Mrożony dżem malinowy

Mrożony dżem malinowy

Julia Sinitsa 24 listopada 2024 r0 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzMrożony dżem malinowy Do przepisu

Mrożony dżem malinowy może zyskać popularność nawet latem, kiedy rozpoczyna się sezon malinowy. O co chodzi? Ale faktem jest, że ktoś ma zapasy mrożonych jagód w lodówce i trzeba je kapitalizować. W tym przypadku najlepszym rozwiązaniem jest dżem. Jest jeszcze jeden powód, aby zrobić dżem z mrożonych malin. Po pierwsze, nie każdy ma domek letniskowy, a kupowanie malin specjalnie na konfiturę na zimę często jest nieopłacalne. Po drugie, maliny można przygotować latem poprzez zamrożenie – a wraz z nadejściem chłodów można z nich zrobić ciasta lub dżemy. Więc dżem. Oferujemy przepis na jedno 300-gramowe opakowanie mrożonych malin, kupione w sklepie. Proste, smaczne i skuteczne, jeśli nagle dopadnie Cię przeziębienie.

Złożoność: łatwo Kalorie: 139,38 kcal/porcja Porcje: 8 Gotowanie: 25 minut Dodać. czas: 5 godzin Używany: 0,38 g/0,19 g/34,16Impreza herbacianaDżemPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmNa świątecznym stoleNowy RokSKŁADNIKI NA 8 PORCJI8Porcje+Mrożone maliny 300 grGranulowany cukier 250 gr Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Wyjmij maliny z zamrażarki, włóż je do rondla i dodaj połowę cukru do jagód. Mieszaj i odstaw na godzinę, aż jagody całkowicie się rozpuszczą, a cukier się rozpuści.

Mrożony dżem malinowy
Mrożony dżem malinowy ()

Krok 2

Maliny włożyć do syropu i postawić na ogniu, doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez 10 minut, regularnie mieszając, usuwając pianę. Wyłącz ogrzewanie i pozwól przyszłemu dżemowi całkowicie ostygnąć bez pokrywki.

Mrożony dżem malinowy
Mrożony dżem malinowy ()

Krok 3

Po kilkugodzinnym pozostawieniu malin bez gotowania, ponownie postaw rondelek na ogniu, zagotuj dżem i wlej do niego pozostałą połowę cukru.

Mrożony dżem malinowy
Mrożony dżem malinowy ()

Krok 4

Poczekaj, aż nowa porcja cukru całkowicie się rozpuści i gotuj mrożony dżem malinowy na małym ogniu przez kolejne pięć minut. Wlać dżem do wysterylizowanego, półlitrowego słoika i zamknąć. Możesz też od razu cieszyć się deserem.

Mrożony dżem malinowy
Mrożony dżem malinowy ()

UWAGA DO GOSPODARKI

Aby zrobić dżem z mrożonych malin, można oczywiście najpierw rozmrozić maliny, a następnie wymieszać je z cukrem, ale wtedy nie należy mieć nadziei, że jagody zachowają swój kształt. A jeśli posypiesz mrożone maliny cukrem, cukier w tym samym czasie się rozpuści. Inną sprawą jest to, że maliny straciły już kształt – wtedy postępuj według własnego uznania.

PRZY OKAZJI

Dokładnie w ten sam sposób możesz przygotować świeży dżem malinowy. Ale bądź trochę bardziej cierpliwy. Podobnie jak w przypadku mrożonych malin, do świeżego dżemu nie należy dodawać wody. Posyp jagody warstwami cukru i pozostaw je na dłużej.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja