Do przepisu
Mus przygotowuje się w prosty i szybki sposób. Jeśli kupiłeś dużego muksuna, dlaczego nie zrobić tej spektakularnej przekąski? Można go podarować dzieciom lub zabrać ze sobą na piknik.
Złożoność: przeciętny Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzinaPiekarnikGotowaniePieczeniePalenieKolacjaPrzekąskaMusWalentynkiUrodzinyKarnawałNa świątecznym stoleNowy RokBoże NarodzenieRomantyczna kolacjaBufetSKŁADNIKI NA 6 PORCJI400 g filetu muksun wędzonego na gorąco150-200 ml mleka250 g serka śmietankowego5-6 łodyg zielonej cebuliliście z 2 gałązek pietruszki3 duże jajka3-4 łyżki. l. sok z cytrynymielona gałka muszkatołowaolej roślinnydo podania cytryna, świeży ogórek, sałata i zielona cebulasól, świeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Usuń wszystkie ości z ryby. Filet pokroić na kawałki i włożyć do rondla. Dodaj mleko, aż pokryje rybę. Podgrzewaj na małym ogniu przez 5-7 minut. Zdejmij z ognia i poczekaj, aż mleko całkowicie ostygnie. Rybę odsączamy na sicie i przekładamy do miski. Z mleka przyrządzaj sosy lub zupy rybne.
Krok 2
Do ryby dodać serek śmietankowy, bardzo drobno posiekaną cebulę i pietruszkę, jajka ubite na gładką masę z gałką muszkatołową, solą i pieprzem, sokiem z cytryny. Mieszaj energicznie, aż masa będzie gładka.
Krok 3
Podzielić powstałą masę na 6 żaroodpornych małych okrągłych foremek, nasmarowanych olejem roślinnym. Ułóż je na blasze do pieczenia (lub naczyniu żaroodpornym) z wysokimi bokami. Wlać wodę tak, aby jej poziom znajdował się nieco powyżej połowy wysokości foremek.
Krok 4
Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 25-30 minut. Mus powinien stać się średnio zwarty i zapieczony.
Krok 5
Ostrożnie wyjmij patelnię z wody i pozostaw na 5 minut. Za pomocą noża, przesuwając go po bokach formy, usuń mus. Ułożyć na talerzach na liściach sałaty. Podawać na ciepło lub na zimno z plasterkami ogórka, zieloną cebulą i cząstkami cytryny.