Nadzienie do empanad
gastronomia 24 stycznia 2017 r Do przepisu
Bardzo smaczny nadzienie mięsne do naleśników z mięsa mielonego z dodatkiem smażonego boczku i cebuli szczególnie przypadnie do gustu miłośnikom mięs i dań sycących.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 337,36 kcal/porcja Porcje: 20 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 7,36 g/33,09 g/1,10Danie główneSKŁADNIKI NA 20 PORCJI1,5 kg mostka wołowego z tłuszczem z kością 6 plastrów boczku 1 marchewka 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka. mieszanka papryki groszek gałka muszkatołowa na czubku noża sól świeżo zmielony czarny pieprz Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Mostek włożyć do garnka w jednym kawałku i zalać wrzącą wodą. Doprowadzić do wrzenia, dodać pokrojoną w kawałki marchewkę, ziarna pieprzu i sól, dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso zacznie odchodzić od kości, około 2,5 godziny.
Krok 2
Wyjmij mostek z bulionu (nie będzie Ci potrzebny, możesz go podać z naleśnikami po odcedzeniu). Mięso pokroić na małe kawałki i zmielić w maszynce do mięsa.
Krok 3
Cebule obieramy i siekamy możliwie najdrobniej – kawałki cebuli nie powinny być większe od ziarenka ryżu.
Krok 4
Boczek pokroić w cienkie paski i wrzucić na zimną patelnię. Włącz mały ogień. Rozpuść tłuszcz z boczku, dodaj cebulę, zwiększ ogień. Smażyć, aż cebula będzie złocista, 10 minut.
Krok 5
Zmiażdż, obierz i posiekaj czosnek. Do cebuli i boczku dodajemy czosnek i smażymy kolejne 3-4 minuty.
Krok 6
Na patelnię wrzucamy mięso mielone, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem, mieszamy i smażymy wszystko jeszcze kilka minut. Przed nadzieniem naleśników schłódź mięso mielone.