Nadziewane pomidory
gastronomia 17 września 2014 r Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Porcje: 2 Gotowanie: 1 godzinaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJE1 kg pomidorów 1 pęczek pietruszki 15 ząbków czosnkuNa marynatę:2 łyżki l. sól 1,5 łyżki. l. miód 3 łyżki. l. ocet winny 1 litr wody Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Obierz i drobno posiekaj czosnek. Drobno posiekaj liście pietruszki. Wymieszaj czosnek z pietruszką.
Krok 2
Pomidory myjemy i odcinamy wierzchołki. Za pomocą łyżeczki wydrąż część miąższu. Włóż mieszaninę pietruszki i czosnku do zagłębienia.
Krok 3
Umieść nadziewane pomidory w wysterylizowanych słoikach. Zalać wrzącą wodą i pozostawić na 10 minut.
Krok 4
Wodę odcedź do rondla, dodaj sól i miód, zagotuj i ponownie zalej pomidory. Do każdego słoika wlej po 1,5 łyżki. l. ocet. Zwiń słoiki.