Najlepsze sałatki na 8 marca
Roman Ryżow 01 marca 2024 r
Zebraliśmy dla Ciebie najlepszy bukiet na początek wiosny — bukiet sałat. Kwiaty marchewki i pomidora, wianek z grillowanego sera, fiołki rzodkiewki, bransoletka z granatu i oczywiście Mimosa.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Sałatka „Rosyjskie piękno”
- Sałatka wiankowa caprese ze smażonym serem
- Sałatka Filadelfia
- Sałatka na 8 marca
- PP – „Mimoza”
- Sałatka „Bransoletka z granatów” z językiem
- Sałatka „Bukiet”
- Sałatka „Fiołki”
- Lekka sałatka wakacyjna
- Sałatka „Wakacyjny Bukiet”
O świątecznej sałatce decydują nie tylko składniki, ale także wystrój, bo jemy przede wszystkim oczami. Wiosna to czas kwiatów, dlaczego więc nie udekorować potrawy bukietem warzyw lub owoców? Absolutnie nie jest konieczne tworzenie arcydzieł godnych Luwru. Mogą to być po prostu urocze stokrotki, a nawet słonecznik z oliwek, frytek i żółtka. Nawet dziecko, które chce zadowolić matkę, da sobie radę.
Pieczona lub gotowana pierś z kurczaka, chuda szynka, ryby i owoce morza doskonale sprawdzają się jako podstawa sałatki na 8 marca. Ogórki, seler, zielone jabłka czy daikon dodadzą świeżości i chrupkości. Dla pikantnego smaku można dodać kapary, zielone oliwki, ser lub pikle. Jako dressing użyj tradycyjnego majonezu (najlepiej domowego) lub oliwy z oliwek, albo możesz poeksperymentować i przygotować sos na bazie masła orzechowego, jogurtu greckiego lub słodkiej musztardy.
Jedną z najbardziej lubianych tradycyjnych sałatek świątecznych jest „Mimoza». Jest jasno i słonecznie, jak sama wiosna. Z czym nie gotują „Mimoza»: z pieczoną rybą, wątróbką dorsza, jabłkami, ryżem, chlebem pita! Dla miłośników zdrowego odżywiania dostępna jest wersja z awokado. Jedno pozostaje niezmienne – sałatkę należy posypać posiekanym żółtkiem i udekorować gałązkami świeżych ziół.
W selekcji znajdziesz nie tylko sprawdzone przepisy, ale także pomysły na świąteczne dekoracje.
Sałatka „Rosyjskie piękno”
Nawet najprostsza sałatka z prostych składników może wywołać efekt wow, jeśli zostanie udekorowana. „Russian Beauty” wygląda jak kokoshnik. I wszystko, co rosyjskie, jest teraz w modzie.
Sałatka „Rosyjskie piękno”
Aby przygotować sałatkę na 6 porcji, potrzebujesz:
- ziemniaki – 500 g
- filet z kurczaka – 350 g
- jaja C1 – 4 szt.
- pomidory – 300 g
- świeże ogórki – 250 g
- szynka – 200 g
- ser półtwardy – 200 g
- majonez – 150 g
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- warzywa, oliwki i czarne oliwki do dekoracji sałatki – do smaku
1. Ziemniaki ugotuj do miękkości (25–30 minut), poczekaj, aż całkowicie ostygną. Filet z kurczaka włóż do rondla i zalej gorącą wodą. Doprowadź do wrzenia, usuń pianę, dodaj trochę soli i gotuj na małym ogniu przez 40 minut. Schłodzić w bulionie.
2. Ugotuj jajka na twardo. Zetrzyj ser na średniej lub drobnej tarce. Szynkę i filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę, a ogórki w paski. Jajka dzielimy na białka i żółtka. Zetrzyj ziemniaki na grubej tarce.
3. Rozłóż starte ziemniaki na dużym płaskim talerzu, tworząc „kokoshnik”. Ostrożnie dociśnij i posmaruj niewielką ilością majonezu. Połóż szynkę na wierzchu. Nasmaruj także majonezem.
4. Na szynce ułożyć warstwę ogórków, następnie kurczaka i ser. Posmaruj majonezem. Kompaktuj. Nasmaruj górę i boki sałatki majonezem. Białka i żółtka utrzeć osobno. Białka rozłóż po bokach sałatki, żółtka na wierzchu. Ponownie posmaruj majonezem.
5. Pomidory pokroić na połówki, usunąć środek z nasionami. Pokrój gęsty miąższ w małe kostki. Rozłóż na sałatce. Lekko dociśnij szpatułką. Udekoruj zielonymi liśćmi, krążkami oliwek i oliwkami, a także majonezem, rozprowadzając go punktowo. Sałatkę włóż do lodówki na 1 godzinę.
Uwaga dla gospodyni
Do sałatki Russian Beauty lepiej jest używać ziemniaków o dużej zawartości skrobi: dobrze się gotują i sprawiają, że sałatka jest aksamitna.
Przy okazji
Zamiast filetu z kurczaka do sałatki Russian Beauty można dodać filet z indyka lub polędwicę wieprzową. Można je nie tylko ugotować, ale także zapiekać w folii (w rękawie kulinarnym).
Sałatka wiankowa caprese ze smażonym serem
Mozzarella do sałatki Caprese jest rzadko smażona (w przeciwieństwie do suluguni i halloumi). Ale na cześć święta możesz nieco wyczarować przepis, dzięki czemu klasyczne danie będzie jeszcze bardziej eleganckie.
Sałatka wiankowa caprese ze smażonym serem
Aby przygotować sałatkę na 4 porcje, potrzebujesz:
- Pomidory Baku – 2–3 szt.
- młody szpinak – 200 g
- pomidorki koktajlowe – 200 g
- oliwa z oliwek – 4 łyżki. l.
- krem balsamiczny z figami lub malinami – 3 łyżki l.
- zielona bazylia – 1 duża pęczek
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Dla sera:
- mini mozzarella – 500 g
- jajka – 2 szt.
- mąka
- pyszne bułki tarte
- sól
- olej roślinny do głębokiego smażenia
1. W szerokiej misce lub misce ubij jajka, aż będą gładkie. Do drugiego pojemnika wsyp mąkę i dopraw papryką i solą. Na trzecim miejscu umieść krakersy.
2. Osusz mozzarellę na ręcznikach papierowych. Każdą kulkę obtaczamy najpierw w mące, następnie w jajku i bułce tartej, lekko dociskając je do powierzchni. Połóż kulki na tacy.
3. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Pomidory Baku pokroić w plasterki o grubości 7–9 mm.
4. Usuń łodygi z bazylii i wymieszaj liście ze szpinakiem.
5. Do dressingu ubić masło z kremem balsamicznym. Wymieszaj około 1/3 z pomidorkami koktajlowymi, kolejną 1/3 — z liśćmi. Liście ułóż na talerzu w formie wianku, rozłóż pomiędzy nimi pomidorki Baku i pomidorki koktajlowe. Sól i pieprz do smaku.
6. Rozgrzej olej do smażenia do 180°C. Smażyć mozzarellę na złoty kolor, osuszyć na ręcznikach papierowych i ułożyć na wianku. Sałatkę podawaj z dressingiem.
Uwaga dla gospodyni
Zamiast sera panierowanego można do sałatki dodać smażony ser i gnocchi ziemniaczane.
Przy okazji
Sałatkę można posypać drobno startym parmezanem. Tak, to wcale nie będzie caprese, ale okaże się bardzo smaczne!
Sałatka Filadelfia
Sałatkę z pewnością docenią wszyscy miłośnicy bułek „Filadelfia». Przecież jego skład jest identyczny z Twoim ulubionym daniem, ale jest szybsze i łatwiejsze w przygotowaniu.
Sałatka Filadelfia
Aby przygotować sałatkę na 6 porcji, potrzebujesz:
- lekko solona czerwona ryba – 350 g
- ryż do sushi – 250 g
- serek śmietankowy – 250 g
- świeży ogórek – 150 g
- ocet ryżowy – 60 ml
- sos sojowy – 2 łyżki. l.
- koperek – 1 mała gałązka
- arkusz nori – 1 szt.
- biały i czarny sezam do posypania – po 1 łyżeczce.
- cukier – 1 łyżeczka.
- sól – 1/2 łyżeczki.
1. Ryż sushi dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i przełóż do chochli. Napełnij zimną pitną wodą i zagotuj. Gotuj przez 15 minut.
2. Do małej miski wlej ocet ryżowy. Dodać sól i cukier, następnie dokładnie wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia. Wlać mieszaninę na ryż. Zamieszać.
3. Do miski włóż serek śmietankowy. Wlać sos sojowy i dokładnie wymieszać. Za pomocą obieraczki do warzyw pokrój ogórek w długie paski.
4. Pokrój czerwoną rybę w cienkie plasterki. Przygotuj tortownicę o średnicy około 20 cm, z arkusza nori wytnij okrąg o odpowiedniej średnicy. Zachowaj skrawki.
5. Umieść nori w tortownicy. Na wierzchu połóż połowę ciepłego ryżu. Dodać połowę serka śmietankowego z sosem sojowym i wygładzić. Ułóż większość pasków ogórka.
6. Drobno posiekaj skrawki arkusza nori i wymieszaj z pozostałym ryżem. Połóż rybę na ogórkach (zostaw trochę do dekoracji). Połóż ryż z nori, wygładź, posyp serkiem śmietankowym.
7. Udekoruj wierzch sałatki pozostałymi plasterkami ryby i ogórka. Przykryj patelnię folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Następnie usuń i usuń bok.
8. Udekoruj sałatkę „Filadelfia» koperkiem, posypać białym i czarnym sezamem. Podawać.
Uwaga dla gospodyni
Jeśli chcesz spróbować „Filadelfia» Jeszcze ciekawsze jest dodanie cienko pokrojonego awokado pomiędzy wierzchnią warstwę ryżu z nori i serkiem śmietankowym.
Przy okazji
Sałatka „Filadelfia» można przygotować z dowolnym kremowym lub nawet miękkim twarogiem. W tym drugim przypadku zawartość kalorii nieznacznie spadnie.
Sałatka na 8 marca
Ta lekka i zdrowa sałatka będzie prawdziwą ozdobą Twojego świątecznego stołu. Co tam jest — może nawet zastąpić wazon z kwiatami.
Sałatka na 8 marca
Aby przygotować sałatkę dla 2 osób–Potrzebne 4 porcje:
- jajka – 5 szt.
- gotowany filet z kurczaka – 300 gr
- ogórek – 1 sztuka
- jogurt grecki – 5–6 łyżek
- cebula – 1 sztuka
- warzywa do smaku
1. Ugotuj jajka na twardo. Białka i żółtka siekamy oddzielnie. Drobno posiekaj ogórek i cebulę. Ugotowany filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę.
2. Połącz wszystkie składniki oprócz żółtek i białek. Doprawić solą, pieprzem, jogurtem greckim i wymieszać. Na płaskim naczyniu umieść dwie szklanki o różnych średnicach. Ułóż wokół nich przygotowaną sałatkę.
3. Udekoruj sałatkę z jednej strony białkami, a z drugiej żółtkami. Ułóż warzywa. Lekko posyp wierzch zieleniny miejscami żółtkiem. Podawaj natychmiast.
Uwaga dla gospodyni
Gotowany filet można zastąpić wędzonym kurczakiem. Smak sałatki tylko na tym zyska.
Przy okazji
Aby uzyskać pikantny smak, do sałatki można dodać posiekane ząbki czosnku.
PP – „Mimoza”
Okazuje się, „Mimoza» może tak. Wyobraź sobie na nowo klasyczną sałatkę, pamiętając o podstawach żywieniowych. Wtedy poczucie winy po wakacjach Cię nie ogarnie.
PP – „Mimoza”
Aby przygotować sałatkę na 4 porcje, potrzebujesz:
- steki z łososia – 2 szt.
- dojrzałe awokado – 2 szt.
- jaja C0 – 3 szt.
- kukurydza konserwowa – 200 g
- cebula czerwona – 150 g
- sok z cytryny – 2 łyżki. l.
- zielona cebula – 1 łodyga
- sól
Do sosu:
- Jogurt grecki – 250 g
- niezbyt ostra musztarda – 2 łyżeczki.
- sól – do smaku
- świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku
1. Ugotuj jajka na twardo. Lekko posolić steki z łososia, zawinąć w folię i piec przez 20 minut w temperaturze 200°C. Studzimy i wydrążamy miąższ. Rybę rozgnieć widelcem na talerzu.
2. Kukurydzę konserwową przełóż na sito i poczekaj, aż płyn odcieknie. Następnie przełożyć na papierowe ręczniki, aby całkowicie wysuszyć ziarna.
3. Awokado przekrój na połówki, usuń pestki, miąższ pokrój w drobną kostkę, dodaj sok z cytryny. Zamieszać. Drobno posiekaj czerwoną cebulę, a zieloną cebulę pokrój w pierścienie.
4. Na sos połączyć jogurt grecki, musztardę, sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Dokładnie wymieszaj.
5. Podziel jajka na żółtka i białka. Żółtka rozgnieć widelcem. Białka posiekaj bardzo drobno. Nasmaruj głęboką, przezroczystą szklaną miskę sałatkową lub miski do serwowania sosem jogurtowym.
6. Ułóż warstwami rybę, czerwoną cebulę, białka jaj, kukurydzę i awokado. Posmaruj sosem. Posyp wierzch żółtkami i posiekaną zieloną cebulką. Podawaj natychmiast.
Uwaga dla gospodyni
Niektórzy opowiadają się za wykluczeniem z PP-„Mimozy» jajka Można je zastąpić gotowanym kalafiorem lub ciecierzycą.
Przy okazji
PP-„Mimoza» można przygotować nie z kukurydzą, ale z zielonym groszkiem. Po prostu nie używaj konserw: użyj mrożonych. Gotuj przez 5 minut, przepłucz lodowatą wodą, aby zachować jasny kolor i dodaj do sałatki.
Sałatka „Bransoletka z granatów” z językiem
Sałatka „Bransoletka z granatów» z językiem – bardziej reprezentacyjna i „bogata” wersja potrawy, którą wielu uwielbia. Język jest drogim produktem, dlatego idealnie nadaje się na świąteczny stół. Ponadto jego część można wykorzystać w sałatce, a resztę mięsa pokroić w cienkie plasterki i podać jako przekąskę.
Sałatka „Bransoletka z granatów” z językiem
Dla…