Nadzienia drobiowe: jak nadziewać ptaka

Nadzienia drobiowe: jak nadziewać ptaka

Ludzie nadziewają ptaki przed pieczeniem z kilku powodów. Ponieważ jest pyszne. Oszczędza pieniądze. I to też robi wrażenie.

Zebraliśmy dla Was nasze ulubione dodatki. Niektóre z nich są bardzo proste, inne wymagają pewnych umiejętności, ale wszystkie są fantastycznie smaczne.

Porcją tego nadzienia można nafaszerować średniej wielkości kurczaka lub 3 przepiórki. Jeśli zamierzasz ugotować indyka, zwiększ ilość farszu, zwracając uwagę na wielkość ptaka – może ważyć 5, a może 8 kg: w pierwszym przypadku potrzeba około 2 razy więcej farszu.

Jeśli nie dodasz surowego jajka, dowolne z tych nadzień można zjeść na gładko, lekko podsmażone w gorącym piekarniku lub ugotowane na patelni gulaszowej.

Kasza gryczana i podroby z kurczaka smażone z cebulą

Proporcje podrobów i owsianki w tym nadzieniu zależą wyłącznie od Twojej wyobraźni, ale z naszego doświadczenia wynika, że ​​kaszy gryczanej powinno być co najmniej 3 razy więcej.

Na patelni podsmaż garść drobno posiekanych podrobów z kurczaka z posiekaną połową białej cebuli (zalecamy użycie rafinowanego oleju roślinnego). Doprawić solą i pieprzem, aż podroby będą sprawiały wrażenie przesolonych. Kaszę gryczaną ugotuj do połowy ugotowanej (1 szklanka płatków, 1 szklanka wrzącej wody, 10 minut lub do momentu, aż cała woda zostanie wchłonięta). Ochłodzić oba do temperatury pokojowej, a następnie wymieszać. W takim przypadku ptaka należy wypchać luźno, biorąc pod uwagę, że podczas pieczenia objętość nadzienia wzrośnie około 1,5 razy.

Orzechy włoskie, cebula, czosnek i przyprawy

Obrane orzechy umieść na durszlaku (będziesz potrzebować około 2 filiżanek). Zanurz go w garnku z wrzącą wodą. w 1Podnieś durszlak na 2 minuty i pozwól, aby cała woda spłynęła. Następnie rozłóż orzechy na stole i pozostaw do wyschnięcia. Teraz nie będą miały gorzkiego smaku. Następnie można je przepuścić przez maszynę do mięsa lub zmielić tłuczkiem w moździerzu – to drugie trwa dłużej, ale jest lepsze. Z powstałej masy orzechowej należy odcisnąć jak najwięcej oleju (wystarczy docisnąć z wierzchu łyżką, a następnie lekko przechylić miskę – olej zacznie wystawać znad krawędzi). Smażyć cebulę na tym oleju, aż będzie przezroczysta (ilość cebuli jest dowolna, ale nie mniej niż połowa średniej cebuli). Posiekać lub zmiażdżyć prasą czosnkową 23 ząbki czosnku. Wymieszaj orzechy, cebulę i czosnek, dodaj 12 łyżki mąki. Doprawiamy solą, mielonym cynamonem, goździkami, kolendrą, czerwonym i czarnym pieprzem oraz mieszanką przypraw „khmeli-suneli” lub „utskho suneli” (do smaku). Wlać 23 łyżki białego octu winnego, 12 łyżki ciepłej wody i 1 surowe jajko. Mieszaj, aż będzie gładkie.

Kurczak musi być szczelnie wypełniony tym nadzieniem, ponieważ bardziej prawdopodobne jest, że straci swoją objętość niż wzrośnie.

Makaron i borowiki

Najlepszym wyborem makaronów w tym przypadku będzie włoskie pappardelle lub tagliatelle. Na średniego kurczaka potrzeba 200 sztuk250 g suchego makaronu, czyli od 2 do 2,5 regularnych porcji. Ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, skracając czas gotowania o 2 minuty, następnie odcedzić na durszlaku, odcedzić, przełożyć do garnka z bardzo zimną wodą, ostudzić i ponownie odcedzić. Świeże borowiki (23 sztuki) pokrojone w cienkie plasterki, podsmażyć z ząbkiem czosnku na oliwie przez 2 sztuki3 minuty. Makaron drobno posiekaj, dodaj grzyby, dopraw solą i czarnym pieprzem i jeśli chcesz, dodaj jeszcze 1 łyżeczkę. świeże liście tymianku. Na koniec wlać 1 surowe jajko i dokładnie wymieszać.

Ziemniaki, słodka papryka i ser

Weź 3 duże słodkie papryki, posmaruj je olejem i piecz, od czasu do czasu przewracając, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.200°C lub pod grillem – aż pojawią się czarne ślady. Następnie włóż je do miski, przykryj folią i odstaw na 10 minut. Usuń skórkę ze schłodzonej papryki i usuń rdzeń – nie będzie to trudne. Miąższ papryki pokroić w duże paski. Ugotuj 4 średnie ziemniaki (najlepiej nie bardzo kruche), pokrój w średniej wielkości kawałki. Pokruszyć 200 g sera. Przygotowane składniki wymieszaj w dużej misce i dopraw czarnym pieprzem do smaku. Skropić lekko oliwą, dodać 1 surowe jajko i wymieszać.

Ryż, suszone morele i przyprawy

W misce wymieszaj 1 szklankę dokładnie umytego ryżu, 1/2 łyżeczki. mielony kminek, mielona kolendra, kurkuma, mielony czarny pieprz i sól. Podgrzej w rondlu na średnim ogniu 23 łyżki oleju roślinnego. Dodać ryż z przyprawami i wymieszać. Zalać 2 szklankami gorącej wody lub niesolonego bulionu z kurczaka. Gdy się zagotuje, zmniejsz ogień do małego i przykryj pokrywką. Za 20 minut ryż będzie gotowy. Dodajemy do tego łyżkę masła i mieszamy. Pełną garść słodkich suszonych moreli pokroić w plasterki, dodać do ryżu i ponownie wymieszać. Farsz ten najlepiej nadaje się dla małych i niezbyt tłustych ptaków.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. POWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej pomysłów i przepisów – w naszych sieciach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja