Najlepsze ciasto miodowe na świecie

Najlepsze ciasto miodowe na świecie

Święta sylwestrowe to okazja do wypróbowania wielu nowych przepisów i zadowolenia swoich bliskich i przyjaciół różnorodnymi smakołykami. Znamy przepis na rewelacyjny piernik miodowy.

Przygotowanie piernika zajmuje nie więcej niż dwie godziny, a aromat wydobywający się z piekarnika jest tak pachnący, że sąsiedzi zaczynają szukać pretekstu, aby poprosić o herbatę. Herbatę możemy zaproponować, ale nie z piernikiem: dobrze, żeby odpoczęła przez trzy dni, aby w pełni ujawnił się aromat i gęstniała konsystencja.

Pierniki miodowe: geneza, odmiany i zamienniki

Pierniki od dawna znane są na całym świecie pod różnymi nazwami i od zawsze kojarzone są ze świętami, w tym także z Nowym Rokiem. Pierwsze przepisy na chleb z przyprawionym miodem pochodzą z X wieku i są to przepisy na lekach, który zwykle podaje się w żydowskie święto Rosz ha-Szana jako życzenie słodkiego Nowego Roku.

W Niemczech pieczą Lebkuchen, we Francji pieczą chleb z przyprawami (pain d’epice), a w całym świecie anglojęzycznym pieczą pierniki. Swoją drogą, początkowo chleb z przyprawami wypiekano w Reims z mąki żytniej, co czyni go praktycznie rodzeństwem rosyjskiego piernika, który też ma stulecia.

A dzisiaj część mąki pszennej czasami zastępuje się mąką żytnią. Zamiast masła całkiem możliwe jest przyjęcie oleju roślinnego o neutralnym smaku; zamiast miodu, melasy, syropu kukurydzianego lub płynnego dżemu. Aby dodać koloru i wzmocnić aromat, mleko czasami zastępuje się mocną parzoną kawą lub herbatą. Cóż, dobór przypraw i ich proporcje są całkowicie kwestią gustu, ale zdecydowanie nie należy na nich oszczędzać. Miło, choć nie jest to konieczne, dodać orzechy lub rodzynki.

Sekrety robienia pierników miodowych

Od piernika nie oczekuje się przewiewności, wręcz przeciwnie, ma gęsty miąższ, który przy krojeniu prawie się nie kruszy. Dawno, dawno temu jako siłę unoszącą używano gęstego zakwasu: kawałka ciasta pozostałego po poprzednim pieczeniu. We współczesnych przepisach zakwas zastąpiono chemicznymi środkami spulchniającymi: proszkiem do pieczenia lub sodą, a jeśli ciasto zawiera miód lub kawę, oba te składniki.

Czasami w przepisach pojawia się mąka samorosnąca. W takim przypadku wystarczy dodać do ciasta odrobinę soli i proszku do pieczenia w ilości ½ łyżeczki. sól i 1 ½ łyżeczki. proszek do pieczenia na każde 140 g (1 szklanka) mąki.

Piernik nadaje się do herbaty, ale jeszcze lepiej jest podawać go jako przystawkę z pasztetem z wątróbek drobiowych, kawiorem grzybowym, karmelizowaną cebulą lub talerzem serów.

Przepis na piernik miodowy

  • 1 łyżeczka cynamon
  • ½ łyżeczki gałka muszkatołowa
  • 2 łyżeczki anyż
  • 5 pudełek kardamonu
  • 10 pąków goździków
  • 1 łyżeczka mielony imbir
  • 150 ml mleka
  • 50 g masła
  • 270 g miodu
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej
  • 1/4 łyżeczki sól
  • 5 g sody oczyszczonej
  • 10g proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ciemny cukier trzcinowy
  • skórka z ½ pomarańczy
  • skórka z ½ cytryny
  • 4 jajka

Prostokątną formę (o wymiarach 20 x 35 cm i bokach o wysokości co najmniej 5 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Przyprawy rozetrzeć w moździerzu lub zmielić w młynku do kawy. Gorące mleko połączyć z masłem i miodem, wymieszać. Mąkę pszenną i żytnią przesiać z solą, sodą i proszkiem do pieczenia, wymieszać z posiekanymi przyprawami. Cukier wymieszać ze skórką z cytryny i pomarańczy, dodać jajka i lekko ubić.

Mieszankę mleka i jajek wymieszać z mąką i zagniatać ciasto, aż nie pozostaną grudki.

Wlać ciasto do przygotowanej formy. Piec przez 35-40 minut, aż drewniany wykałaczka wbita w środek będzie sucha.

Wyjmij ciasto miodowe z piekarnika i połóż na drucianej kratce. Po 5-7 minutach zdjąć z formy na metalową kratkę i całkowicie ostudzić. Zawinąć w papier do pieczenia i folię. Pozostawić do „dojrzewania” na 3-5 dni na dolnej półce lodówki.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #styczeń #Boże Narodzenie #miód #pieczenie #Alena Spirina #piernik #deser miodowyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja