Nadziewane zielone pomidory na zimę
Do przepisu
Koniecznie przygotuj nadziewane zielone pomidory na zimę: ta przystawka zadziwi Twoich bliskich i gości bardzo ciekawym, pikantnym smakiem. A dzięki obfitości warzyw jest również bardzo zdrowy: zawarte w nim witaminy są zachowywane tak całkowicie, jak to możliwe, ponieważ składniki nie są poddawane obróbce cieplnej. Kolejną oczywistą zaletą przystawki jest to, że przygotowujemy ją bez dodatku octu: nadziewane pomidory są po prostu solone i fermentowane, uzyskując przyjemną kwaskowatość. Ogólnie rzecz biorąc, zdecydowanie warto spróbować! Co więcej, nadziewane zielone pomidory mogą zimą służyć Ci jeszcze jedną usługą: są idealnym dodatkiem do świątecznego stołu noworocznego lub bożonarodzeniowego.
Złożoność: łatwo Kalorie: 31,21 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 1 godzina Używany: 1,67 g/0,24 g/6,67PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJIduża marchewka – 2 szt. cebula – 1 szt. ostra papryka – 1 szt. czosnek – 1 główka pietruszki – 250 g łodyg selera – 300 g pomidorów (zielonych lub brązowych) – 4 kg wody pitnej – 3 l soli – 6 łyżek l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj składniki do nadziewania zielonych pomidorów na zimę. Przede wszystkim obierz marchewkę i cebulę. Umyj marchewki i zetrzyj je na grubej tarce, cebulę pokrój w cienkie półpierścienie.
Krok 2
Umyj ostrą paprykę i pokrój w cienkie pierścienie. Jeśli wolisz bardziej ostry smak, możesz zostawić nasiona. Czosnek obieramy, ząbki rozgniatamy płaską stroną noża i drobno siekamy.
Krok 3
Natkę pietruszki i seler na farsz do pomidorów umyć, dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem i drobno posiekać. Wymieszaj wszystkie przygotowane warzywa i dodaj trochę soli.
Krok 4
Umyj zielone pomidory i na każdym wykonaj głębokie nacięcie. Umieść w nim przygotowany wcześniej farsz warzywny. Umieścić szczelnie w wannie lub innym pojemniku o odpowiedniej objętości.
Krok 5
Aby przygotować solankę, zagotuj wodę z solą. Polać nadziewanymi pomidorami. Pozostawić w temperaturze pokojowej na 2-3 dni. Pomidory powinny zmienić kolor na ciemniejszy i stać się miękkie. Przechowywać w chłodnym miejscu.
PRZYDATNE RADY
Nadziewane zielone pomidory przygotowane według tego przepisu można przechowywać przez całą zimę, najważniejsze jest trzymanie ich w chłodnym, suchym miejscu. Nie ma potrzeby ich ciasnego zwijania. Jeśli chcesz większej niezawodności, włóż je do lodówki.
PRZY OKAZJI
Do nadziewania zielonych pomidorów spróbuj wybrać największe owoce: dzięki temu będzie Ci wygodniej podczas gotowania, a wynik będzie znacznie lepszy!