Muffinki ze śmietaną
gastronomia 25 kwietnia 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Muffinki z kwaśną śmietaną świetnie nadają się do zapoznania się z procesem pieczenia. Jeśli więc masz w rodzinie potencjalnego młodego kucharza, spróbujcie kiedyś wspólnie upiec te mini babeczki, korzystając z naszego prostego przepisu. Jesteśmy pewni, że następnym razem nastolatek może już nie potrzebować Twojej pomocy. Same babeczki ze śmietaną okazują się bardzo delikatne i smaczne, więc chcesz je gotować raz po raz. Przy okazji pamiętaj, aby powiedzieć dziecku, że jeśli udekorujesz babeczki nie lukrem, ale puszystym kremem, zamienią się w modne babeczki. I tę opcję oczywiście warto kiedyś wdrożyć.
Złożoność: łatwo Kalorie: 287,09 kcal/porcję Porcje: 8 Gotowanie: 1 godzina Używany: 4,04 g/10,50 g/44,68PiekarniaBabeczkiWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 8 PORCJIDo glazurycukier puder – 70 gświeżo wyciśnięty sok pomarańczowy – 2–3 łyżeczki.Do testumasło – 50 gpomarańczowy – 1 szt.jaja C1 – 2 szt.cukier – 160 gsól – na czubku nożaśmietana 30% tłuszczu – 100 gmąka – 160 gproszek do pieczenia – 7 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotować składniki na ciasto muffinowe. Masło pokroić w kostkę lub rozgnieść widelcem. Pozostawić w temperaturze pokojowej na 20-30 minut, aby zmiękły.
Krok 2
Pomarańczę umyj i dobrze osusz papierowym ręcznikiem. Za pomocą drobnej tarki usuń cienką warstwę skórki, uważając, aby nie dotknąć białej warstwy. Przekrój owoc na pół i wyciśnij z niego sok.
Krok 3
Jajka na ciasto na muffiny ubić mikserem z cukrem i solą, aż do uzyskania puszystej masy o jednorodnej konsystencji. Dodać śmietanę i miękkie masło. Ubij ponownie mikserem. Dodać 2 łyżki soku i skórki pomarańczowej. Zamieszać.
Krok 4
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez drobne sito do małej miski. Powstałą mieszaninę wlać do mieszanki jajeczno-śmietanowej. Dokładnie wymieszaj. Ciasto jest gotowe.
Krok 5
Ciasto rozłożyć do foremek na muffinki wyłożonych wkładkami z tektury falistej. Piec około 20 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
Krok 6
Na lukier ucieramy cukier puder z sokiem pomarańczowym do uzyskania gęstej masy. Wylać ją na muffinki i pozostawić do zastygnięcia. Glazura powinna stać się matowa, prawie biała.
UWAGA DO GOSPODARKI
Babeczki będą mniej kaloryczne, jeśli np. zastąpimy wysokotłuszczową śmietanę gęstym jogurtem naturalnym i całkowicie wyeliminujemy z przepisu masło (w skrajnych przypadkach zastąpimy je łyżką rafinowanego oleju roślinnego).
PRZY OKAZJI
Muffinki z kwaśną śmietaną można przygotować z rodzynkami, posiekanymi orzechami lub drobno posiekaną czekoladą. Wszystkie tego typu składniki należy umieścić w przygotowanym cieście.