Muffinki z mąki ryżowej jagodowej

Muffinki z mąki ryżowej jagodowej

Mój magnes 09 stycznia 2022 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1KomentarzMój magnes Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 260,97 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 30 minut Używany: 5,10 g/9,63 g/39,66ŚniadanieKolacjaPiekarniaDeserBabeczkiSKŁADNIKI NA 6 PORCJI120 g mrożonych jagód120 g mąki ryżowej120 ml niskotłuszczowego jogurtu naturalnego55 g masła50 g cukru30 g brązowego cukru30 g skrobi kukurydzianej2 jajka0,5 łyżeczki proszek do pieczenia0,25 łyżeczki soda oczyszczonaszczypta solicukier puder do podania Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Do miski dodać mąkę ryżową, skrobię kukurydzianą, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier biały i brązowy, sól i wymieszać do połączenia. Na środku zrobić wgłębienie, wlać jajka, jogurt i masło. Rozgnieć widelcem i wszystko dokładnie wymieszaj na gładką masę.

Krok 2

Do ciasta dodać większość jagód i wymieszać.

Krok 3

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Do silikonowych foremek na muffinki włóż papierowe foremki, równomiernie rozsmaruj ciasto i połóż na wierzchu kilka pozostałych jagód. Piec około 20 minut.

Krok 4

Wyjmij muffinki z silikonowych foremek, posyp cukrem pudrem i podawaj.

PRZYDATNE RADY

Borówek nie trzeba wcześniej rozmrażać: włóż jagody bezpośrednio do ciasta. Mieszaj ostrożnie, aby nie pękły, w przeciwnym razie masa będzie zbyt mokra i muffinki przykleją się do foremek.

PRZY OKAZJI

W 100 g: białka 6,10 g (7,63% wartości dziennej) • tłuszcze 10,62 g (11,80%) • węglowodany 45,43 g (27,04%) • błonnik pokarmowy 1,15 g (3,83%) • kcal 299,64 (16,65%) • NNKT 5,81 g (29,05%) • sód 254,42 mg (17,55%) • cukier ogółem 21,88 g (43,76%)

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja