Nadzienie z dzikiego ryżu dla świątecznego ptaka
gastronomia 07 października 2016 r Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 8 Gotowanie: 20 minut Dodać. czas: 1 godzinaKolacjaPustyDanie główneMenu dla dzieciImpreza, bufetSKŁADNIKI NA 8 PORCJI2 szklanki przygotowanego dzikiego ryżu 400 g wątroby (z kurczaka, kaczki lub indyka) 1 średnia cebula 100 g suszonych wiśni lub żurawiny 150 ml soku pomarańczowego lub oleju roślinnego sól, świeżo zmielony czarny pieprz Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Podgrzanym sokiem pomarańczowym zalej wiśnie lub żurawinę i odstaw na 1 godzinę.
Krok 2
Obierz i bardzo drobno posiekaj cebulę. Smażyć cebulę na oleju do jasnozłotego koloru, 7 minut. Umieścić wątrobę i smażyć na cebuli przez 3 minuty. z każdej strony. Zdjąć z ognia, ostudzić. Wątrobę pokroić na małe kawałki.
Krok 3
Wymieszaj cebulę, wiśnie z sokiem i ryż z wątróbką. Doprawić solą i pieprzem. Napełnij ptaka tą mieszanką, niezbyt mocno. Podczas pieczenia podgrzej pozostałą mieszaninę w płynie drobiowym i podawaj z ptakiem.