Najlepszy sposób na ugotowanie łososia na święta i nie tylko. Smażyć, marynować, piec, gotować zupę
Olga Siutkina 05 marca 2024 r
Łosoś lub czule — Siomuszka. To jedna z ulubionych ryb tzw. „czerwonych”. Przydomek „czerwony” przypisywany jest łososiowi nie tylko ze względu na jego kolor. Czerwony, — oznacza piękny, uroczysty. Nawiasem mówiąc, w naszej starej kuchni jesiotr był również nazywany „czerwonym”. W łososiu wszystko połączyło się w jedno: zarówno kolor, jak i przepych.
Treść:
- Jak grube powinny być steki z łososia?
- Ile kalorii jest w łososiu
- Jak długo piec steki z łososia w piekarniku
- Jak długo piec steki z łososia w folii
- Ile czasu zajmuje pieczenie łososia (całej ryby)
- Jak smażyć łososia
- Ile minut smażyć łososia
- Jak długo gotować głowę łososia na bulion
- Jak długo gotować łososia na zupę, jeśli chcesz ugotować bulion z kawałków ryby
- Jak prawidłowo solić łososia
- Jak długo można przechowywać łososia?
Łosoś — przedstawiciel rodziny łososiowatych. Ogólnie w tym „rodzina»Oprócz łososia istnieje sporo gatunków: łosoś kumpel, łosoś sockeye, łosoś różowy, pstrąg, łosoś chinook, łosoś coho. Wszystkie różnią się wielkością, smakiem, zawartością tłuszczu i kolorem.
Smak łososia jest samowystarczalny i delikatny. Dlatego solenie ryb podczas gotowania na gorąco czasami nie jest konieczne — Sos w zupełności wystarczy. Lub lekko zamarynuj rybę w sosie sojowym przed gotowaniem — to wystarczy, aby podkreślić smak.
Smak łososia najlepiej ujawnia się, gdy ryba jest gotowana, pieczona w piekarniku lub gotowana na parze. Najważniejsze tutaj — nie przesuszaj. Uważa się, że wewnętrzna temperatura gotowości łososia wynosi 51–52°C. Najczęściej łosoś kroi się w steki do gotowania na gorąco.
Jak grube powinny być steki z łososia?
Grubość steku powinna wynosić co najmniej 2,5 cm, w przeciwnym razie ryba może łatwo wyschnąć.
Powiedzmy, że masz całą rybę. Ile steków można uciąć z całego łososia? Z ryby o wadze 3,5 kg, odcinając głowę i ogon, można wyciąć 8 sztuk–10 steków o grubości 2,5–Zostaw głowę i ogon, które wykorzystasz do przygotowania zupy.
Średnio waga steku wynosi od 150 do 300 g. Mogą mieć różny kształt. Stek z podwójną kością udową, stek z polędwicy wołowej i stek z motyla.
Pełnoprawny stek z łososia, jak jest zwykle sprzedawany, — to jest „krążek” z kością kręgosłupa. Nie każdy jest w stanie samodzielnie ugotować taki stek, dlatego często jeden duży stek wystarcza dla dwóch osób.
Ogólnie rzecz biorąc, stek o wadze 150 g — to jest na jedną porcję. Jeśli 300 g lub więcej — dla dwojga.
Stek z łososia
Ile kalorii jest w łososiu
Łosoś — Ryba jest tłusta i sycąca. 100 g ryby zawiera 140 kcal.
Jak długo piec steki z łososia w piekarniku
Steki należy piec w piekarniku nagrzanym do 220°C, bez konwekcji. Jest to optymalna temperatura, w której stek będzie miał złocistobrązową skórkę na zewnątrz i pożądany stopień wysmażenia w środku. Stek o grubości 2 cm należy upiec 7–8 minut. W zależności od grubości steku czas gotowania się wydłuży. — do 10–15 minut.
Przed pieczeniem rybę można marynować przez 3–4 godziny, mieszając 50 ml sosu sojowego i 50 ml sake lub 100 ml sosu sojowego i 1 łyżkę. l. Miód
Rybę przed pieczeniem można owinąć w folię. Dzięki tej metodzie nie uzyskasz złotobrązowej wierzchniej skorupy, ale uzyskasz bardziej dietetyczną opcję gotowania.
Ile piec stek z łososia w folii
Przenikanie ciepła podczas pakowania produktu w folię wzrasta, dlatego temperatura nagrzewania piekarnika nie powinna przekraczać 180°C. Czas w zależności od grubości steku od 15 do 25 minut. Pod stek można położyć plasterki cytryny. Sam stek posyp cytryną, połóż na wierzch kawałek masła, posyp ziołami — zarówno suszone, jak i drobno posiekane świeże: natka pietruszki, koperek, tymianek. Ale nie przesadzaj, aby nie zakłócić smaku i zapachu ryb.
Jeśli ryba jest mała, łososia można upiec w całości.
Ile czasu zajmuje pieczenie łososia (całej ryby)
Znając jego wagę, możesz obliczyć, jak długo piecze się cały łosoś.
Ryba o wadze 1,5–2 kg zostanie upieczone 45–60 minut. Waga ryby wzrasta — czas również wzrasta. Na każde 500 g należy dodać 15 minut czasu i plus (dla ciężarów powyżej 3 kg) kolejne 15 minut. Dodatkowo.
- Do ryby można włożyć plasterki cytryny, posiekaną natkę pietruszki i cebulę.
- Gdy ryba jest pieczona na otwartej powierzchni, na wierzchu tworzy się chrupiąca skórka.
- Gotowość ryby można sprawdzić, nakłuwając ją widelcem lub wykałaczką: sok, który wypłynął, powinien być klarowny.
- Temperatura pieczenia — 190–200°C bez konwekcji. Kiedy tryb „konwekcja» temperaturę można ustawić na 180°C.
Łosoś nie jest najlepszą opcją do smażenia — trochę tłusto… Ale niektórzy wolą smażyć steki z łososia tylko na patelni lub na grillu.
Łosoś pieczony w całości z cytryną
Jak smażyć łososia
Kilka wskazówek, zanim zaczniesz smażyć steki na patelni.
- Steki wycięte z fileta ze skórą będą smaczniejsze. — warstwy, bez kości kręgosłupa i żeber.
- Steki powinny mieć tę samą grubość — w ten sposób będą gotować w tym samym czasie.
- Aby kawałki nie odkształciły się podczas smażenia, można je docisnąć jakimś ciężarkiem, np. talerzem. Dzięki temu steki będą równe i równomiernie ugotowane.
- Mocno rozgotowana ryba będzie sucha i pozbawiona smaku. Optymalna gotowość — temperatura wewnętrzna wynosi co najmniej 45 °C, ale nie więcej niż 60 °C. Jeśli temperatura spadnie poniżej 45°C, stek z łososia pozostanie surowy. Powyżej 60°C — ryba będzie sucha i twarda. Idealna temperatura — 51–52°C. Talerze rybne dobrze się rozdzielą, zachowają przyjemny różowo-pomarańczowy kolor i staną się przezroczyste.
Ile minut smażyć łososia
Smażenie w określonym czasie, aż będzie gotowe — 3 minuty z każdej strony.
Po usmażeniu zdejmij z ognia i odstaw na 5 minut, następnie podawaj.
Kupowanie całych ryb jest bardzo wygodne. Po pierwsze, będzie znacznie taniej. Po drugie, możesz przygotować kilka różnych potraw.
Na przykład głowa łososia stanowi doskonały rosół do zupy rybnej.
Jak długo gotować głowę łososia na bulion
Po odcięciu głowy od tuszy i usunięciu skrzeli, głowę należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą i zalać zimną wodą przez 20–30 minut — Podczas gotowania będzie mniej piany.
Głowę włóż do rondla i zalej zimną wodą. Jeśli głowa nie pochodzi z dużej ryby, lepiej wziąć małą patelnię; będziesz potrzebować 1,5 wody–2 litry. Nie trzeba wlewać dużo wody, w przeciwnym razie bulion będzie nienasycony i bez smaku. Dodać marchewkę, cebulę. Postawić na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Usuń pianę, zmniejsz ogień. Ugotuj głowę łososia na bulion 30–35 minut. Nie zamykaj pokrywy. 10 minut przed przygotowaniem bulionu dodaj sól.
Jak długo gotować łososia na zupę, jeśli chcesz ugotować bulion z kawałków ryby
Rybę należy pokroić na kawałki jednakowej wielkości i włożyć do wrzącej, osolonej wody. — żeby się nie rozpadły.
Gdy bulion się zagotuje, usuń pianę, zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut.–25 minut.
A jednak jeśli mówimy o łososiu, nie ma nic lepszego niż solenie tej ryby.
Zupa Z Łososiem
Jak prawidłowo solić łososia
Najprostsza i najbardziej sprawdzona metoda solenia łososia — to jest 2 łyżki. l. sól i 1 łyżka. l. Sahara — W ten sposób wszystko jest solone.
Filet ze skórą posypujemy z obu stron mieszanką soli i cukru. Następnie filet należy ułożyć w pojemniku skórą do dołu (jeśli są 2 filety, złożyć je wierzchem skórą do góry), przykryć folią spożywczą i docisnąć z wierzchu. Jest to konieczne, aby z ryb usunąć jak najwięcej wilgoci, a sama ryba stała się gęsta. W tej formie będzie dobrze pokrojony w cienkie plasterki.
Łososia należy przechowywać w lodówce od 12 godzin do 2 dni (w zależności od pożądanego stopnia dosolenia). Po 12 godzinach będzie lekko posolony. Im dłużej stoi w soli, tym bardziej się wysoli. Gdy będzie gotowy, odsącz uwolnioną wilgoć i wytrzyj suchym, czystym ręcznikiem. Umieścić w pojemniku i wstawić do lodówki.
Lekko solony łosoś
Jak długo można przechowywać łososia?
Dobrze solonego łososia można przechowywać w lodówce do 5 dni.
Zamknij pojemnik pokrywką lub szczelnie zawiń rybę w folię spożywczą.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #łosośPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
28 marca 2022 r
przy soleniu łososia 2 łyżki soli i 1 cukier na 1 kg filetu soli w łyżce bez dużej szkiełka 40-45 gramów soli na 1 kg filetu. i przy takim soleniu nie można przesolić ryby. Po prostu nie będzie miała skąd wziąć dodatkowej soli.
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych