Do przepisu
Jedyną rzeczą lepszą od gęsi na Boże Narodzenie lub Nowy Rok jest gęś faszerowana. Nadziewamy ptaka puree ziemniaczanym, pieczemy jabłka i podajemy z naszą gęsią jako dodatek.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 2054,43 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 67,64 g/174,64 g/52,52PiekarnikPrażeniePieczenieNa patelniFarszKuchnia rosyjskaKolacjaDrugie danieDanie główneNa świątecznym stoleNowy RokBoże NarodzenieSKŁADNIKI NA 6 PORCJIziemniaki – 800 gpor (biała i zielona część) – 1 łodygaczosnek – 5 ząbkówmasło – 2,5 łyżki. l.świeże liście tymianku – 1 łyżka. l.posiekana natka pietruszki – 1 łyżka. l.otarta skórka z 2 cytryngęś o wadze 2,5 kg – 1 szt.świeżo zmielony czarny pieprzsólDo dekoracji jabłkowej:jabłka średnie – 6 szt.żurawina – 100 gsyrop jagodowy – 100 mlmasło – 1,5 łyżki. l.Cukier brązowy Demerara – 2 łyżeczki. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj warzywa na mięso mielone. Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy do miękkości.
Krok 2
Pory umyć i pokroić w pierścienie. Obierz i posiekaj czosnek. Na patelni rozgrzej połowę masła i smaż na niej pory, 8 minut. Dodać tymianek, czosnek i smażyć 1 minutę.
Krok 3
Odcedź ziemniaki i rozgnieć je z pozostałym masłem. Puree wymieszaj ze smażonym porem, natką pietruszki i skórką z cytryny. Sól i pieprz do smaku.
Krok 4
Rozgrzej piekarnik do 220°C. Przygotowaną mieszanką nafaszeruj gęś, zabezpiecz nacięcie drewnianymi wykałaczkami. Zawiąż nogi sznurkiem. Jeśli zostało jakieś dodatkowe nadzienie, zachowaj je do dekoracji. Natrzyj tuszę solą i pieprzem. Ułożyć na natłuszczonej blasze do pieczenia. Piec 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180°C i piec kolejne 2 godziny, od czasu do czasu polewając gęś wypływającym sokiem.
Krok 5
Upiecz jabłka. W misce wymieszaj żurawinę i syrop jagodowy. Za pomocą ostrego noża usuń „czapeczki” z jabłek i wytnij rdzeń, pozostawiając cienkie ścianki.
Krok 6
Napełnij jabłka masą żurawinową, posmaruj łyżeczką masła i posyp cukrem. Przykryj pokrywkami i piecz przez 20 minut. w temperaturze 170°C, do miękkości. Wyjmij gęś z piekarnika i odstaw na 20 minut. Następnie przełóż na duży półmisek i połóż na nim pieczone jabłka.
Przy okazji
Przygotuj magiczną marynatę do złocistobrązowego kurczaka na sylwestrowy stół na bazie oliwy z oliwek i pomarańczy. Idealnie nadaje się do tego oliwa z oliwek Borges Classic, ponieważ ta specjalna mieszanka rafinowanych i nierafinowanych oliw z oliwek zachowuje smak i zalety oliwek w temperaturach do 220°C.
Borges ()
Składniki:
2 pomarańcze
2 łyżki l. ocet balsamiczny Borgesa Modena
2 łyżki l. oliwa z oliwek Borgesa Klasyczny