Nadziewane pomidory
gastronomia 22 czerwca 2010(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Szkoda oczywiście, że takich pomidorów nadziewanych ziołami nie można od razu postawić na stole. Musi upłynąć czas, aby pomidory się zaparzyły i aby w marynacie zaszły wszystkie niezbędne procesy. A potem możesz spróbować, zjeść i leczyć.
Złożoność: łatwo Kalorie: 0,00 kcal/porcję Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzinaPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ3 łyżki l. sólocet 9% – 300 mlmłody czosnek2,5 kg brązowych pomidorówcukierpietruszkapapryczka chili3 korzenie chrzanukoperek Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Do nadzienia drobno posiekać koperek, natkę pietruszki, czosnek i 1 papryczkę chili, wszystko wymieszać. Pomidory pokroić i wypełnić farszem.
Krok 2
Na dnie wysterylizowanego słoika umieść korzeń chrzanu o długości nie większej niż 20 cm, a na wierzch ułóż pomidory z nadzieniem.
Krok 3
Pomidory zalać ostrym sosem, przygotowanym według poniższego obliczenia: na 1 litr wody – 100 g cukru, 1 łyżka. l. sól i 100 ml octu. Sterylizuj słoiki z pomidorami (do 1 litra – 7-10 minut, 2 litry – 15 minut, 3 litry – 30 minut) i zamknij.