Mrożony dżem malinowy
Julia Sinitsa 24 listopada 2024 r0 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Mrożony dżem malinowy może zyskać popularność nawet latem, kiedy rozpoczyna się sezon malinowy. O co chodzi? Ale faktem jest, że ktoś ma zapasy mrożonych jagód w lodówce i trzeba je kapitalizować. W tym przypadku najlepszym rozwiązaniem jest dżem. Jest jeszcze jeden powód, aby zrobić dżem z mrożonych malin. Po pierwsze, nie każdy ma domek letniskowy, a kupowanie malin specjalnie na konfiturę na zimę często jest nieopłacalne. Po drugie, maliny można przygotować latem poprzez zamrożenie – a wraz z nadejściem chłodów można z nich zrobić ciasta lub dżemy. Więc dżem. Oferujemy przepis na jedno 300-gramowe opakowanie mrożonych malin, kupione w sklepie. Proste, smaczne i skuteczne, jeśli nagle dopadnie Cię przeziębienie.
Złożoność: łatwo Kalorie: 139,38 kcal/porcja Porcje: 8 Gotowanie: 25 minut Dodać. czas: 5 godzin Używany: 0,38 g/0,19 g/34,16Impreza herbacianaDżemPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmNa świątecznym stoleNowy RokSKŁADNIKI NA 8 PORCJI–8Porcje+Mrożone maliny 300 grGranulowany cukier 250 gr Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Wyjmij maliny z zamrażarki, włóż je do rondla i dodaj połowę cukru do jagód. Mieszaj i odstaw na godzinę, aż jagody całkowicie się rozpuszczą, a cukier się rozpuści.
Mrożony dżem malinowy ()
Krok 2
Maliny włożyć do syropu i postawić na ogniu, doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez 10 minut, regularnie mieszając, usuwając pianę. Wyłącz ogrzewanie i pozwól przyszłemu dżemowi całkowicie ostygnąć bez pokrywki.
Mrożony dżem malinowy ()
Krok 3
Po kilkugodzinnym pozostawieniu malin bez gotowania, ponownie postaw rondelek na ogniu, zagotuj dżem i wlej do niego pozostałą połowę cukru.
Mrożony dżem malinowy ()
Krok 4
Poczekaj, aż nowa porcja cukru całkowicie się rozpuści i gotuj mrożony dżem malinowy na małym ogniu przez kolejne pięć minut. Wlać dżem do wysterylizowanego, półlitrowego słoika i zamknąć. Możesz też od razu cieszyć się deserem.
Mrożony dżem malinowy ()
UWAGA DO GOSPODARKI
Aby zrobić dżem z mrożonych malin, można oczywiście najpierw rozmrozić maliny, a następnie wymieszać je z cukrem, ale wtedy nie należy mieć nadziei, że jagody zachowają swój kształt. A jeśli posypiesz mrożone maliny cukrem, cukier w tym samym czasie się rozpuści. Inną sprawą jest to, że maliny straciły już kształt – wtedy postępuj według własnego uznania.
PRZY OKAZJI
Dokładnie w ten sam sposób możesz przygotować świeży dżem malinowy. Ale bądź trochę bardziej cierpliwy. Podobnie jak w przypadku mrożonych malin, do świeżego dżemu nie należy dodawać wody. Posyp jagody warstwami cukru i pozostaw je na dłużej.