Najlepsze dipy i spready
Roman Ryżow 02 marca 2024 r
Dipy i smarowidła są bardzo popularne na całym świecie. Coraz częściej na przyjęciach i spotkaniach towarzyskich gościom podaje się duże danie z warzywami, tostami, krakersami, frytkami i kilkoma miskami z różnymi dipami i smarowidłami. Czym zatem jest dip, jak go prawidłowo jeść, z czego go przyrządzać, co z czym łączyć? A czym dip różni się od spreadu, jeśli w ogóle? Porozmawiajmy o wszystkim w porządku.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Historia głębin
- Z czego robi się dipy?
- Jak jeść dipy
- Co podawać z dipami
- Co to jest spread
- Przepisy:
- Głęboka Dziewica Maryjo
- Wspaniały pikantny dip serowy z pieczoną papryką
- Dip z kalafiora i orzechów
- Dip z awokado i serem pleśniowym
- Guacamole bez awokado
- Czeski dip z wędzonymi kiełbaskami
- Dip do wątroby
- Dip rybny
- Rozsmaruj pasty z ryb i kawioru
- Pasta z wątroby dorsza na kanapki i kanapki
- Serek twarogowy z czerwonym kawiorem
- Obatsda, bawarski smarowidło
- Pasta jajeczna
- Krem miodowy z pomarańczami i cytrynami
- Owoce z dipem czekoladowym
Historia głębin
Różne sosy w kuchni zaczęły pojawiać się kilka wieków temu. Początkowo podawano je z daniem głównym, aby poprawić jego smak, wyeliminować nieprzyjemny zapach dziczyzny lub zmiękczyć bardzo twarde mięso. Jako samodzielne danie, dip powstał w USA podczas Wielkiego Kryzysu. Następnie wiele niegdyś zamożnych rodzin zostało zmuszonych do rezygnacji ze służby, więc nie było komu gotować skomplikowanych i pysznych potraw. Gości zaczęto witać w prosty sposób – lekkimi przystawkami z surowych warzyw i kilkoma sosami do maczania potraw. Samo słowo „dip” pochodzi od angielskiego czasownika dip, oznaczającego „zanurzyć”.
Z czego robi się dipy?
Guacamole to jeden z najpopularniejszych dipów
Dipy przygotowywane są z pieczonych lub świeżych warzyw i owoców, a także z mięsa lub owoców morza. Jako bazę często stosuje się sosy śmietanowe i dość gęste dressingi. Może to być majonez, ser, śmietana, jogurt, twarożek itp. Przyprawy dodaje się dla pikanterii, ziół dla świeżego smaku i orzechów lub nasion dla chrupiącej konsystencji. Być może najpopularniejszymi i najbardziej znanymi dipami są guacamole, salsa, chutney, tatar i szwajcarskie fondue. Główna różnica między dipem a sosem lub pastą do smarowania polega na tym, że przystawkę zanurza się w nim, a nie wylewa na wierzch. Oznacza to, że jest to zarówno samodzielne danie, jak i sposób serwowania.
Jak jeść dipy
Zazwyczaj dipy podaje się z jedzeniem, które bierze się rękami lub pałeczkami. Jeśli to konieczne, możesz użyć również szaszłyka lub widelca. Obowiązuje ścisła zasada – jeden kawałek zanurza się w sosie raz. Jeśli plasterek jest zbyt duży, aby zmieścić się w ustach, nie zanurzaj go ponownie w tej samej sosjerce. Nawiasem mówiąc, dipy można przygotować wcześniej: dobrze przechowują się w lodówce przez kilka dni.
Z czym podawać dipy?
Warzywa pokrojone na kawałki można podawać z dipami
Dipy podawane są najczęściej ze świeżymi warzywami i owocami pokrojonymi w drobną kostkę, frytkami lub wiejskimi, paluszkami serowymi, frytkami i nachosami, a także grissini i grzankami. Oczywiście nie jest to pełna lista, ponieważ w sosie można maczać także świeże jagody, wędliny itp.
Co to jest spread?
Pasta do smarowania lub pasta kanapkowa, jak się ją nazywa, to puree z przygotowanych potraw połączonych i zmielonych razem. W odróżnieniu od dipu należy go smarować chlebem, krakersami czy blokiem warzywnym, dzięki czemu konsystencja tej pasty jest zazwyczaj gęstsza. Pasty przygotowuje się z podrobów, mięsa, ryb, roślin strączkowych, twarogu, serów lub konserw. Aby uzyskać gładką konsystencję, często dodaje się masło, majonez, jajka na twardo, awokado, a dla jasnego smaku – musztardę, chrzan, różne przyprawy i przyprawy. Chyba najbardziej znanymi i popularnymi smarowidłami są pasztety, hummus i bawarski ser ziemniaczany. Nawiasem mówiąc, ten ostatni nie zawiera sera. Przygotowuje się go z gotowanych ziemniaków o dużej zawartości skrobi, śmietany, twarogu, cebuli, kminku i czosnku.
Przepisy
W naszej ofercie znajdziesz 15 przepisów na dipy i smarowidła, które można bardzo szybko i łatwo powtórzyć.
Głęboka Dziewica Maryjo
Deep Virgin Mary to idealny dodatek do chipsów kukurydzianych i wszelkich mięs delikatesowych. Jeśli chcesz, dodaj odrobinę pieprzu cayenne lub kilka kropli sosu Tabasco.
Głęboka Dziewica Maryjo
Do przygotowania dipu na 6 porcji potrzebne będą:
- siekane pomidory we własnym soku – 400 g
- mascarpone – 250 g
- czosnek – 2 ząbki
- kremowy chrzan – do smaku
- Sos Worcestershire – do smaku
- Sos Tabasco – opcjonalnie
- świeżo zmielony czarny pieprz – opcjonalnie
1. Do miski blendera włóż obrany czosnek, pomidory z sokiem, kremowy chrzan, sos Worcestershire i Tabasco i zmiksuj na gładką masę.
2. Za pomocą szpatułki połącz masę z mascarpone i delikatnie wymieszaj. W razie potrzeby dodać sól i pieprz.
Uwaga dla gospodyni
Mascarpone do tego dipu można zastąpić miękkim twarogiem, a pomidory we własnym soku włoską passatą.
Przy okazji
Zamiast sosu Tabasco można posiekać bardzo drobno świeżą ostrą paprykę.
Wspaniały pikantny dip serowy z pieczoną papryką
Dip serowy z pieczoną papryką idealnie nadaje się do chrupiących świeżych warzyw, paluszków i zwykłych gotowanych ziemniaków. Po prostu spróbuj i przekonaj się sam.
Wspaniały pikantny dip serowy z pieczoną papryką
Do przygotowania dipu na 10 porcji potrzebne będą:
- słodka papryka – 500 g
- serek śmietankowy (Hochland, cremetto itp.) – 300 g
- papryczka chili – 2 szt.
- świeże zioła do smaku – 1 pęczek
- czosnek – 1 ząbek
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
1. Przygotowane papryki ułóż na blasze do pieczenia i piecz w temperaturze 180°C przez około 30 minut, aż będą miękkie. Odwracaj się okresowo. Skórka powinna być zwęglona, dzięki temu smak będzie ciekawszy.
2. Wyjmij paprykę z piekarnika i natychmiast włóż ją do plastikowej torby. Zawiąż mocno. Zostaw to o 5–10 minut.
3. Paprykę obrać i umieścić w misie blendera. Dodać drobno posiekane zioła i ząbek czosnku. Zmiel na gładką pastę.
4. Wymieszać z serkiem śmietankowym, solą i pieprzem do smaku, ponownie dokładnie wymieszać.
5. Dip przełożyć do czystego, suchego pojemnika i wstawić do lodówki na 40 minut–60 minut. Podawać z bagietką lub warzywami.
Przydatne rady
Pamiętaj, aby ostra papryka zagotowała się w torebce, dzięki temu łatwiej będzie ją obrać.
Przy okazji
Do pieczenia najlepsza jest papryka o grubej skórce.
Dip z kalafiora i orzechów
Ten dip kalafiorowo-orzechowy zaskoczy zarówno Ciebie, jak i Twoich gości. Założymy się, że nie każdy będzie w stanie odgadnąć składniki, z których jest wykonany.
Dip z kalafiora i orzechów
Do przygotowania dipu na 4 porcje potrzebne będą:
- kalafior – 1 główka
- orzechy włoskie – 100 g
- młode orzechy laskowe – 40 g
- czosnek – 1 główka
- oliwa z oliwek – 3 łyżki. l.
- sok z cytryny – 2 łyżki. l.
- rozmaryn – 1 gałązka
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- chipsy kukurydziane do podania
- świeże warzywa do podania
1. Orzechy włoskie zalać wodą i odstawić na 2 godziny. Rozgrzej suchą patelnię i praż orzechy laskowe na złoty kolor, 5 minut. Posiekaj i odłóż orzechy na bok.
2. Rozgrzej piekarnik do 190°C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Kalafior dzielimy na małe różyczki i układamy na blasze do pieczenia. Wlać 1 łyżkę. l. oliwa z oliwek, sól. Z główki czosnku odetnij górę, posmaruj oliwą, zawiń w folię i połóż obok kapusty. Piec warzywa na środku piekarnika przez 20 minut. Wymieszaj kapustę szpatułką i kontynuuj pieczenie przez kolejne 15-20 minut. Studzimy na blasze przez 5-10 minut.
3. Odcedź płyn z orzechów włoskich. Zdejmij folię z czosnku i wyciśnij pastę czosnkową z ząbków. Do miski blendera włóż kapustę, czosnek, orzechy włoskie i liście rozmarynu. Wlać 80 ml przegotowanej wody, 1 łyżka. l. oliwa z oliwek i sok z cytryny, sól i pieprz. Szlifować, aż będzie gładkie. Jeśli to konieczne, dodaj kolejne 1-2 łyżki. l. woda.
4. Dip przelać do miski, posypać prażonymi orzechami laskowymi, skropić pozostałą oliwą i udekorować rozmarynem. Podawać z warzywami i chipsami kukurydzianymi.
Uwaga dla gospodyni
Do przygotowania dipu potrzebny będzie blender: blender zanurzeniowy lub blender szklany, znacznie trudniej będzie go obsłużyć ręcznie.
Przy okazji
Nie zrażajcie się ilością czosnku – po upieczeniu jego smak staje się delikatny, kremowy i wcale nie ostry.
Dip z awokado i serem pleśniowym
Kremowy dip z awokado i serem pleśniowym to pyszna i łatwa w przygotowaniu przekąska. Idealne z lampką wina lub szampana.
Dip z awokado i serem pleśniowym
Do przygotowania dipu na 4 porcje potrzebne będą:
- awokado – 2 szt.
- ser pleśniowy – 150 g
- szalotka – 1 szt.
- śmietana o zawartości tłuszczu co najmniej 30% – 2-3 łyżki. l.
- sok z cytryny – 2 łyżki. l.
- gałka muszkatołowa – 1 szczypta
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- świeże warzywa (marchew, seler, ogórki, papryka) do podania
- paluszki chlebowe do podania
1. Ser pleśniowy rozgniatamy widelcem i stopniowo dodajemy śmietanę. Drobno posiekaj szalotkę i połącz z masą serową.
2. Skrop miąższ awokado sokiem z cytryny. Rozgnieć widelcem i wymieszaj z serem.
3. Dopraw dip solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Podawać z paluszkami chlebowymi i warzywami.
Uwaga dla gospodyni
Aby zrobić ten dip, wybierz najdojrzalsze, bardzo miękkie awokado.
Przy okazji
Aby uzyskać bardziej pikantny dip, możesz dodać do tego dipu odrobinę drobno posiekanego szczypiorku.
Guacamole bez awokado
Guacamole z zielonego groszku to alternatywna wersja popularnego meksykańskiego dipu, który w niczym nie ustępuje swojemu klasycznemu starszemu bratu. W sezonie lepiej oczywiście używać świeżego młodego groszku.
Guacamole bez awokado
Do przygotowania dipu na 4 porcje potrzebne będą:
- groszek zielony mrożony – 400 g
- dojrzały pomidor (średni) – 2 szt.
- słodka czerwona cebula – 1/2 szt.
- limonka – 1 szt.
- masło – 50 g
- czosnek – 2–4 ząbki
- kolendra – 6–7 gałązek
- oliwa z oliwek
- Sos Tabasco – opcjonalnie
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- chipsy kukurydziane do podania
1. Posiekaj cebulę tak drobno, jak to możliwe i dodaj sól. Za pomocą drobnej tarki usuń skórkę z limonki i wyciśnij sok. Wlać sok do cebuli, pozostawić na 15 minut.
2. Czosnek rozgniatamy i obieramy, drobno siekamy łodygi kolendry (najlepiej razem z korzeniami) i połowę liści. Kolendrę i czosnek włóż do moździerza, dodaj sól i utrzyj na pastę, stopniowo dodając oliwę z oliwek.
3. Gotuj groszek we wrzącej osolonej wodzie przez 3 minuty. Zmiel masło w blenderze i przetrzyj przez sito.
4. Pomidory przekroić na krzyż, zalać wrzątkiem, a następnie wodą z lodem. Obierz ze skóry. Pokrój na ćwiartki, usuń nasiona i płyn, miąższ pokrój w drobną kostkę.
5. Wszystkie przygotowane składniki wymieszać, w razie potrzeby doprawić Tabasco, solą i pieprzem. Dodać skórkę z limonki i ponownie wymieszać. Posyp listkami kolendry i podawaj z chipsami kukurydzianymi.
Uwaga dla gospodyni
Do tego dipu używaj wyłącznie świeżego lub mrożonego zielonego groszku. Konserwy nie będą działać.
Przy okazji
Świeże pomidory można zastąpić suszonymi na słońcu: przed dodaniem do całkowitego dipu należy je drobno posiekać.
Czeski dip z wędzonymi kiełbaskami
Pikantny i sycący dip na bazie sera i wędzonego…