Najlepsze sosy do sałatek greckich

Najlepsze sosy do sałatek greckich

Najlepsze sosy do sałatek greckich

Katarzyna Kapustina 16 października 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Jak zrobić najlepszy sos do sałatki greckiej? Eksperymentując z przepisami, możesz odkryć niezwykłe połączenia i smaki, które pomogą Ci odkryć to danie w nowy sposób.

Najlepsze sosy do sałatek greckich

Treść artykułu:

  • Klasyczny sos do sałatek greckich
  • Sos winegret
  • Uniwersalny sos sałatkowy
  • Włoski sos do sałatki greckiej
  • Oliwa z oliwek o smaku rozmarynu
  • Aromatyzowana oliwa z oliwek ze skórką pomarańczy i cytryny
  • Sos miodowo-musztardowy do sałatki greckiej
  • Sos orzechowy do sałatki greckiej
  • Włoski sos sałatkowy z suszonymi pomidorami
  • Klasyka pesto

Najlepsze sosy do sałatek greckich to te, które lubisz. Stanowią one dopełnienie smaku ulubionej przez wszystkich sałatki greckiej z chrupiących warzyw, oliwek i sera feta. Oczywiście dressingiem do sałatki greckiej może być po prostu zwykła, wysokiej jakości oliwa z oliwek, która idealnie podkreśli smak składników i je połączy. Sugerujemy jednak wypróbowanie czegoś bardziej interesującego i zróżnicowanego.

Kto powiedział, że najlepsze sosy do sałatek greckich muszą być na bazie oleju? Istnieje wiele innych sosów, które uzupełnią smak świeżych, chrupiących warzyw. Do przygotowania dressingów można wykorzystać różne składniki. Na przykład sok z cytryny lub ocet jabłkowy dla lubiących kwaskowatość, musztarda i papryczka chili dla lekkiej pikanterii, a miód lub naturalne syropy w sosach dodadzą przyjemnej słodyczy, którą doskonale kompensuje słony smak sosu sojowego. Do sałatki greckiej ważne jest również użycie odpowiednich warzyw: soczystych i słodkich pomidorów, chrupiących ogórków, słodkiej cebuli, pysznych oliwek, a także sera feta – tradycyjnego greckiego sera produkowanego z mleka owczego lub koziego.

Wybraliśmy przepisy na najlepsze sosy do sałatki greckiej, wśród których każdy smakosz znajdzie coś dla siebie.

Klasyczny sos do sałatek greckich

Sos ten powstał na bazie oliwy z oliwek, ale sok z cytryny nadaje mu szczególny charakter. Sos ten nadaje się nie tylko do sałatek greckich, ale także do wszelkich sałatek warzywnych, pomagając wydobyć smak wszystkich składników. Trochę soli i pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego!) i prosty, ale bardzo smaczny dressing gotowy!

Klasyczny sos sałatkowy
Klasyczny sos sałatkowy

Do przygotowania dressingu potrzebne będą:

  • oliwa z oliwek – ½ szklanki
  • sok z cytryny – ½ szt.
  • sól – ½ łyżeczki.
  • świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku
  1. W małej misce za pomocą widelca lub trzepaczki wymieszaj sok z cytryny z solą i pieprzem.
  2. Kontynuując ubijanie, wlewaj oliwę.
  3. Klasyczny sos do sałatki greckiej jest gotowy!

Uwaga dla właściciela: Do powstałej mieszanki możesz dodać odrobinę musztardy do smaku. To doda smaku sosowi do sałatki greckiej.

Przy okazji: Aby przygotować klasyczny sos do sałatki greckiej, bardzo ważny jest wybór wysokiej jakości oliwy z oliwek. Najlepiej nadaje się do tego tłoczony na zimno olej Extra Virgin.

Sos winegret

Sekret sosu winegret tkwi w mieszance olejów i różnych rodzajów octu. Nadają sosowi niezwykłego słodko-kwaśnego smaku, który dobrze komponuje się z warzywami. Sos ten nadaje się nie tylko do sałatki greckiej, ale także do dań z dodatkiem owoców morza, serów, mięsa czy drobiu.

Sos winegret
Sos winegret

Do przygotowania dressingu potrzebne będą:

  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia – 6 łyżek. l.
  • rafinowany olej roślinny – 6 łyżek. l.
  • ocet winny biały lub czerwony – 2 łyżki. l.
  • sól morska – ½ łyżeczki.
  • świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku
  1. Za pomocą blendera lub trzepaczki zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę i przelej do słoiczka.
  2. Przed użyciem energicznie wstrząśnij słoiczkiem i dopiero wtedy udekoruj sałatkę.

Przy okazji: Sos winegret dobrze przechowuje się w lodówce przez 2-3 tygodnie, dzięki czemu można go łatwo przygotować do wykorzystania w przyszłości i używać go wielokrotnie do różnych potraw.

Uwaga dla właściciela: Jeśli chcesz nadać dressingowi łagodniejszy smak, zastąp kilka łyżek rafinowanego oleju roślinnego olejem dyniowym, orzechowym lub piniowym.

Uniwersalny sos sałatkowy

Zaletą tego uniwersalnego sosu jest to, że idealnie nadaje się nie tylko do sałatki greckiej, ale także dań na ciepło – na przykład pieczonych warzyw czy ryb. Przygotowuje się go z naprawdę dużej ilości składników, m.in. świeżej szalotki, która podkreśla odcienie świeżych warzyw. Jeśli użyjesz go do sosu, nie musisz dodawać do sałatki świeżej cebuli.

Uniwersalny sos sałatkowy
Uniwersalny sos sałatkowy

Do przygotowania dressingu potrzebne będą:

  • szalotka – 1 szt.
  • sól – 1 łyżeczka
  • świeżo zmielony czarny pieprz – 1 łyżeczka.
  • ocet winny biały lub czerwony – 70 ml
  • nasiona gorczycy – 3 łyżki.
  • miód – 2 łyżki.
  • oliwa z oliwek – 200 ml
  1. Obierz szalotki i pokrój je w możliwie małą kostkę.
  2. Szalotki włóż do zakręcanego słoika o pojemności 400 ml, posyp solą i pieprzem i zalej octem. Wymieszaj i odstaw na 30 minut.
  3. Do słoiczka dodawać po kolei pozostałe składniki dressingu, za każdym razem mieszając.

Uwaga dla gospodyni: Szalotki w przepisie można zastąpić szalotkami. Jeśli do sosu użyjesz cebuli, nie musisz jej dodawać do samej sałatki. Jeśli jesteś uczulony na miód, użyj zamiast niego syropu z agawy lub kukurydzy.

Przy okazji: Ten sos do sałatki greckiej można przechowywać w lodówce przez tydzień; przed podaniem pamiętaj o wstrząśnięciu sosem.

Włoski sos do sałatki greckiej

Włoski dressing pasuje niemal do wszystkiego, nawet do sałatki greckiej! Obydwa te kraje słyną z kulinarnych arcydzieł, dlatego śmiało można łączyć ich przepisy, aby uzyskać jeszcze ciekawsze smaki. Mieszanka włoskich ziół z oliwą z oliwek i octem winnym w połączeniu ze świeżymi warzywami zdaje się przenosić nas nad Morze Śródziemne wybrzeże!

sos włoski
sos włoski

Do przygotowania dressingu potrzebne będą:

  • oliwa z oliwek – 125 ml
  • cukier – 1 łyżeczka.
  • ocet winny czerwony – 50 ml
  • gruba sól i świeżo zmielony czarny pieprz – 1 łyżeczka.
  • świeże oregano – 1 łyżeczka.
  • świeży majeranek – 2 łyżeczki.
  • świeża bazylia – 25 g
  • musztarda sucha – 2 łyżeczki.
  • płatki chili – 0,5 łyżeczki.
  1. W misce wymieszaj cukier i musztardę. Dodaj 1 łyżeczkę. sól i pieprz, płatki chili i ocet.
  2. Do tej mieszaniny powoli, równym strumieniem wlewamy olej, ciągle mieszając, aż do uzyskania jednorodnej emulsji.
  3. Drobno posiekaj świeże zioła.
  4. Powstały preparat wymieszać z posiekanymi ziołami, doprawić solą i pieprzem do smaku. Sos do sałatek włoskich jest gotowy!

Uwaga dla właściciela: Aby dokładnie wymieszać oliwę i ocet, dodawaj oliwę na końcu i dodawaj po trochu, za każdym razem dokładnie mieszając.

Przy okazji: Ten włoski sos do sałatki greckiej można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku do 1 tygodnia, aby zapobiec utracie smaku świeżych ziół.

Oliwa z oliwek o smaku rozmarynu

Oliwa z oliwek sama w sobie stanowi świetny sos do sałatki greckiej. Ale jeśli dodasz do tego odrobinę rozmarynu, otrzymasz pachnący dressing do różnych potraw. Odpowiednie będą jednak dowolne zioła (i nie tylko), które wolisz, na przykład bazylia, tymianek czy nawet ostra papryczka chili.

Aromatyzowana oliwa z oliwek
Aromatyzowana oliwa z oliwek

Do przygotowania dressingu potrzebne będą:

  • oliwa z oliwek – 1 szklanka
  • rozmaryn – 1 gałązka
  • pieprz czarny – 3 groszki
  1. Rozmaryn umyj i bardzo dobrze wysusz. W tym celu można włożyć go do kuchenki mikrofalowej na 1–2 minuty lub do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10 minut.
  2. Wybierz butelkę odpowiedniej wielkości, dodaj rozmaryn i ziarna pieprzu.
  3. Zalewamy oliwą, zakręcamy, wstrząsamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 4-5 dni. Przed użyciem można usunąć rozmaryn i pieprz.

Uwaga dla właściciela: Nie przygotowuj masła smakowego w dużych partiach. Ponieważ dodajesz do niego surową żywność, może ona być siedliskiem niepożądanych bakterii, jeśli będzie przechowywana przez dłuższy czas. Ponadto zawsze warto wypróbować inne opcje, na przykład bazylię, miętę, koperek, tymianek, ostrą paprykę.

Przy okazji: Kolor oleju nie mówi nic o jego jakości. Zależy to od rodzaju oliwki i może mieć kolor ciemnozłoty lub zielonkawy. Najważniejsze, że oliwa z oliwek nie jest mętna. Najlepiej wybierać produkt w butelkach z ciemnego szkła.

Aromatyzowana oliwa z oliwek ze skórką pomarańczy i cytryny

Do sosów sałatkowych często dodaje się sok cytrusowy. Proponujemy jednak przygotować niezwykłą oliwę z dodatkiem skórki pomarańczy i cytryny, która nada jej niezwykły pikantny smak i aromat. Zamiast soku z cytrusów będziesz potrzebować ich skórki: dzięki temu oliwa będzie wyjątkowo smaczna!

Aromatyzowana oliwa z oliwek
Aromatyzowana oliwa z oliwek

Do przygotowania dressingu potrzebne będą:

  • oliwa z oliwek – 2 szklanki
  • pomarańczowy – 1 szt.
  • cytryna – 1 szt.
  1. Dokładnie umyj pomarańczę i cytrynę.
  2. Za pomocą obieraczki do warzyw usuń z nich cienką warstwę skórki za pomocą wstążek. Wysuszyć w kuchence mikrofalowej lub piekarniku.
  3. Skórkę przełóż do butelki odpowiedniej wielkości i wlej olej. Szczelnie zamknij i odstaw na 5 dni. Przed użyciem usuń skórkę i użyj oleju do sosu sałatkowego.

Uwaga dla właściciela: Jeśli kupiłeś duży metalowy kanister, aby zaoszczędzić pieniądze, wlej olej do szklanego pojemnika, szczelnie zamknij i staraj się nie przechowywać go zbyt długo. Zwróć uwagę na kwasowość – powinna być podana na etykiecie i nie przekraczać 1%.

Przy okazji: Rosja importuje ropę z Włoch, Grecji, Hiszpanii i Tunezji. Który jest lepszy, trudno powiedzieć, ponieważ każdy wybiera to, co mu się najbardziej podoba. Wysokiej jakości masło umieszczone w lodówce powinno zgęstnieć i powinny pojawić się wyraźnie widoczne białe płatki.

Sos miodowo-musztardowy do sałatki greckiej

Dressing ten przypadnie do gustu miłośniczkom niecodziennych połączeń. Miód i musztarda tworzą świetny duet, szczególnie w połączeniu z wiążącymi składnikami, takimi jak sok z cytryny, sos sojowy i oliwa z oliwek. Najważniejsze jest, aby pamiętać o dokładnym wymieszaniu składników, aby dressing był jednorodny.

Sos musztardowo-miodowy
Sos musztardowo-miodowy

Do przygotowania dressingu potrzebne będą:

  • sok z cytryny – 50 ml
  • fasola musztardowa – 2 łyżki.
  • oliwa z oliwek – 5 łyżek.
  • sos sojowy – 1 łyżka.
  • miód – 2 łyżki.
  1. Wymieszaj sok z cytryny, musztardę, sos sojowy.
  2. Nie przerywając ubijania, stopniowo dodawaj miód i próbuj sosu.
  3. Dodać oliwę i ponownie ubić widelcem na gładką masę.

Uwaga dla właściciela: Olej najlepiej dodawać na końcu, aby równomiernie wymieszał się z pozostałymi składnikami. Wlewaj po trochu, za każdym razem dokładnie mieszając.

Przy okazji: Jeśli nie lubisz sosu sojowego, ale chcesz dodać blasku i ciepła swojemu sosowi do sałatki greckiej, zastąp go solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Sos orzechowy do sałatki greckiej

Sos ten ma bogaty smak i z pewnością zadowoli miłośników orzechów. Napędzaj go nie tylko greckimi…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja