Nadzienie do szarlotki
Ekaterina Reshetnik 27 sierpnia 20150,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Porcje: 1 Gotowanie: 40 minut Dodać. czas: 20 minutGotowanieKuchnia amerykańskaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘjabłka – 10 szt.sok z cytryny – 2 łyżki. l.woda – 1 lcukier – 500 gskrobia kukurydziana – 60 gcynamon – 1 łyżka. l.gałka muszkatołowa 1 łyżeczka.sól – 1 łyżeczka. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Jabłka obierz, usuń rdzeń i pokrój. Aby jabłka nie ściemniały podczas przygotowania, włóż plasterki jabłka do rondla z wodą i 1 łyżką. sok z cytryny.
Krok 2
Przygotujmy sos. Połącz wodę, cukier, skrobię kukurydzianą, sól i gałkę muszkatołową w dużym rondlu. Doprowadzić do wrzenia i gotować, mieszając, 10-15 minut, aż zgęstnieje. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj 2 łyżki. l sok z cytryny i dobrze wymieszaj.
Krok 3
Przygotowane słoiczki napełnić do połowy plasterkami jabłek, polać sosem, lekko ubić, napełnić słoik jabłkami i ponownie zalać sosem. Staraj się, aby w słoiku było jak najmniej pęcherzyków powietrza. Sterylizuj słoiki z jabłkami we wrzącej wodzie przez 15-20 minut i zwiń.
UWAGA DO GOSPODARKI
Lepiej jest użyć litrowych słoików, ta ilość wystarczy na wypełnienie formy o średnicy 24 cm.