Mrożone żurawiny

Mrożone żurawiny

Natalia Potapowa 10 września 2013 r0,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzMrożone żurawiny Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzina 30 minutPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ1 kg żurawiny Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Aby zachować lecznicze właściwości żurawiny, lepiej je zamrozić. W tym celu wybiera się całe mocne jagody i myje je na sicie zimną wodą. Wodę odsączamy lub żurawinę rozsypujemy na rozłożonym na stole ręczniku kuchennym, a po wysuszeniu pakujemy porcjami do plastikowych pojemników lub torebek plastikowych. Pojemniki i torby należy szczelnie zamknąć i przechowywać w zamrażarce z żurawiny przyrządzamy pyszne napoje owocowe, kwas chlebowy oraz dżemy i sosy, nadzienia do ciast i serników.

UWAGA DO GOSPODARKI

Nasza żurawina bagienna północna jest cennym źródłem pektyn, kwasów organicznych i cukrów! Ale żurawina nie jest zbyt bogata w witaminy, może z wyjątkiem witamin Z. Ale skład mineralny żurawiny jest bogaty: żelazo, mangan, glin, cynk, nikiel, molibden, srebro, chrom, tytan itp. Dlatego leczy „bukiet” wszelkiego rodzaju ludzkich dolegliwości. Dzięki zawartości kwasu benzoesowego żurawina jest dobrze zakonserwowana bez żadnej obróbki cieplnej. Ale jagody, które znajdziemy wiosną pod śniegiem na bagnach, choć słodkie, są praktycznie puste.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja