Muffinki twarogowe

Muffinki twarogowe

gastronomia 26 kwietnia 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzGarmażeria Do przepisu

Muffinki twarogowe to nieskomplikowany, prosty i szybki wypiek. Ale dlatego jest dobry, bo możesz go gotować codziennie, jeśli masz na to ochotę Ty lub Twoi bliscy. A na pewno będziesz mieć taką ochotę, bo w tych babeczkach po prostu nie da się nie zakochać! Muffinki twarogowe są delikatne, przyjemnie wilgotne, słodkie, ale nie mdlące. A jeśli tak jak my dodamy do nich dobre orzechy włoskie, smak babeczek wzbogaci się o wyjątkowo wykwintne nuty, które nie pozostawią nikogo obojętnym.

Złożoność: łatwo Kalorie: 204,24 kcal/porcja Porcje: 12 Gotowanie: 1 godzina Używany: 5,27 g/10,78 g/21,62PiekarniaBabeczkiWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 12 PORCJImasło – 120 gtwarożek – 200 gorzechy włoskie łuskane – 50 gjajka – 3 szt.cukier – 150 gcukier waniliowy – 10 gmąka – 250 gsól – na czubku nożaproszek do pieczenia – 8 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotować składniki na ciasto na muffinki twarogowe. Masło pokroić w drobną kostkę i pozostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej, aż stanie się miękkie.

Krok 2

Twarożek na ciasto na muffiny przetrzeć przez drobne metalowe sito do miski. Lekko zrumienić orzechy włoskie na suchej patelni i ostudzić. Następnie posiekaj niezbyt drobno nożem.

Krok 3

Jajka ubić mikserem z cukrem zwykłym i waniliowym, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Twarożek ubić w blenderze z miękkim masłem.

Krok 4

Masę jajeczną połączyć z masą twarogową i ubić mikserem. Mąkę z solą i proszkiem do pieczenia przesiać przez drobne sito. Mieszając ciasto mikserem, porcjami dodawaj mieszankę mączną.

Krok 5

Do ciasta twarogowego dodać orzechy i wymieszać. Rozłóż do foremek na muffiny z wkładkami z tektury falistej. Piec 20–25 minut w temperaturze 180°C.

UWAGA DO GOSPODARKI

Do ciasta muffinek twarogowych można dodać nie tylko posiekane orzechy, ale także posiekane kandyzowane owoce, rodzynki, mak, a nawet pokrojoną w drobną kostkę czekoladę.

PRZY OKAZJI

Jeśli twarożek zakupiony do tych muffinek jest zbyt wilgotny, połóż go na dwóch warstwach gazy, uformuj z niego węzeł i umieść go na durszlaku ustawionym nad miską. Pozostawić pod ciśnieniem na 4 godziny do odsączenia serum.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja