Mus czekoladowy z aquafabą

Mus czekoladowy z aquafabą i jagodamiMus czekoladowy z aquafabąMus czekoladowy z aquafabą i jagodami Do przepisu

Dlaczego nie wiedzieliśmy wcześniej, że mus czekoladowy można zrobić z aquafaby? To jest takie cudowne! Żadnych jajek! Smaku deseru nie da się odróżnić od tradycyjnego, najważniejsze jest, aby nie oszczędzać na wysokiej jakości czekoladzie. Po prostu nie da się tego przechowywać, chociaż kto przechowywałby tak pyszne danie?

Złożoność: łatwo Kalorie: 368,54 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 40 minut Używany: 3,33 g/17,72 g/49,88MikrofalowyMikserKolacjaDeserKremKrem do ciastaCiastkoWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmWalentynkiUrodzinyNa świątecznym stoleNowy RokBoże NarodzenieRomantyczna kolacjaBufetSKŁADNIKI NA 4 PORCJI200 g gorzkiej czekoladynasiona z 1/3 laski wanilii150 ml aquafaby1 łyżka. l. sok z cytryny100 g cukru pudrusól do smakujagody lub mięta do dekoracji Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Czekoladę połamać na równe kawałki. Rozpuść czekoladę w kuchence mikrofalowej lub w podwójnym bojlerze. Dodać ziarenka wanilii i lekko ostudzić, od czasu do czasu mieszając.

Krok 2

Mikserem ustawionym na średnią prędkość ubijaj aquafabę z sokiem z cytryny i małą szczyptą soli, aż utworzą się miękkie szczyty.

Krok 3

Stopniowo (w częściach), nie przerywając ubijania, dodawaj cukier puder. Ubijaj, aż utworzą się sztywne szczyty.

Krok 4

Wlać roztopioną, lekko przestudzoną czekoladę i delikatnie mieszać masę od góry do dołu, aż masa będzie gładka. Tylko do uzyskania gładkości, nie przesadzaj z mieszaniem! Mus czekoladowy rozłóż do szklanek lub miseczek. Udekoruj jagodami lub miętą i natychmiast podawaj.

PRZYDATNE RADY

Możesz przygotować własną aquafabę, gotując rośliny strączkowe lub po prostu użyć płynu z puszki zielonego groszku z puszki. Teraz otwarty dla Oliviera słoik groszku będzie powodem do radości Twojej rodziny pysznymi deserami.

PRZY OKAZJI

Aquafaba to płyn pozostający po ugotowaniu ciecierzycy, fasoli, soczewicy i innych roślin strączkowych. Jest wysoko ceniony wśród wegetarian za zdolność imitowania właściwości białka jaja kurzego. Na jego podstawie można przygotować wiele prostych, niedrogich i co najważniejsze pysznych dań.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja