Do przepisu
Popularne muffinki można uczynić zdrowymi i mniej kalorycznymi, dodając mieszankę masła, mleka i czekolady, oleju roślinnego, jogurtu i rabarbaru. Nie zapomnij posypać rabarbarowych muffinów grubą warstwą chrupiących płatków owsianych z cukrem cynamonowym i nadać im ostateczny szlif.
Złożoność: łatwo Kalorie: 210,91 kcal/porcja Porcje: 12 Gotowanie: 1 godzina Używany: 3,02 g/7,33 g/33,50PiekarnikPieczenieKolacjaPiekarniaDeserBabeczkiWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciUrodzinyBufetSKŁADNIKI NA 12 PORCJI350 g rabarbaru175 g drobnego cukru1 jajko125 ml jogurtu naturalnego150 g mąki50 g mąki migdałowej2 łyżki l. olej roślinny2 łyżeczki proszek do pieczeniaNa chrupiącą bułkę tartą:50 g ciemnego cukru muscovado25 g płatków owsianych1 łyżeczka mielony cynamon50 g miękkiego masła Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Rabarbar przekrój wzdłuż na pół, następnie pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj cukier. Pozostaw cukier do rozpuszczenia.
Krok 2
Aby przygotować bułkę tartą, wymieszaj wszystkie suche składniki, dodaj masło i zagniataj palcami mieszaninę na okruchy.
Krok 3
Jajko wymieszać z olejem roślinnym i jogurtem, dodać do rabarbaru i wymieszać. Mąkę zwykłą przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z mąką migdałową i dodać do masy rabarbarowej. Zamieszać.
Krok 4
Włóż mieszaninę do foremek na muffinki, wypełniając je do dwóch trzecich wysokości. Na wierzchu rozsmaruj grubą warstwę chrupiącej bułki maślanej.
Krok 5
Piec muffinki w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20–25 minut. Gotowość sprawdź patyczkiem, przekłuwając muffinkę pośrodku – jeśli patyczek wyjdzie czysty, oznacza to, że jest upieczony. Studzimy na metalowej kratce i podajemy.