Najlepsze pomysły na to, jak mądrze i ze smakiem wykorzystać świeżo wyciśnięty, domowy sok w gotowaniu

Najlepsze pomysły na to, jak mądrze i ze smakiem wykorzystać świeżo wyciśnięty, domowy sok w gotowaniu

Najlepsze pomysły na to, jak mądrze i ze smakiem wykorzystać świeżo wyciśnięty, domowy sok w gotowaniu

Ksenia Woroncowa 11 września 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Domowy sok jest przyjemny do picia, pamiętając bogate letnie zbiory. Ale zdarza się, że jest za dużo pustych miejsc. Albo po prostu się nudzą. Z myślą o takich przypadkach zebraliśmy opcje, w jaki inny sposób można wykorzystać domowy (lub świeżo wyciśnięty) sok w kuchni. A dokładniej, do jakich potraw go dodawać, żeby był smaczniejszy.

Domowy sok, świeżo wyciskany sok

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Sok do deserów i wypieków
  • Sok na śniadanie
  • Sok w marynatach i sosach
  • Przepis na dressing z sokiem – do makaronu lub ryżu
  • Sok do zup i gulaszy

W deserach i wypiekach

Najłatwiejszym sposobem wykorzystania resztek domowego lub świeżo wyciśniętego soku jest ponowne sprawdzenie przepisów na desery. Są takie, gdzie sok jest jednym z ważnych składników. Można w nim coś namoczyć lub zastosować jako bazę np. pod krem. Tak więc warstwę kremu do ciast przygotowuje się z soku pomarańczowego, a także twarogu – wymaga również skórki cytrusowej, jajka i żółtka, masła i cukru.

Planujesz upiec ciastko? Spróbuj zrobić impregnację na bazie syropu cukrowego i soku. W ten sposób możesz zabarwić ciasta i dodać nowe nuty do ich smaku. Zrobi to każdy sok – domowy lub świeżo wyciśnięty. Jeśli bierzesz domowe, pamiętaj o całkowitej ilości cukru, aby impregnacja nie okazała się zbyt słodka. Syrop cukrowy jest zwykle wytwarzany z wody i cukru w ​​stosunku jeden do jednego. Ważne jest, aby upewnić się, że cukier całkowicie się rozpuścił.

Lub w tym przepisie na bezmięsne naleśniki zamień wodę na sok jabłkowy. Lepiej zmniejszyć ilość cukru, aby nie okazał się mdły, lub w ogóle go nie dodawać. Cynamon, kardamon i wanilia harmonijnie komponują się z jabłkami – spróbuj dodać do ciasta trochę przypraw. To samo możesz zrobić z dowolnym słodkim przepisem: weź taki, który zawiera wodę i zastąp połowę płynu sokiem.

Słodkie soki mają całe spektrum zastosowań w wypiekach: przygotowanie śmietanki, twarogu, impregnacja
Słodkie soki mają całe spektrum zastosowań w wypiekach: przygotowanie śmietanki, twarogu, impregnacja

Wreszcie przepis dla leniwych. Możesz zrobić galaretkę z absolutnie dowolnego soku, dodając żelatynę. Na 2 szklanki soku potrzebne będą około 3 łyżeczki. Zachęcamy do bogatego dekorowania deseru – spróbujcie użyć jagód i bitej śmietany.

W śniadaniach

Nie, nie mówimy o rozpoczynaniu dnia od świeżego, zielonego jabłka i selera (cudowny zwyczaj, ale dodalibyśmy czegoś bardziej sycącego). Słodkie soki – jabłkowy, pomarańczowy, wiśniowy – można rozcieńczyć wodą i ugotować na powstałej bazie owsianki: kaszy manny, płatków owsianych, kaszy jaglanej. Udekoruj naczynie świeżymi owocami lub jagodami, pokruszonymi orzechami i nasionami. Jest smaczniejsze, bardziej satysfakcjonujące i zdrowsze

Aby zaoszczędzić czas, ugotuj owsiankę z mlekiem ryżowym w powolnej kuchence. Do tego będziesz potrzebować: 1 szklanka ryżu, 600 ml mleka, 1 łyżka. l. płynny miód, 150 g suszonych moreli, sok z jednej pomarańczy i jej skórka, 4 łyżki. l. śmietana. Wszystko zajmie 30 minut, z czego 25 możesz przeznaczyć na inne sprawy, podczas gdy owsianka gotuje się w powolnej kuchence. Szczegóły dotyczące przygotowania dania znajdziesz pod linkiem.

Nawiasem mówiąc, kasza manna jest pyszna gotowana w soku żurawinowym. Nie znajdziesz go w sklepie, ale możesz szybko zrobić go z mrożonych jagód już rano, przed przygotowaniem owsianki. Aby to zrobić, należy rozgnieść żurawinę, a następnie wycisnąć sok przez sito lub gazę. Gdy kasza manna będzie już gotowa, dodaj dodatki – masło i bitą śmietanę.

W marynatach i sosach

Do dań gorących używaj soków z jabłek, pomarańczy i granatów – przygotuj na ich bazie sosy, marynuj ryby, kurczaka, mięso. Na przykład smak jagnięciny będzie jaśniejszy, jeśli zostanie duszona w soku z granatów z tymiankiem i miodem. Wystarczy w rondelku zagrzać sok jabłkowy bez cukru (najlepiej z odmian kwaśnych) i lekko odparować, następnie wyłożyć polędwiczkę wieprzową, dodać sól i pieprz, następnie dusić pod przykryciem do miękkości.

Sok z granatów nadaje się do marynowania drobiu i czerwonego mięsa
Sok z granatów nadaje się do marynowania drobiu i czerwonego mięsa

Zamarynuj udka kurczaka w szklance soku pomarańczowego, dodaj drobno posiekaną czerwoną cebulę i trzy łyżki sosu sojowego. Lepiej trzymać ptaka w tej mieszance przynajmniej przez noc lub 5-6 godzin. Następnie piecz w piekarniku – nie zapomnij włączyć trybu grilla na 10 minut przed gotowaniem, aby uzyskać piękną złotobrązową skórkę.

Sos do makaronu i ryżu

Każdy sok z cytrusów lub granatów stanowi szybki dressing do przystawki – spaghetti lub puszystego ryżu. Będziesz potrzebować:

  • jedna trzecia szklanki świeżo wyciśniętego lub kupionego w sklepie soku
  • 3 łyżki l. sos sojowy
  • 2 łyżki l. olej sezamowy
  • 3 łyżki l. masło orzechowe
  • 2 łyżeczki drobno posiekany imbir

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i od razu dodać do makaronu lub płatków śniadaniowych. Sos nadaje się nie tylko do zwykłego makaronu, ale także do makaronu – na przykład gryczanego (soba).

W zupach i gulaszach

Soki warzywne, zwłaszcza sok pomidorowy, można dodawać w małych ilościach podczas duszenia marchwi i cebuli do zupy – rozgotowanie będzie smaczniejsze. Użyj tego triku do pierwszych dań, które zawierają już pomidory w składnikach. Nawet prosta zupa jarzynowa na chudym bulionie dzięki sokowi pomidorowemu stanie się jaśniejsza i ciekawsza.

Soki warzywne nadają się również do duszenia gulaszu. Teraz jest sezon na różnorodne owoce i warzywa korzeniowe, dobry czas na takie eksperymenty. Zalecamy zacząć od prostych kombinacji. Umyj i obierz marchewkę, ziemniaki, cebulę, wlej sok pomidorowy do szklanki. Cebulę i marchewkę podsmażyć na oleju roślinnym, dodać ziemniaki, lekko zrumienić, następnie dusić warzywa w soku pomidorowym, aż zmiękną. Doprawić solą i pieprzem i podawać z mięsem lub świeżym pieczywem – można też maczać w gulaszu.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #sok #jak przygotować #świeżo wyciskany sokPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja