Musztarda z miodem i ziarnami
gastronomia 01 lipca 2013 r Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 2 Gotowanie: 2 godziny 30 minutSos, dressingSKŁADNIKI NA 2 PORCJEPrzygotowywanie rozpocznij na 2 tygodnie przed podaniem1 szklanka nasion gorczycy żółtej1/2 szklanki brązowych nasion gorczycy2/3 szklanki białego octu winnego1/2 szklanki wytrawnego białego wina1/2 szklanki miodu1 łyżeczka sólszczypta mielonego białego pieprzu Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Brązową gorczycę zalej białym winem, przykryj folią, pozostaw w temperaturze pokojowej na 12 godzin. Zmiel w młynku do kawy żółtą gorczycę. Wszystkie składniki oprócz soli umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Pozostawić na 2 godziny. Dodać sól i ponownie wymieszać. Jeśli musztarda jest zbyt wytrawna, dodaj trochę więcej białego wina. Wysterylizowane słoiki napełnij musztardą i zamknij. Musztarda będzie gotowa za 10–14 dni. Wskazówka gastronomiczna: Do domowej musztardy można dodać zioła (oregano, bazylia, majeranek, estragon) i przyprawy (imbir, goździki, papryka, ziele angielskie). Jeśli chcesz rozjaśnić kolor musztardy, dodaj mieloną kurkumę lub szafran imeretyński.
UWAGA DO GOSPODARKI
Taka musztarda idealnie nadaje się do smarowania czarnego chleba! Chociaż oczywiście, jeśli podasz go z gotowaną wieprzowiną lub szynką; rozsmaruj go na jednej z połówek kanapki z rostbefem; zmieszaj z oliwą i sokiem z cytryny na sos do sałatki… – pewnie będzie jeszcze ciekawiej.