Najlepszy sposób na użycie jajek do posmarowania ciasta przed pieczeniem

Najlepszy sposób na użycie jajek do posmarowania ciasta przed pieczeniem

Najlepszy sposób na użycie jajek do posmarowania ciasta przed pieczeniem

Olga Zacharowa 03 grudnia 2022 r5,00 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz

Dlaczego ciasto jest posmarowane żółtkiem? Poprawia to wygląd gotowego produktu i nadaje mu piękny złoty kolor. Czasami jajko służy jako klej do dekoracji bochenka lub ciasta dekoracyjnymi elementami ciasta. Aby dowiedzieć się, jakie są maksymalne możliwości jajka do pieczenia, zapytaliśmy Natalie Kosmacheva, szefowa kuchni ze Smoleńska i założycielka studia kulinarnego „Gastrogarage”podziel się swoim doświadczeniem.

Najlepszy sposób na użycie jajek do posmarowania ciasta przed pieczeniem

Jeśli zachwyca Cię blask i cudowny złoty kolor domowych ciast i ciast, wiedz, że winne jest żółtko lub całe jajko. Zazwyczaj jajko/żółtko ubija się z wodą, mlekiem lub gęstą śmietaną i posmarowuje ciastem.

Tą samą mieszanką dodajemy do ciasta suche składniki, np. posypujemy wypieki cukrem, makiem czy orzechami.

  1. Rozbij 1 jajko do małej miski. Można użyć całego jajka, samego żółtka lub samego białka, w zależności od przeznaczenia. Więcej na ten temat opowiem poniżej.
  2. Dodaj 12 łyżeczki płyn w zależności od wielkości jajka. Użyj wody, mleka lub śmietanki.
  3. Mieszankę ubić widelcem lub ubić na gładką masę. Nałóż masę za pomocą silikonowej szczoteczki cienką warstwą na ciasto, tak aby podczas pieczenia nie powstały w nim pęknięcia.

6 opcji mieszanki jajecznej i ich funkcje

  • Jajko + mleko. Daje dobre brązowienie, dobry połysk. Świetne do pasztetów i pasztetów.
  • Jajko + woda do picia. Jasnobrązowy kolor wypieku, niski połysk. Nadaje się do wypieku ciasta francuskiego, chleba pszennego i bułek.
  • Żółtko + śmietana. Mocne brązowienie, niski połysk. Super opcja na chałkę.
  • Białko. Bardzo jasne brązowienie, wysoki połysk. Działa jako uszczelniacz krawędzi ciasta.
  • Białko + woda pitna. Również bardzo niskie brązowienie, wysoki połysk. Jeden z moich ulubionych trików kuchennych z wykorzystaniem tej mieszanki. posmaruj nim spód ciasta. Zapobiegnie to przedostawaniu się nadzienia owocowego lub jagodowego i tworzeniu się „rozmoczonej” skórki na spodzie ciasta. Nasmarowaliśmy „koszyk” i pieczemy w piekarniku na lekko złocisty kolor.
  • Białko + mleko. Jasnobrązowy kolor wypieku, niski połysk. Idealny do posypania wypieków cukrem.

Używając wyłącznie mleka lub śmietanki dobra opcja do smarowania ciasteczek. Następnie gotowe ciasto nabiera gotowego wyglądu. lekko błyszczące, bez brązowienia.

Kontynuując temat pieczenia na , zobacz także: przysmaki Dukhobor, wyjątkowy smak i przepisy z ziemi dońskiej

Wskazówki dotyczące stosowania mieszanki jajecznej

  • Przed pieczeniem użyj silikonowej szczoteczki, aby posmarować surowe ciasto masą jajeczną. Jeśli pieczesz chleb, najpierw posmaruj go rozmąconym jajkiem, a następnie natnij brzytwą lub najostrzejszym, najcieńszym nożem. Dzięki temu chleb będzie wyglądał bardziej efektownie. gra kontrastów będzie skuteczna.
  • Oczywiste jest, że skład mieszanki jajecznej wpływa na gotowe wypieki. Im więcej tłuszczu, tym ciemniejszy kolor ciasta i mniejszy połysk. Im mniej tłuszczu, tym jest lżejszy. Aby poprawić kolor i połysk ciasta podczas pieczenia, przygotuj mieszankę na bazie żółtka. Jeżeli przyszczypujesz lub uszczelniasz brzegi wypieków i „szczelność” jest dla Ciebie ważniejsza niż kolor, używaj tylko białych.
  • Używanie mieszanki jajecznej do uszczelniania brzegów ciasta wiąże się z pewnymi zagrożeniami. Zachowaj ostrożność podczas pracy z ciastem francuskim! Jajko może skleić ze sobą warstwy, zapobiegając w ten sposób wyrastaniu ciasta podczas pieczenia.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #jajka #pieczenie #domowe wypiekiPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Olga ZacharowaOlga Zacharowa11 listopada 2021 r

Konstanto, dzięki za komentarz! Można smarować olejem roślinnym i mlekiem roślinnym, na przykład mlekiem sojowym.

00OdpowiedźKonstancaKonstanca11 listopada 2021 r

Dziękujemy za pomocne wskazówki i opcje dotyczące smarowania. Chciałabym się też dowiedzieć czym można smarować wielkopostne wypieki.

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja