Nadziewane bakłażany

Nadziewane bakłażany

gastronomia 29 lipca 20105,00 (1)WskaźnikRatowaćUdziałnieokreślonyKomentarzNadziewane bakłażany Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Porcje: 2 Gotowanie: 1 godzina 30 minutSolenie, fermentacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJEmarchewka duża – 3 szt.czosnek – 1 główkacebula – 4 średnie cebulekoperek – duża pęczekocet jabłkowy – 1 szklankaolej roślinny – 3 łyżki. l.średnie pomidory – 4-5 szt.gruba sól – 2 łyżki. l.słodka papryka – 3 szt.kolendra – duża pęczekmałe, bardzo młode bakłażany – 2 kgcukier – 1,5 łyżki. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

1. Zagotuj wodę, dodaj sól w ilości 1 łyżki. l. sól na 1 litr wody. Bakłażany w całości włożyć do dużego rondla, zalać wrzątkiem i gotować 5 minut. Spuścić wodę. Schłodzić bakłażany. 2. Marchewkę i cebulę pokroić w paski. Z papryki usuń łodygę i nasiona, a miąższ pokrój w paski. Pomidory pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim warzywa przez 5–7 minut; zdjąć z ognia. 3. Drobno posiekaj czosnek, posiekaj warzywa; dodać do ostudzonego nadzienia, dokładnie wymieszać. 4. Bakłażany przekrój wzdłuż, ale nie do końca, i napełnij je mieszanką warzywną. 5. Na marynatę zagotować 1 litr wody z octem, solą i cukrem. Bakłażany szczelnie ułożyć w wysterylizowanych słoikach, zalać marynatą i szczelnie zamknąć. Pozostawić do marynowania w chłodnym miejscu, od czasu do czasu przewracając słoiki. Bakłażany będą gotowe za 20 dni.

UWAGA DO GOSPODARKI

Wskazówka dotycząca artykułów spożywczych Do tego dania możesz poszukać w sprzedaży mini-bakłażanów; zwykle przychodzą do nas z Tajlandii. Mniej więcej wielkości małego ogórka, idealnie nadają się do umieszczenia w słoikach.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja