Do przepisu
Nie deser, ale marzenie – smaczne, nieskomplikowane, zdrowe i nie tuczące. Opiera się wyłącznie na jogurcie i dojrzałych jagodach. Co więcej, kuchenka mikrofalowa sama przygotuje jogurt. Trzeba tylko pamiętać o wcześniejszym włożeniu mleka do piekarnika. I będziesz mieć pewność, że ten jogurt jest w 100% naturalny, nie dodano do niego niczego niepotrzebnego: żadnych zagęstników, żadnych konserwantów.
Złożoność: łatwo Kalorie: 242,10 kcal/porcję Porcje: 5 Gotowanie: 20 minut Dodać. czas: 5 godzin Używany: 14,39 g/8,63 g/26,05MikserMikrofalowyKolacjaPopołudniowa przekąskaDeserMusWegetarianizm: laktoWegetarianizmMenu dla dzieciWalentynkiUrodzinyŚwięto dzieciKarnawałNa świątecznym stoleNowy RokWielkanocRomantyczna kolacjaBufetSKŁADNIKI NA 5 PORCJINa domowy jogurt: 1 litr mleka150 g jogurtu naturalnegoNa mus: 1 kg dowolnych jagód30 g żelatyny Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Zrób domowy jogurt. Wlać mleko do żaroodpornej miski. Podgrzać do 70–80°C (lub do momentu, aż w mleku zaczną pojawiać się bąbelki).
Krok 2
Zmniejsz temperaturę do 40°C (o ile palec to toleruje). Utrzymanie tej temperatury gotowania jogurtu jest szczególnie ważne.
Krok 3
Do mleka dodać jogurt i wymieszać.
Krok 4
Pojemnik z mlekiem przykryj pokrywką lub folią spożywczą. Pozostaw w trybie „wolnego gotowania” lub „jogurtu” na 5 godzin. Następnie wyjmij i przechowuj w lodówce do momentu użycia.
Krok 5
Aby przygotować mus, namocz żelatynę w zimnej przegotowanej wodzie i pozwól jej pęcznieć. Następnie rozpuść w kuchence mikrofalowej (25 sekund przy maksymalnej mocy).
Krok 6
Jagody ubić w blenderze, przetrzeć przez sito, wymieszać z jogurtem i żelatyną.
Krok 7
Powstałą masę jagodową wlać do foremek lub misek i wstawić do lodówki na 2 godziny, aż masa stwardnieje.