Mus czekoladowy z żelatyną i sosem malinowym
Mój magnes 27 grudnia 2023 r5,00 (6)WskaźnikDodaj do ulubionychUdziałnieokreślonyKomentarz Do przepisu
Mus czekoladowy z żelatyną i sosem malinowym – elegancki w wyglądzie i lekki w smaku – to najlepsza propozycja na dopełnienie obfitego sylwestrowego uczty. Jak zresztą wszystkie desery z galaretką i musem. Pomimo tego, że mus czekoladowy nie wydaje się być najłatwiejszym deserem w przygotowaniu, gorąco go polecamy. Nawet początkujący cukiernicy poradzą sobie z tym zadaniem, jeśli będą przestrzegać przepisu. I dodajmy sekret: w przypadku musu czekoladowego najważniejsze jest, aby wybrać czekoladę odpowiedniej jakości, z maksymalną zawartością kakao.
Złożoność: trudny Kalorie: 459,93 kcal/porcję Porcje: 8 Gotowanie: 50 minut Dodać. czas: 8 godzin Używany: 6,53 g/27,55 g/45,91MikserGotowanieChłodzenieDeserWegetarianizm: laktoWegetarianizmMenu dla dzieciImpreza, bufetUrodzinyNowy RokBoże NarodzenieSKŁADNIKI NA 8 PORCJIczekolada gorzka – 100 gkakao w proszku – 30 gmasło – 100 gmleko o zawartości tłuszczu 3,5-6% – 250 mlśmietana o zawartości tłuszczu 35-38% – 200 mlgotowane mleko skondensowane – 4 łyżki. l.cukier waniliowy – 30 gżelatyna liściasta – 10 gmaliny do podaniakawałki czekolady do podaniamięta do podaniaDo sosu:mrożone maliny – 400 gcukier – 130 gmiód – 1 łyżka. l.ocet winny z czerwonego wina – 2 łyżki. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Aby przygotować galaretkę, masło należy doprowadzić do temperatury pokojowej. Namocz żelatynę w zimnej wodzie przez 10-15 minut. Czekoladę drobno posiekaj piłą. Wymieszaj kakao z 2 łyżkami. l. gorącą wodę, aż będzie gładka.
Krok 2
W rondelku zagotuj mleko ze śmietanką, mlekiem skondensowanym i cukrem waniliowym prawie do wrzenia, wyłącz ogień. Część gorącej masy (ok. 100 ml) wymieszać z masą kakaową na gładką masę i ponownie przelać na patelnię.
Krok 3
Do rondelka wlać czekoladę, mieszać aż się rozpuści. Odciśnij żelatynę, dodaj do masy czekoladowej, dokładnie wymieszaj aż do rozpuszczenia.
Krok 4
Powstałą mieszaninę przecedzić przez sito. Mieszać przez 10 minut, ostudzić. Mieszaj z miękkim masłem, aż będzie gładkie.
Krok 5
Podłużną formę do ciasta wyłóż folią spożywczą tak, aby brzegi wystawały, wlej masę czekoladową. Przykryć wiszącymi krawędziami folii „w kontakcie”. Wstawić do lodówki na 8–10 godzin.
Krok 6
Ugotuj syrop: do rondla zalej 50 ml wody z octem i miodem, dodaj cukier, zagotuj, gotuj 1-2 minuty. Dodać mrożone maliny, gotować 10 minut. Ubić blenderem, przecedzić przez sito i ostudzić.
Krok 7
Mus przełóż na talerz, zdejmij folię, polej syropem i udekoruj malinami i kawałkami czekolady.
UWAGA DO GOSPODARKI
Jeśli chcesz, możesz zastąpić maliny dowolnymi jagodami. Odpowiednie są czerwone porzeczki, truskawki, wiśnie, jagody, borówki, borówki, jeżyny.
PRZYDATNE RADY
Weź niesłodzone kakao w proszku, takie samo, jakiego używały nasze babcie i mamy. Ten można znaleźć w sprzedaży. Słodkie mieszanki do przygotowania kakao nie nadają się do tego przepisu.
PRZY OKAZJI
W 100 g: białka 3,22 g (4,03% wartości dziennej) • tłuszcze 15,33 g (17,03%) • węglowodany 26,83 g (15,97%) • kcal 251,95 (14,00 %) • sód 34,92 mg (2,41%) • cukier ogółem 22,05 g ( 44,10%) • NNKT 9,27 g (46,35%) • Błonnik pokarmowy 3,16 g (10,53 %)