Najprostsze i najsmaczniejsze ciasto drożdżowe
bupsik 07 września 20114,50 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział8Komentarz Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 1225,28 kcal/porcję Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzina Używany: 33,94 g/33,08 g/199,12ŚniadanieKolacjaPiekarniaWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmImpreza, bufetŚwięto dzieciPiknikSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘdrożdże suszone – 1 łyżka. l.masło – 30-50 gcukier – 1 łyżka. l.jajko – 1 szt.przesiana mąka – 1,5-2 szklankisól – 1 łyżeczka.ciepła woda (lub mleko) – 1 szklanka Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Do ciepłej wody lub mleka dodaj cukier, sól, jajko i masło. Mieszać. Dodać przesianą mąkę i drożdże. Dobrze wymieszaj. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Po pierwszym wyrośnięciu zagnieść. Pozostaw na kolejne 30 minut. Ciasto jest gotowe.