu. Ułóż w nim kotlety i smaż ze wszystkich stron na złoty kolor, 2-3 minuty. Doprowadź do ugotowania w piekarniku nagrzanym na 180°C (10 minut).

Przy okazji

Aby delikatnie rozbić kurczaka bez rozpryskiwania całej kuchni, można włożyć mięso do worka i bezpośrednio w nim ubić.

Uwaga dla gospodyni

Razem z kawałkiem masła można w filet z kurczaka owinąć do smaku cienki plasterek sera twardego lub półtwardego.

Japoński kotlet tonkatsu

Mówią, że pomysł na takie kotlety przywędrował do Japonii z Francji i został jedynie nieznacznie przerobiony przez lokalnych szefów kuchni. Imię oczywiście zostało zmienione. Swoją drogą Japończykom tak smakowało, że obecnie tonkatsu można kupić zamrożone w niemal każdym supermarkecie.

Japoński kotlet tonkatsu
Japoński kotlet tonkatsu

Do przygotowania 2 porcji potrzebne będą:

  • polędwiczka wieprzowa – 300 g (lub 2 kotlety polędwiczki wieprzowej)
  • jajka – 2 szt.
  • Bułka tarta panko – 100 g
  • mąka – 50 g
  • olej roślinny do smażenia – 100 ml
  • sól
  • mielony czarny pieprz

1. Schab pokroić na kawałki o grubości nieco większej niż 1 cm Wykonuj małe podłużne nacięcia pomiędzy warstwą tłuszczu i mięsa.

2. Rozbij kotlety płaską stroną młotka. Doprawić solą i pieprzem.

3. Obtocz kotlety w mące. Maczać w lekko roztrzepanych jajkach, następnie obtaczać w bułce tartej. Włożyć do zamrażarki na 10 minut.

4. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety z obu stron na złoty kolor.

5. Tonkatsu pokroić w poprzek na plastry o szerokości 2 cm.

Przy okazji

Tonkatsu podaje się zazwyczaj z prostą sałatką z szatkowanej białej kapusty z dodatkiem specjalnego ciemnego, gęstego sosu do mięsa.

Uwaga dla gospodyni

Jeśli polędwica wieprzowa wygląda na nieco wytrawną, można ją lekko rozbić i marynować w białym wytrawnym winie przez 30 minut w temperaturze pokojowej.

Kotlety Pożarskiego

Wizytówka Torzhoka. W przygotowaniu kotletów nie ma nic skomplikowanego, należy jednak pamiętać, że nie można mówić o żadnym mięsie mielonym, zwłaszcza o gotowym. Mięso należy najpierw drobno posiekać, a następnie posiekać ciężkim nożem na desce. Według klasycznej receptury do kotletów wykorzystuje się zarówno kurczaka, jak i cielęcinę.

Kotlety Pożarskiego
Kotlety Pożarskiego

Do przygotowania 6 porcji potrzebujesz:

  • filet z kurczaka – 700 g
  • pulpa cielęca – 400 g
  • masło – 200 g
  • bułka tarta – 100 g
  • cebula – 200 g
  • bułka tarta biała – 170 g
  • śmietana 30% tłuszczu – 200 ml
  • ghee do smażenia – 100 g
  • sól
  • świeżo zmielony biały pieprz

1. Białą bułkę pokroić w plastry o grubości około 1,5 cm. Suszyć w tosterze. Zalać śmietaną i odstawić na 15 minut.

2. Pokrój 2/3 zimnego masła w drobną kostkę o boku 5 mm. Włóż do zamrażarki na 10 minut, uważając, aby się nie sklejały.

3. Obierz i posiekaj cebulę bardzo drobno. Smażymy na pozostałym oleju na złoty kolor. Zdjąć z ognia i lekko ostudzić.

4. Drobno posiekaj filet cielęcy i kurczaka, następnie posiekaj ciężkim nożem. Do mięsa dodać podsmażoną cebulę wraz z oliwą z patelni oraz pieczywo wraz z płynem. Sól, pieprz i ubij mięso mielone na powierzchni roboczej.

5. Do mięsa mielonego dodać kostki mrożonego masła i uformować podłużne kotlety. Dopraw krakersy solą i pieprzem.

6. Zanurzaj kotlety w panierce, układaj na talerzu i wstaw do lodówki na 20 minut. Następnie smaż na roztopionym maśle na średnim ogniu, często obracając, aż uzyska złoty kolor. Podawać bardzo gorące.

Przy okazji

Możesz zrobić własną bułkę tartą. Włóż biały chleb do zamrażarki na 30 minut, a następnie zetrzyj go na grubej tarce. Rezultatem będą schludne wióry, które idealnie nadają się do panierowania.

Uwaga dla gospodyni

Zamiast cielęciny do mięsa mielonego można włożyć podudzia i udka z kurczaka. Zalecana proporcja to 1:1. Po dodaniu zamrożonych kostek masła do mięsa mielonego od razu rzeźbimy i smażymy kotlety, aż olej będzie gorący.

Burger

Dla mieszkańców USA klasyczny amerykański burger to nie tylko jedzenie, ale część kultury. My też zakochaliśmy się w tym fast foodzie. Cóż, aby było bardziej przydatne, lepiej ugotować je samodzielnie.

Burger
Burger

Do przygotowania 6 porcji potrzebujesz:

  • pulpa wołowa – 1 kg
  • smalec lub smalec – 200 g
  • cebula – 150 g
  • masło do smażenia – według uznania
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

1. Obierz i posiekaj cebulę bardzo drobno. Na patelni rozpuścić masło, dodać cebulę i dusić na małym ogniu przez 5-7 minut.

2. Odetnij wszystkie błony z mięsa wołowego. Mięso i smalec przepuścić przez maszynę do mięsa z dużą siatką. Dodać cebulę, sól, pieprz i dokładnie wymieszać.

3. Mięso burgerowe podzielić na 6 równych części i mokrymi rękami uformować 6 kotletów o grubości 2,5 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem i wstawić do lodówki na 30 minut.

4. Połóż burgery na natłuszczonej patelni grillowej i smaż, obracając co 2 minuty, aż będą gotowe. Podawać na stole tak jak należy: pomiędzy połówkami bułek, dodając ogórki, pomidory, zieloną sałatę i sos do smaku.

Przy okazji

Miasto Seymour w USA ma Burger Hall of Fame. Odbywa się tam co roku festiwal, który przyciąga wiernych fanów z całego świata.

Uwaga dla gospodyni

Pamiętaj, aby przestrzegać określonego stosunku mięsa i tłuszczu do mięsa mielonego: tylko w tym przypadku hamburgery okażą się soczyste i nie rozpadną się.

Szkockie kotlety z jajkiem

Pożywne i efektowne danie, którego piękno jest szczególnie widoczne po przekrojeniu. Najważniejsze w tym przepisie jest to, aby nie rozgotować jajek, aby nie wysuszyć żółtka.

Szkockie kotlety z jajkiem
Szkockie kotlety z jajkiem

Do przygotowania 2 porcji potrzebne będą:

  • mięso mielone – 400 g
  • czosnek – 2 ząbki
  • posiekane warzywa – 2 łyżki. l.
  • jajka – 5 szt.
  • świeża bułka tarta – 100 g
  • cebula – 100 g
  • olej roślinny do smażenia – do smaku
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

1. Jajka (4 szt.) gotować we wrzącej wodzie przez 4 minuty. Pozwól ostygnąć.

2. Posiekaj cebulę i czosnek. Do mięsa mielonego dodać zioła, bułkę tartą i surowe jajko. Sól, pieprz i…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja